Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Източването на Държавния резерв: ПРЕБРОЯВАНЕ НА ОПИТОМЕНИТЕ ЗАЙЦИ

БИЗНЕСМЕНЪТ:
ЕДИН ЧОВЕК ФАЛШИФИЦИРА ДИПЛОМАТА НА БУХЛАРСКИ И БАНКОВИТЕ ГАРАНЦИИ
Андрей Смирнов - човекът, който изгоря с над 22 млн. долара при съвместния бизнес с Мирчо Петков (снимка)

Г-н Смирнов, как завъртяхте бизнес с Мирчо Петков?
- Представиха ми го бизнес партньори в Русия през 1991 г. като уважаван човек с много добри връзки в България. Основахме общо пет фирми с цел да въртим общ бизнес. Нещата лека-полека потръгнаха. През следващите няколко години транспортирах стока в България от мои предприятия в Русия за над 22 млн. щатски долара, която той трябваше да продаде. Става въпрос за горива, дрехи, велосипеди и др. Уговорката обаче си остана само на хартия, после не видях и долар от продажбите.
Какво казваше в своя защита бизнесменът от Койнаре?
- Всяка наша среща завършваше с написването на протокол или клетвена декларация, в които пише каква сума дължи, за какво се отнася тя и в какъв период ще ми върне парите. После сумите така и не се връщаха.
По-късно Петков пише прословутия протокол №13, в който описва как е раздал 19 млн. лева за назначаването на ключови министри и спонсориране на партии, които са му нужни, за да върти далаверите с източването на Държавния резерв.
- Точно така. Освен плащане за апетитни постове Мирчо Петков обещаваше, че ще ми изплаща по 5 млн. долара годишно. Парите идвали от реализираната от него печалба от 50 млн. долара от продажбата на 43 500 тона дизелово гориво и над 80 000 тона пшеница, която източи от Държавния резерв с помощта на тогавашния директор на резерва Йовчо Йовчев.
Какви пари дължи на съдружниците ви?
- Около 4.5 млн. долара, които трябваше да похарчи по следния начин: за 1 млн. долара да купи резиденцията в Правец и да я превърне в база за почивка на работниците в моите руски предприятия; за 500 000 долара да купи трикотажната фабрика Боряна в Червен бряг и за останалите пари да купи 12 000 тона захар. От всички тези задължения Петков достави само 6000 тона захар.
Вие сте наясно със схемите, които Мирчо Циганина е въртял с изпразването на резерва.
- Схемата е фалшификация на банкови гаранции, пълномощни, заповеди за записи и подписи на съответните хора. Петков слага свои хора в подставени фирми, които теглят зърно и петрол от резерва. По документи стоката остава тяхно задължение, а парите си ги прибира той. По-късно фирмата фалира и се продава на нищо неразбиращи хора.
В бр. 17 от 28 април тази година Параграф 22 писа за фалшивата руска диплома на дясната ръка на Мирчо Петков - Димитър Бухларски, последният се изявява като адвокат.
- Направена е фалшива легализация в руското консулство и подписът на руския консул е идентичен с парафите върху фалшивите банкови гаранции. По-късно той стана съдружник в далаверите с Мирчо Петков. Това потвърждава, че един и същи човек фалшифицира тези подписи.

ДЕПУТАТЪТ:
НАД ИЗТОЧВАНЕТО НА РЕЗЕРВА МАЙ ИМА ЧАДЪР
Йордан Бакалов - член на парламентарната комисия по сигурност и обществен ред (снимка)

Г-н Бакалов, заедно с колегата ви Валентин Василев оповестихте на 2 февруари 2005 г. за изтеглянето на дизелово гориво за над 45 млн. лв. от Държавния резерв чрез подставени фирми. Това ли е начинът за източването на резерва?
- Абсолютно. Регистрира се фирма например днес, утре участва на стоковата борса и взима определено количество зърно и петрол. А на третия ден тя изчезва. Това е елементарната схема и естествено след това фирмата нищо не дължи, защото няма от кого да се потърсят парите. Продава се на роми или хора, които нищо не подозират.
Възможно ли е Вартбург да прекара само за един ден 43 500 тона пшеница в бази на резерва, какъвто случай е отбелязан в складова разписка на бази, където Петков - по документи, е складирал стоката?
- Продължават по този начин да заблуждават българите и да ги мислят за глупави и наивни, готови да повярват в тази лъжа. Но явно човекът е много комбинативен. А пък тези, които са го проверявали, или са били много наивни, или само са отчитали дейност. Това идва да покаже, че прилаганата от него схема сигурно не е осъществявана без политическа протекция.
Директорите на регионалните дирекции на Държавния резерв във Велико Търново Христина Турлашка и във Враца Цветомир Николов, както и други директори през 2002 - 2003 г. са били приближени на Мирчо Циганина. Случайно ли са назначавани тези хора на ключови постове?
- За да станат факт протекциите на Мирчо Петков, явно друг е разполагал хората на желаните места. А след това не е контролирал какво се случва или го е правил несериозно. Ясно е, че това е ставало срещу определени услуги. Затова няма какво да се заблуждаваме и трябва да казваме фактите едно към едно. За да се реализират тези схеми, те не са ставали случайно. Сам човек не може да изгради една такава схема за източване на Държавния резерв.
След обиск в къщата на Мирчо Петков на 3 август 2006 г. бяха открити няколко чувала с класифицирана информация от Комисията за защита на личните данни, предоставени му от неговия адвокат Станимир Цолов (който е член на същата комисия - б.а). Въпреки че за случая сигнализирахте министър-председателя Сергей Станишев, Цолов все още не е уволнен.
- Не мога да си обясня защо това е така. От години е публична тайна, че Цолов е от хората на Мирчо Петков. Кой ли го е допуснал да стигне дотам и му е обещал закрила? Аз отговорът го имам, но нека компетентните органи стигнат сами до човека.

