Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Жакет на раета за кмета

Прокуратурата тази седмица показа, че не се шегува и отправи обвинения срещу някои представители на местната власт само три месеца преди изборите. Пръв \изгърмя\ старият познайник на Темида, издигнатият от ГЕРБ кмет на Ямбол Георги Славов. В понеделник (18 юли) прокуратурата внесе поредния обвинителен акт срещу него, от който се разбра, че за четвърти път той ще отговаря пред съда за длъжностни престъпления. Така Славов става сериозен конкурент на колегата си от Сливен Йордан Лечков, който прекарва голямата част от времето си из съдебните зали, включително и в Ямбол. Нищо чудно да се засече там със Славов.
Ямболският кмет вече бе оправдан на първа инстанция по обвинение, че е нарушил Закона за обществените поръчки, когато се избирала фирма изпълнител за ремонта на местната спортна зала и с това причинил загуби на кметството в размер на 30 000 лева. По друго дело - за незаконно сключване на договор за работа по ВиК, с което били нанесени щети за над 2 млн. лв., той получи петгодишна присъда. Бургаският апелативен съд обаче я отмени, а делото бе върнато обратно на първата инстанция и всичко започна отначало. Засега Георги Славов има само една окончателна присъда. Той получи година и половина затвор условно за това, че не е определил пределна цена на обществена поръчка за изготвяне на информационен бюлетин и не е прекратил конкурса, след като комисията е установила, че никой от кандидатите не отговаря на условията. От това общината е загубила 20 000 лева.
В четвъртото си обвинение прокуратурата твърди, че от началото на 2008 до края на 2010 г. Славов е нарушил няколко закони и разпоредби, с което е ощетил общината с 1 360 000 лева. Без решение на общинския съвет кметът назначил Иван Божилов за прокурист на общинското дружество \Комуналуниверс\. След това му позволил да сключи договор от името на фирмата и да участва в учредяването на гражданско дружество \Комунални дейности и благоустройство\, в което влизат сливенската фирма \Еко Бул Агро\ и ямболската общинска компания по чистотата. От обвинителния акт се разбира, че Славов е обявил обществена поръчка за концесия на сметопочистването в града, но не е определил пределната стойност на поръчката, което е незаконно. Прокуратурата твърди, че с действията си ямболският кмет освен Закона за обществените поръчки е погазил и законите за общинските бюджети, за местното самоуправление и местната администрация, както и за общинската собственост.
Самият Славов не признава вина по нито един от случаите. Напротив - на няколко пъти протестира, че има комплот от страна на разследващите, които според него го преследвали само защото е от ГЕРБ. Подобно на колегата си Лечков и ямболският градоначалник все още има подкрепа от съпартийците си. Докато течеше едно от множеството дела срещу него, депутати и общински съветници от партия ГЕРБ дори подписаха специална декларация, в която го защитиха.
Силните жеги застигнаха и хасковския кмет Георги Иванов, който в сряда (20 юли) също се сдоби с ново обвинение. Той бе извикан в местната полиция, за да му бъдат представени документите по разследване срещу него и да му бъде повдигнато второ обвинение по случая с веригата \Билла\, по който той вече е подсъдим.
Според държавното обвинение през 2001 г. кметът и австрийската верига подписали предварителен договор за изграждане на магазин в областния център. Според една от клаузите община Хасково трябвало да отчужди имот и да разчисти терена, върху който да се строи хипермаркетът. За целта по сметката на фирмата, която трябвало да разчисти терена, били преведени 90 000 лева. Сега, с 10-годишно закъснение, прокуратурата се сеща, че това е станало в разрез със Закона за обществените поръчки и повдига обвинение. Търг за избора на фирма, която да подготви терена за строеж, не е правен. В крайна сметка веригата \Билла\ не откри свой магазин в Хасково. При одит на Сметната палата е констатирано нарушението и общината отнесла глоба от 5000 лева. Сега пък прокуратурата в Хасково твърди, че Георги Иванов е нарушил служебните си задължения и е ощетил общината. Изготвената експертиза по образуваното през 2007 г. производство показала, че за разчистването на терена са били достатъчни 21 000 лв., а не 90 000 лева. При разнищването на случая компетентните органи засекли още, че парите за разчистването на терена били преведени на фирма, която нямала необходимата техника, за да извърши тази дейност.
Градоначалникът Георги Иванов отказал да подпише прокурорските документи и настоял да получи новото обвинение по-късно, когато в Хасково ще бъде неговата адвокатка. \Парите са на \Билла\ - в договора е записано, че се отпускат 90 000 лв. за разчистване на терен. Това са техни пари, за каква щета на общината говорим. Това не е криминално деяние, че да ми повдигат обвинение\, реагира Иванов
Съдебното заседание по станалия вече прословут в Хасково процес \Билла\ е насрочено за 1 август. В него градоначалникът вече има обвинение за умишлена безстопанственост. Според прокуратурата, която от две години води съдебна битка с хасковския кмет, Иванов е забавил връщането на инвестираните от веригата пари за хипермаркета. Само лихвите по тях според прокуратурата са 113 000 лева. Интересното в случая е, че съдия докладчик по делото е и.д. председателят на Хасковския окръжен съд Росен Русев, който бе кандидат за шеф на спецсъда, но се оттегли заради липса на доверие. Прокурор по делото пък е Петър Мидов, когото ВСС наказа с понижение в ранг заради контактите му с Красьо Черния. Изобщо - в добра компания е попаднал кметът.
Самият градоначалник заяви пред журналисти, че това е поредната пиар акция на опонентите му от ГЕРБ, която трябвало да го очерни в навечерието на изборите. Иванов е начело на хасковската община вече трети мандат. Всеки път печели като \независим\, но подкрепен от различни партии. Сега се кандидатира за четвърти път. Кметът обяви, че ще иска отвод на прокурора Мидов, защото той наблюдавал всичките дела срещу него и му имал зъб. Мидов от своя страна заяви, че не намира искането за основателно, тъй като не само той е бил обвинител по кметските дела. Хасковският кмет ще настоява новото наказателно дело срещу него да се гледа в Кърджали или в Стара Загора. Там бе препратено и едно от делата срещу колегата му Лечков...(§22)

Facebook logo
Бъдете с нас и във