Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Изстрелите на смазаната мафия

Куршуми смениха доматите пред Съдебната палата

Едрите търговци и посланиците, които се събраха тази седмица в хотел Шератон в столицата на бизнес обяд, организиран от Американската търговска камара, за да обсъждат условията за развитие на бизнеса тук, получиха поредната илюстрация за инвестиционния климат в нашата малка, но балканска страна. Срещата на премиера Бойко Борисов в столичния хотел Шератон беше предшествана от канонада от куршуми, изсипани пред намиращата се на една ръка разстояние сграда на Съдебната палата. Някои от участниците във форума може и да са имали късмета да видят окървавеното тяло на Златко Баретата, когото се опитаха да убият в сутрешните часове във вторник (29 януари) точно пред храма на Темида.


Видният бос се беше насочил безгрижно към съдебната зала, където трябваше да се проведе заседание по дело за наркотрафик срещу него. По този казус Иванов има постановена на първа инстанция осемгодишна ефективна присъда за организиране и участие в престъпна група за разпространение на наркотици и за убийство, която сега обжалва. Но неизвестен засега килър пресече пътя му към съда, като стреля срещу него от отсрещна сграда и го направи на решето. Веднага след гърмежите атентаторът подпалил таванското помещение под покрива на Търговския дом, откъдето е стрелял. По разкази на очевидци таванският етаж на сградата, където се намират адвокатски кантори и магазини, бил ползван от клошари. Според пожарникари обаче мансардата може и да не е била подпалена нарочно, а вследствие на стрелбата, защото не били открити следи от запалителна течност.


Раните на Златомир Иванов не са фатални, както разбрахме от информацията на шефа на екипа хирурзи, оперирали простреляния. Д-р Стоян Сопотенски от Пирогов поясни на кратък брифинг пред болницата вечерта след покушението подробности от дългата операция и кои точно части на тялото на пациента са пронизани от куршумите - разкъсани са тънко черво, дебелото черво и пикочния мехур, куршуми са счупили и крайниците. Състоянието на Иванов продължава да е тежко заради загубените 2 литра кръв...


При покушението бе ранен в крака и храбрият бодигард на Баретата Атанас Станков, който отвърнал с огън по посоката, откъдето проехтели изстрелите.


Бойните действия

nbsp;


в центъра на София видимо не изплашиха премиера Бойко Борисов и той не отложи обяда си с представителите на американските инвеститори, насрочен няколко часа след покушението. Ситуацията беше коментирана от властта по познат начин, но за резил това трябваше да стане пред 250 представители на Американската търговска камара. Премиерът отново разви своята теза, че когато за тежко престъпление има присъда, макар и на първа инстанция, осъдените трябва да стоят в ареста. Това, първо, е здравословно за тях и за тяхното здраве. Ако той не беше под домашен арест, за да си ходи сам в Съдебната палата - хората, които се конвоират и не са под домашен арест, а са в следствения арест, отиват по съвсем друг път, със специална охрана, през вътрешния двор. Това е много лесно място за стрелба. Знае се в колко часа има съдебно дело, каза Борисов.


Да се надяваме, че един ден ще имаме и напредък в корекциите на тази част на законодателството. При издаването на първа инстанция на присъда са разпитани много свидетели, много истини са се чули, които не са се знаели. Особено когато става въпрос за организирани престъпни групи, каза още той.


На същата позиция застана и вътрешният министър Цветан Цветанов, когото атентатът в София завари на много подходящо за целта място - в белгийската столица Брюксел. В деня на атентата силовият министър беше в компанията на главния секретар на Европейската комисия Катрин Дей и на еврокомисаря по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом . Той вероятно се готвеше да им обясни за пореден път как сме пречупили гръбнака на организираната престъпност, но градушката от куршуми на пъпа на София му попречи да го стори. Обстоятелствата принудиха Цветанов да свали гарда, но той се опита да неглижира инцидента, като го нарече неприятно събитие. Вицепремиерът охарактеризира Баретата като една от емблематичните фигури на тежката организирана престъпност у нас и обясни, че той бил човек, с когото много хора са се съобразявали. Цветанов повтори тезата на премиера, че ако Баретата е бил с постоянна мярка задържане под стража, нямало как да се стигне до покушение срещу него.


