Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Изтича валидността на 1 млн. лични карти

Министър Румяна Бъчварова се опитва да си припомни имаше ли хаос през 2010 г., когато се сменяха старите лични карти с нови.

Проблемите с издаването на нови документи за самоличност на българските граждани предизвикаха размяна на остри реплики между вътрешния министър Румяна Бъчварова и депутата от БСП Красимир Янков по време на парламентарния блицконтрол в сряда (13 май). Янков обвини Бъчварова, че ведомството й не може да посрещне вълната от напиращи да сменят личните си документи и заяви, че тя няма капацитет да ръководи този процес.

В отговор МВР-шефката обясни, че следи процеса и в министерството се обсъждат мерки за издаването на нови документи за самоличност на българските граждани. Тя обаче избяга от конкретен отговор, като заяви, че въпросът на Янков не бил подходящ за блицконтрол, който се отнася до общата правителствена политика. Това даде основание на депутата да се обърне към премиера Бойко Борисов с препоръка да предприеме мерки за решаването на проблема. "Г-н премиер, наблюдавате сектор "Сигурност" и административните услуги", каза Янков, който допълни, че гражданите трябва да взимат отпуски, за да могат да имат нови документи.

Проблемът с тескеретата е от десетина дни, след като от МВР оповестиха, че над 1 милион лични документи изтичат тази година. Това е предпоставка за хаос, напомнящ за истерията от 2010 г., когато сменихме старите документи с нови. Капацитетът на системата, която прави личните карти, е 500 бройки на ден, а областите с най-много изтичащи документи са София-град, Пловдив, Варна, Бургас и Кърджали. Глобата за изтекла лична карта е от 30 до 150 лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във