Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ЖЕГА! 40 ГРАДУСА ПО... БРЮНЕР!

За два дни бившият главен прокурор на Мюнхен Франц-Херман Брюнер, който сега като шеф на ОЛАФ ръководи 380 разследващи експерти и е известен още като Хрътката, успя да се срещне и да добави жега към летните горещини за представителите на правителството, съдебната власт и МВР.
Още повече че посещението му започна в най-горещото време - 14.30 ч. в четвъртък в изискан ресторант. Първоначално шефът на Европейската служба за борба с измамите не смяташе да прави изявления, но явно след продължилия почти два часа обяд той се почувства благоразположен, защото на излизане от заведението в компанията на Станишев и Плугчиева беше зареден с позитивизъм:Страната направи правилни стъпки напред. Сега очакваме още напредък, заяви Брюнер.
По-късно на срещата си с правосъдния министър Миглена Тачева заяви:Не искам на всяка цена осъдителни присъди, но трябва да има процеси за всички сигнали, които сме подали, искам разследвания и присъди, втвърди тона германецът.
Нека припомним, че преди два месеца шефът на ОЛАФ изпрати до министъра за еврофондовете унищожителен доклад, в който пишеше, че България е ощетила с 32 млн.евро бюджета на ЕС, източвайки пари по САПАРД. Внушенията от доклада за политически чадър над групата Николов-Стойков станаха повод опозицията да поиска отстраняване на президента Георги Първанов.
В българското правителство и държавни служби има влиятелни сили, които нямат интерес да бъде наказано нито едно лице от групата на Людмил Стойков, разследван за източване на 6.5 млн. евро от САПАРД, се казваше в документа.
Нека не забравяме, че в доклада тогава имаше критични бележки и към прокуратурата, с които обвинител №1 Борис Велчев се съгласи само отчасти. След разговорите му на четири очи с шефа на европейската служба тонът на главния прокурор бе коренно променен: Очевидно е, че ако сме имали трудности в комуникацията с ОЛАФ, то те са се дължали на нас. Ние трябва да комуникираме с ОЛАФ по нейните стандарти, заяви Велчев в петък и добави: Констатираните у нас проблемите се дължат на самите нас.
Брюнер пък определи визитата при главния прокурор като ползотворна и уточни, че са били обсъдени мерки за подобряване на работата на разследващите органи. Стана ясно също, че са обсъждани структурни промени в работата на прокуратурата, както и централизирането на делата, свързани с разследванията на ОЛАФ.
Що се отнася до структурните промени, явно Велчев е запознал госта си с идеята си за създаване на специализирано звено за борба с организираната престъпност, която лансира преди месец.
Вероятно от старание да се хареса на госта МВР-шефът Михаил Миков го посрещна с чистка в министерството. В деня на пристигането на Брюнер той уволни цели 13 началници от различен ранг за уронване на престижа на службата. Нещо повече, Миков се изцепи, че и във вътрешното ведомство ще правят спецзвено за борба с измами по еврофондовете. Но ще се наложи да дойдат инструктори от ОЛАФ... Интересно е кой ще работи в това звено, като кадрите масово напускат МВР заради ниските заплати.
Същия ден Тачева пожела европейски одитори да влязат в наши фирми, че поиска и експертна помощ от Брюксел при изготвянето на черен списък за фирми и лица, уличени в измами с европари. Защо обаче търси помощ от Брюксел и за това? Нима не знаем кои са родните мошеници, та чакаме пак по стара традиция някой да дойде отвън да ни оправя в блатото от корупция, в което е затънала държавата ни? И за какво са необходими една дузина спецзвена за борба с организираната престъпност, като липсва воля за нейното ликвидиране? Нещата са стигнали дотам, че България вече има нужда не от съветници, а от надзиратели. Управляващите трябва не да бъдат научени, а да бъдат накарани да си вършат работата.
Впрочем още в доклада си от 23 юли тази година Еропейската комисия (ЕК) констатира: България призна, че се нуждае от независимо експертно мнение на високо равнище за правосъдието и вътрешния ред.
И сега, след посещението на шефа на ОЛАФ, от Брюксел недвусмислено ни дават да разберем, макар и с известна предпазливост, че са готови да оказват помощ, но държат получателите й да се възползват от съветите, които им се дават. Иначе за какво са всичките тези мерки и спецзвена?! Ако няма воля да се воюва с престъпността, всичко ще бъде преливане от пусто в празно.
Що се отнася до притесненията на господин Брюнер да няма незаслужено осъдени заради евроизмами, можем да го успокоим - засега няма никакви осъдени! Заслужено или не...

Facebook logo
Бъдете с нас и във