На същата позиция

nbsp;


преди време управляващите застанаха и по казуса с Пламен Галев и Ангел Христов, наричани Братя Галеви . Както е известно, дупнишките гангстери (и те бивши барети) успяха да избягат от България веднага след като получиха финална присъда затвор, тъй като очакваха съдебното решение не в ареста, а бяха пуснати на свобода под гаранция.


Изказването на премиера и неговия заместник, че на подсъдимите трябва да им се щракват белезниците още с произнасянето на първоначални присъди, накара миналата година министър Диана Ковачева да поиска от Върховния касационен съд (ВКС) да излезе с тълкувателно решение по въпроса. В него върховните магистрати обясниха, че постановяването на осъдителна присъда, с която се налага ефективно наказание лишаване от свобода, не може да бъде основание за изменение на мярката за неотклонение в по-тежка. Сега, след атентата срещу Баретата, министър-председателят Борисов и вицепремиерът Цветанов отново настояват за законови промени в този дух.


По време на инцидента в белгийската столица се намираха и правосъдният министър Диана Ковачева, и главният прокурор Сотир Цацаров, които участваха в конференция, озаглавена Превенция на насилствения екстремизъм. Новият шеф на държавното обвинение обърна внимание на мястото на атентата - на пъпа на София, което означавало брутално съзнание за пълна безнаказаност, и се помоли на Бог да ни помага това съзнание да бъде ликвидирано.


В съзвучие с казаното

nbsp;


от своя началник в Брюксел от държавното обвинение заявиха, че сериозно безпокойство и тревога буди възможността да се извърши такъв брутален акт на насилие в центъра на столицата. Това става в район, в който са ситуирани основни държавни институции и обществени сгради, акт, извършен по начин, застрашаващ живота и здравето на много граждани, заявиха от прокуратурата. Стана ясно, че Софийската градска прокуратура (СГП) започва досъдебно производство срещу неизвестен извършител за направен опит за убийство на Златомир Иванов-Баретата, извършен по начин и със средства, опасни за живота на мнозина, както и за причинен чрез взрив умишлен пожар - престъпления по чл.116, ал.1, т.6, вр. чл.18, ал.1 НК и по чл.333, вр. чл.330 НК. За наблюдаващ прокурор е определен Бисер Кирилов от СГП, който е работил и по делото Наглите. Той активно ръководи и участва при първоначалните действия по разследването, провеждано на този етап от органите на Столичната дирекция на полицията, уточни още прокуратурата в официално съобщение след покушението.


Престрелката в центъра на столицата се превърна в удобен повод за опозицията от БСП и ДПС да претендира за оставките на премиера Бойко Борисов и на вътрешния министър Цветан Цветанов, но от парламентарната група на ГЕРБ отхвърлиха тези искания. Те са направени от хора, които присъединиха България към Европейския съюз с мониторинг върху правосъдието и вътрешните работи, припомни депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов.


В сряда (30 януари) парламентът отхвърли искането на лидера на ДСБ Иван Костов премиерът Бойко Борисов да бъде изслушан в залата заради покушението срещу наркобоса. Това, което се случи, е като сценарий в най-развинтената холивудска глава, коментира Костов и добави, че пространството пред Съдебната палата вече е арена, овладяна от престъпния свят. Думите му идват, след като в средата на януари вътрешният министър Цветан Цветанов афишира, че организираната престъпност е овладяна и в голямата си част е неутрализирана.


nbsp;


nbsp;


