Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Израелски опит за българските нинджа

Тридневната януарска визита на професионалист №1 в МВР - главния секретар Калин Георгиев, в Израел предизвика много коментари сред експертите по сигурност у нас. От една страна, посещението му се свърза с разследването на атентата на бургаското летище на 18 юли миналата година и със съдействието, което могат да окажат израелските спецслужби. Искам да обясня нещо, което е важно. Има разлика между информацията, която имаме и държим, и тази, която показваме, защото в противен случай бихме застрашили нашите информатори и хората, с които работим. Ние търсим най-добрите начини за работа с българското и с другите правителства, за да достигнем до резултатите, които се очакват от нас, заяви премиерът Бенямин Нетаняху след съвместното заседание на правителствата на Израел и България в Ерусалим през септември миналата година.


От своя страна премиерът Бойко Борисов поясни, че разследването на българските служби се води с помощта на колегите им от САЩ , Великобритания, Израел и Кипър, и разчита на опитните израелски служби по-бързо да се изясни самоличността на атентатора.


Новината, че кипърските служби са привлечени в разследването, тогава потъна в морето от официална информация за съвместното заседание. Казаното от Борисов обаче подсказва сериозна линия. В началото на юли миналата година в Кипър е бил задържан 24-годишен ливанец, свързан с Хизбула. Той е заподозрян, че е планирал терористична атака срещу израелски туристи. Местната полиция открила у ливанеца справки за графика на туристически автобуси, превозващи израелски туристи, списък с кипърски туристически обекти, които са предпочитана дестинация от израелците, и информация за авиокомпании от Тел Авив, които летят до Кипър. Доказателствата са били предадени на израелското разузнаване.


Очевидно случаят в Кипър е сериозен и доказателство за това е появилата се непосредствено след атентата в Сарафово информация, че в дните преди покушението израелците са засекли голям брой телефонни разговори между неизвестни лица в България и хора, следени от израелското разузнаване в Близкия изток. Явно те са били подслушвани в рамките на разследването на заподозрения в терористична дейност ливанец. Каква обаче е връзката с атентата в Бургас, засега не се пояснява публично.


Втората линия в коментарите на експертите по сигурност за визитата на главния секретар на МВР в Израел е във връзка с възможността българските антитерористи и спецполицаи да се възползват от ценния опит на израелските им колеги. В делегацията, водена от Георгиев, бяха шефът на Специализирания отряд за борба с тероризма Кирил Димов и директорът на Главна дирекция Национална полиция, в чиито редици са спецбойците от сектор Реагиране и проникване, както и дирекция Специализирани полицейски сили (бившата Жандармерия). Те са посетили щабквартирата на израелските спецчасти, щаба на полицията и центъра за наблюдение на полицията в Ерусалим.


Домакини на българската делегация са били Йоханан Данино, генерален инспектор на израелската полиция, и министърът на вътрешната сигурност Ицхак Аронович. Заслужава да припомним, че лично Аронович препоръча на премиера Бенямин Нетаняху да назначи Йоханан Данино начело на израелската полиция. За 51-годишния Данино, майор от полицията от южния окръг на Израел, е известно, че е ръководил разследването по афера за корупция, в която бе замесен бившият премиер Ариел Шарон, както и следствието срещу израелския президент Моше Кацав, обвинен в изнасилване.


Очевидно българската делегация е научила доста неща от израелските си колеги, но според някои мнения опитът им ще бъде най-полезен за баретите от СОБТ. Присъствието на командира им Димов в делегацията е показателно. Както е известно, отрядът е на пряко подчинение на главния секретар на МВР (в съответствие с чл.150 от Правилника за изпълнение на Закона за МВР). Последното по-тежко изпитание пред ръководения от главния секретар спецзвено бе през есента на 2011 г., когато антитерористите превзеха посолството на Либия у нас по искане на новата власт в Триполи. Тогава либийците помолиха българското МВнР да съдейства за влизането на новия посланик на Джамахирията в сградата, където се бе залостило семейството на бившия консул Ибрахим Ал Фуейрис и други дипломати, които не желаеха да пуснат новите обитатели. Баретите се отзоваха и бяха предвождани в акцията от главния секретар на МВР Калин Георгиев.


Случаят със заложниците в клона на ИНВЕСТБАНК в Сливен през март 2011-а година, както и терористичният акт на летището в Бургас показват, че нашенските антитерористи се изправят пред качествено нови ситуации. За умелото им преодоляване МВР ще очаква да ударят рамо и израелските спецове, за които да действат в екстремни ситуации е всекидневие.


nbsp;


Въпреки празния си джоб МВР се старае да поддържа висока степен на готовност в редиците на СОБТ. За последно през 2011 г. бяха отпуснати около 3 млн. лв. за превъоръжаване на отряда. Парите бяха предназначени за определен вид боеприпаси, които са истинско страшилище за всеки терорист. Става дума за 20 000 бр. снайперски патрони, приети на въоръжение в НАТО. Те летят с начална скорост 805 м/сек, а при изстрелване на 10 куршума на 300 м, всички те (100%) се нанизват в кръг с радиус 30 милиметра.