ДИРЕКТОРЪТ:
МИРЧО ЦИГАНИНА И СТАНИСЛАВ КОПАРОВ ДЕЛЯХА ПАРИТЕ
Димитър Димитров - бивш директор на Държавна агенция Държавен резерв и военновременни запаси (снимка)

Г-н Димитров, наистина ли един от предшествениците ви Станислав Копаров не е изпълнил служебните си задължения с цел да облагодетелства Петков?
- Естествено, двамата работят съвместно. Иначе няма как да се обясни, че всички стоки са отпускани на фирми от кръга на Мирчо Петков и Ахмед Доган. Може ли Копаров да не знае, че представяните банкови гаранции са фалшиви? И да не знае, че като дава това жито, то няма да се върне? Когато изтичаше срокът за връщане на зърното, Петков предлагаше удължаване на срока поради различни причини. И съответно Копаров го удължаваше, без да се притесни, че няма право на това. После фирмите фалират или биват ликвидирани. А накрая, разбира се, парите от общия бизнес се делят. Просто защото изтеглената от резерва стока изобщо не се плаща.
Значи зърното просто е раздадено на Мирчо Петков и хората му?
- Точно така. Никой не е обирал резерва, той е раздаден съвсем легално на нашите хора. Дава се на един 10 000 тона жито, на друг 10 000 тона гориво и т.н., като предишните шефове на резерва отлично са знаели, че тези стоки няма да се върнат.
Вината на Петков обаче ще бъде доказана трудно, тъй като фактически той не е вписан в по-голяма част от фирмите, източили Държавния резерв.
- Това е сложното в разследването на този случай. Де юре те са негови, но де факто някой друг стои зад тях и се получава едно разминаване. Затова трудно ще се докаже неговото присъствие в тези 28 фирми. Те са регистрирани на негови подчинени - шофьори, секретари и други познати.
Петков твърди, че е възстановил 43 500 тона зърно само за един ден с Вартбург.
- В Стара Загора се проведе разследване и в тамошната дирекция на резерва се установи, че трабант и УАЗ 452 - тип линейка, също са превозвали зърно. Това са номера на произволно избрани автомобили, които ужким доставяли жито и то било възстановявано. Да, но само по документи. Знам, че каквото е излязло, никога не е връщано, нито е плащано.

АДВОКАТЪТ:
ПЕТКОВ НЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ СЪДЕН ЗА НЕИЗПЪЛНЕНИЕ НА ДОГОВОР
Николай Беров -един от защитниците на Мирчо Циганина (снимка)

Г-н Беров, имате трудната задача да защитавате в съда Мирчо Петков. Според обвинението той е източил 18 000 тона зърно, докато разследване на Параграф 22 доказва много по-голямо количество пшеница, гориво и други материали, прибрани от резерва чрез подставени фирми. Действително ли стоките са изтегляни с фалшиви банкови гаранции?
- Безспорно Мирчо Петков е получавал зърно и горива от Държавния резерв, но като страна по търговски договор. А неизпълнението на този договор не следва да бъде основание да му се търси наказателна отговорност.
Но заради това неизпълнение на държавата са нанесени щети за над 200 млн. лв., според данните на Параграф 22.
- Безусловно това е така, но следва да се има предвид нещо друго. Вредите са нанесени, защото определени лица от Държавния резерв не са си изпълнили служебните си задължения.
Какъв смисъл влагате в израза неизпълнение на служебните задължения?
- В някои от случаите, не говоря конкретно за Мирчо Петков. За да стане страна по договора и бъде определен за изпълнител фирма, вместо 6 млн. лв. тя внася 6000 лв. банкова гаранция. В такъв случай тя просто не е изпълнила изискуемите условия и въпреки това длъжностните лица от държавната агенция са я определили като страна по договора. Какво им е пречело на тези хора да кажат: Не си изпълнил договора, затова няма да ти отпуснем стоката?
Запознати със случая твърдят, че те само са отчитали дейност.
- Това си е тяхна работа, но не е имало никакъв натиск от страна на Мирчо Петков.
Освен фалшивите банкови гаранции обвинението твърди, че Петков е връщал изтеглените стоки само по документи.
- Безспорно фирмата на Мирчо Петков не е връщала количеството зърно в определения период. Затова се е налагало многократно да бъдат сключвани анекси към договора с резерва.
По какви причини?
- Не искам да влизам в подробности. Вината преди всичко е на различните ръководства на Държавния резерв, тъй като не са решавали по предвидения в Търговския закон ред контрактът в тези случаи да бъде прекратен.
Вярно ли е, че след като е изтичал срокът за възстановяване на зърното, Мирчо Петков е наемал бази из страната на негови хора, където складирал много малка част от него, докато останалата част продавал в чужбина на значително по-висока цена?
- Действително има такива бази. Аз не мога да го отрека, има такива бази. И Петков, и други фирми са ги ползвали многократно. Но това за съжаление е порочна практика на Държавния резерв, утвърдена от много отдавна.
А когато идвали инспектори да проверят там ли е зърното, не били допускани под претекст, че е заразено с главня.
- Тук обвинението влиза в противоречие. Значи хем Мирчо Петков е организирал престъпна група, с която е източил Държавния резерв, хем не е допускал служители на Държавния резерв в съответните бази. Ако той беше организирал престъпна група с длъжностни лица от резерва, то тогава нямаше да се стигне до тяхното недопускане във въпросните бази. Вместо това щяха да бъдат допуснати или да се оформят някакви фиктивни протоколи, че всичко е проверено и че зърното си е на място.

Facebook logo
Бъдете с нас и във