Версиите

Разследващите покушението работят по няколко първоначални версии кой може да е поръчал покушението срещу Златомир Иванов- Баретата. Една от тях бе подхвърлена от заместник градския прокурор Роман Василев в сряда (30 януари) в телевизионно интервю. Според него Баретата искал да се върне в бизнеса с наркотици и стрелбата е целяла да спре мераците му.Според слуховете Баретата се навил да даде показания срещу бившия си бригадир Христо Байков. Тридесет и седем годишният Ицо Байката преди години е работел за Златко и е зареждал дилърите в района на кв. Белите брези. След като Баретата беше арестуван през февруари 2009 г., Байката заработил сам, като вече държи Красно село, Овча купел, Борово, Княжево, Лагера, Хиподрума, Витоша, Бояна, Драгалевци, Симеоново. За него мълвата твърди, че е агресивен и се налага на наркопазара с жестокост. Байката се опитва да превземе пазара на цялата столица, където доскоро господстваше групата на Баретата, наричана Фирмата.Любопитен факт е, че спряганият за нов столичен наркобос досега няма нито една регистрация или присъда за разпространение на дрога. Не е тайна, че той е партньор с Радослав Иванов-Темерута , също човек на Баретата, който държи пазара на дрога в Лозенец и на територията на Четвърто РПУ. Възможно е двамата да са тръгнали по свой път и да са решили веднъж завинаги да се отърват от бившия си шеф.В момента срещу Байков върви дело в Софийския градски съд за грабеж със средна телесна повреда. Заседанието по делото се състоя в деня, когато Златомир Иванов трябваше да се яви пред Апелативния съд. Според неофициалната информация Баретата е искал да даде показания за групата на Байката, която се занимава с рекет и наркоразпространение. Срещу сведенията той очаквал да получи по-ниска присъда, която пък да му позволи по-скорошно завръщане на позициите, които имаше, преди да бъде задържан през 2009-а. Любопитен факт е, че в понеделник (28 януари) СГС отказа да прекрати делото срещу Байков, за което настояваше защитата му.Пораженията върху Баретата говорят за основания за убийство и е пресилено да се твърди, че със стрелбата се цели дестабилизиране на държавата, каквито коментари се появиха в медиите, категоричен бе прокурор Роман Василев.Втората версия, която не е лишена от основание, е, че Баретата е поръчан от врага си Димитър Вучев-Демби. Вучев е основен свидетел по делото срещу Златко, освен това е и свидетел по делото срещу дясната ръка на Баретата Антон Савов -Тони Мамата. В деня на покушението, в 10 часа сутринта, Демби трябваше да се яви пред спецсъда в София като свидетел по дело срещу Тони Мамата. Той обаче не се появи. Заместник-шефът на СДВР Иво Спиридонов предположи, че Демби може би се е уплашил от стрелбата срещу Баретата и се е скрил.


nbsp;


Мистерия около покушението

Оръжието, с което е стреляно срещу Баретата и бодигарда му Атанас Станков, е автомат Калашников с оптичен мерник. Той е бил открит в сряда (30 януари) при повторния оглед на изгорялата мансарда в Търговския дом срещу Съдебната палата. Намерени са и други веществени доказателства, които навярно ще хвърлят светлина върху обстоятелствата при стрелбата.Необяснимо е обаче защо Златомир Иванов е предпочел централния вход на палатата, след като при предишните заседания по делото му той винаги е влизал от служебния вход на ул. Позитано. Охраната му винаги е паркирала автомобилите си там, след което Баретата се отправял към залата. За първи път той е използвал централния вход в деня на покушението.Според адвокатите на Златомир Иванов той не е бил с бронежилетка същия ден, защото се е чувствал спокоен за живота си. Това би могло да означава, че непосредствено преди да отиде в Съдебната палата по неизвестни причини той е бил посъветван да не използва страничния вход, а да влезе през централния. Такъв съвет би могъл да му даде само приближен човек.Час след стрелбата един от хората на Баретата - Валентин Луков, който е подсъдим по същото дело, също коментира избора на Иванов да влезе в Съдебната палата през централния вход. Малко след като помогна за изнасянето на носилката с простреляния Златко до линейката, Луков обясни пред журналисти, че Баретата по принцип влиза през някой от страничните входове. Смятам, че това е организирана работа, явно има два екипа стрелци, каза Луков.Изненадващо думите му се потвърдиха късно вечерта същия ден. Паралелно с огледа на мансардата, откъдето долетяха куршумите, екип от СДВР и следствието претършуваха всички адреси срещу служебния вход на палатата на ул. Позитано. Според непотвърдена информация във вход 'b914 на улицата те са открили таванско помещение, чиято врата е била разбита. Вътре е имало следи от пребиваването на двама души.Очевидно още един екип килъри е бил разположен там, като ден преди покушението те също са навестили позицията си. Вероятно двата екипа са поддържали мобилна връзка, за да прехвърлят мишената помежду си при нужда.Цялата подготовка на покушението говори, че то е предварително и старателно замислено. Екипите са били снабдени с необходимото оръжие, преди това са обгледани и вероятните позиции на двата адреса.


nbsp;