За баретите бяха предназначени и специални патрони, чиито куршуми са с форма на пресечен конус. Те са разработени за стрелба през стъкло - жилищни стъклопакети, стъкла на моторни и въздухоплавателни средства. СОБТ получи и бронебойни патрони, тежащи по 27 грама, които от 150 м пробиват 12 мм стомана, плюс 21 пласта кевлар. Патронът е със сърдечник от волфрамов карбид.Снайперските боеприпаси подсказват, че баретите имат сериозни оръжия в арсенала си. Пушките са ССГ-9, разполагат и с 9 мм картечни пистолети ТМП. Основното им въоръжение е десантна версия на автомат Калашников. От късото оръжие е предпочетен многозарядният Глок . Въоръжението на баретите включва още нож, радиостанция, бронежилетка и брониран шлем на австрийската фирма Улбрихтс. Шлемът е с бронирано стъкло отпред и е непробиваем от куршумите както на късо стрелково оръжие, така и на дългоцевно. Освен това всеки боец разполага със светлинно-звукови гранати, с бойни ръчни гранати и с електрошокови прибори Taser.
Специалните от ЯМАМНай-известното специално полицейско подразделение за борба с тероризма в Израел е Йехидат Миштара Меухедет, или ЯМАМ. То е създадено през 1974 г., след провал на акция на спецотряда на Генералния щаб на Израелската армия Сайерет МАТКАЛ за освобождаването на заложници в училище в град Маалот. На 15 май 1974 г. 25 души, в това число 21 деца, загинали в резултат на неумелите действия на спецбойците, щурмували училището.ЯМАМ се отличава от всички подобни подразделения в Израел по това, че всичките му служители са ангажирани по договор. В звеното може да кандидатства всеки военнослужещ, полицай или граничар до 25-годишна възраст, отслужил не по-малко от три години в бойните части и завършил курс за командир на отделение. През 80-те и 90-те години в ЯМАМ повечето антитерористи пристигали от разузнавателните роти на спецбригадата Голани и на спецподразделението Дувдеван. Днес обаче попълненията най-често идват от граничната спецчаст ЯМАС (Йехидат Мистаравим). Предпочитани са обаче бойците от Дувдеван и ЯМАС, тъй като те са специализирани в действия в градски условия. По тази причина при подготовката на служителите в ЯМАМ се отделя изключително много време на ръкопашния бой.Всеки боец от ЯМАМ подписва договор минимум за три години, като повечето днешни антитерористи обикновено преподписват за два или три срока, което им дава възможност за усъвършенстване и ги прави истински машини за убийство.Важна част от спецчастта ЯМАМ са снайперистите. Това обикновено са бойци поне с петгодишен опит. В отличие от армейските си колеги, стрелците от ЯМАМ имат възможност да обменят опит с аналогични спецподразделения в Европа и САЩ.Основното оръжие на боец от ЯМАМ е къс модел на М 16 и пистолет Глок. При щурмови операции, при които не става въпрос за освобождаване на заложници, антитерористите използват и автоматичен Мини-Узи (Узон). Снайперистите са въоръжени с винтовки Маузер 86SR, но в последните години използват и нови образци.nbsp;


Смъртоносни без оръжие


Официалната система за самоотбрана и ръкопашен бой в армията на Израел, полицията, израелското външно разузнаване Мосад, израелската служба за вътрешна сигурност Шин Бет, изучавана и от агентите на американските FBI и DEA, се нарича Крав Мага (Krav Maga) или контактен бой на иврит. В края на 30-те години на ХХ век евреинът от Братислава Ими Лихтенфелд (Imi Lichtenfeld) създава основните му техники, които представляват ефективна и безкомпромисна система за защита на еврейската общност от въоръжените нацисти. През 1940 г. той бяга в Палестина, където започнал да преподава своя стил на самоотбрана в еврейската паравоенна милиция Haganah. След основаването на държавата Израел Hagana била присъединена към Силите за отбрана на Израел (Israeli Defense Force). Лихтенфелд става главен армейски инструктор по физическа подготовка и водещ преподавател по бойното изкуство Krav Maga.На иврит Krav означава бой или битка, а Maga се превежда като контакт или докосване. Крав Мага не е спортен боен стил, то е фокусирано върху ефикасни техники за реална самоотбрана и похвати за обезвреждането на противника в ръкопашен бой. Цели бързото обезвреждане на заплахата и измъкване от схватката без наранявания. За да излязат невредими от сблъсъка, майсторите по Крав Мага атакуват светкавично най-чувствителните и уязвими части на тялото - слабините, очите, шията и пръстите. За целта се използват и всякакви предмети, които могат да се превърнат в оръжие. Крайната задача на боеца Крав Мага е да победи съперника, без да получи сериозни травми, като използва всички необходими за целта средства. Веруюто му в боя е никога да не се предава. По тази причина в Крав Мага няма никакви форми на ката (система от техники и упражнения, които се използват във фиксиран ред). Тук важи принципът, че в истинския бой няма правила, търси се приключване на проблем колкото се може по-бързо и с по-малко последствия. Крав Мага включва изпреварващи удари, използване на импровизирани оръжия, атакуване на чувствителните части на тялото или използването на оръжието на нападателя срещу него. В системата има редица подстилове. След смъртта на Ими Лихтенфелд през 1998 г. някои от тях даже стават по-популярни от оригиналната му бойна доктрина. Такива са разновидностите, използвани от командосите, специалните части и частите с тактическо предназначение - Commando Krav Maga, Special Forces Krav Maga и Tactical Krav Maga.


Facebook logo
Бъдете с нас и във