Кой е Баретата


Златомир Иванов-Баретата е спряган за един от най-големите наркобарони в България според разработки на Центъра за изследване на демокрацията. Официално той е декларирал участие в 30 фирми за охранителна дейност, игрални бинго зали и казина, търгува с химически и фармацевтични продукти. Медиите обаче го свързват с десетки убийства, атентати, трафик на жени, дрога, контрабандни канали за крадени коли.В периода 1991-1993 г. служи в МВР отряда за борба с тероризма, откъдето идва и прякорът му Баретата. Според информационната система Дакси Златомир Иванов е бил шеф на охранителната фирма Аполо и Болкан, той е сред собствениците на Аркус сигурност, на ЗД Средец, фирмите Интел груп, Р.A.П.А.С, Електра,и др., а с подсъдимия по делото Октопод Алексей Петров е бил съдружник в ЗД Средец.Към настоящия момент единствената активна фирма, в която Златомир Иванов се води съдружник, е Булфрут (за специализирани магазини с разнообразни стоки), а освен това участва и в сдружение Клуб по планинско колоездене Кимба и спортен клуб Елит мотор спорт...Убитите на 4 юни 2004 г. в кафе Арт декор на около 100 м от хотел Амбасадор в София Димитър Малчев-Митко Малкия, Живко Иванов и Калоян Савов са свързани със Златко, като Митко Малкия се смяташе за дясната му ръка. Баретата бе издирван и във връзка с убийствата на Георги Нацев и Никола Иванов (Бобъра), както и за стрелба срещу Антон Милтенов-Клюна, Радослав Велков и Димитър Вучев (Демби). Спряган е за поръчител на убийствата на Никола Иванов-Бобъра и Антон Милтенов-Клюна.Баретата беше арестуван на 7 февруари 2009 г., след като се предаде на тогавашния служител на ДАНС Алексей Петров. Срещу него бе повдигнато обвинение за организиране и ръководене на престъпна група, занимаваща се с разпространение на наркотици и убийства. На 10 юни 2010 г. започна съдебен процес срещу него и престъпна група от общо 21 обвиняеми. Свидетелите са 107 души.На 13 февруари миналата година Златомир Иванов беше осъден на първа инстанция на осем години затвор за това, че е създал и ръководил организирана престъпна група за разпространение на наркотици, известна като Фирмата. Магистратите обаче го оправдаха по обвинението за поръчителство на убийството на Румен Стефанов-Алф на 23 септември 2007 г. в Перник.nbsp;


nbsp;


Знакови разстрели

- Основателят на престъпната организация ВИС Васил Илиев бе застрелян на 25 април 1995 г. в новия си Мерцедес, докато се придвижваше към столичния ресторант Мираж. Килърите бяха стреляли от близките край пътя храсти, а бодигардовете на Илиев се разбягаха. Убийството не е разкрито.- На 7 март 2003 г. президентът на Ем Джи корпорация Илия Павлов беше прострелян в сърцето с един-единствен куршум пред входа на неговата компания на бул. Г. М. Димитров в София. Минути по-късно лекарите в Пирогов констатираха неговата смърт. Неизвестен и досега снайперист бил застанал на петдесет метра от осветения вход на сградата, изчакал в сянката на порутена къща, докато Павлов се появи на осветено място, и го повалил. Убийството отново е неразкрито.- Братът на Васил Илиев и негов наследник на кормилото на престъпната структура ВАИ Холдинг Георги Илиев бе разстрелян при обстоятелства близки до тези на покушението срещу Баретата на 25 август 2005 година. Той бе убит в курортния комплекс Слънчев бряг от снайперист с един куршум в сърцето, докато говорел прав по GSM-а пред заведението Буда бар. И това убийство не е разкрито, въпреки че то стана пред очите на десетки свидетели.- Най-много прилики сегашното покушение има с убийството на сикаджиския бос Дмитрий Минев-Димата Руснака през 2004 година. И срещу двамата са стреляли снайперисти от покриви на срещуположни сгради на една и съща улица. Минев бе гръмнат на кръстовището на Витоша и Кърниградска при излизане от заведение. Руснаха бе прострелян с един куршум от снайпер. По време на убийството Минев бе пазен от десетина охранители и се движеше в брониран джип. Тогавашният главен секретар на МВР Бойко Борисов обяви, че по Димата е стреляно от апартамент, собственост на депутат, чието име така и не бе уточнено.


nbsp;


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във