Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Жега за Цветанов

Съдебната жега около бившия вътрешен министър и сегашен депутат от ГЕРБ Цветан Цветанов качва градусите. Но той не само че не се притеснява от струпалите се върху главата му обвинения, а сам пришпорва с изявленията си прокуратурата да действа по-бързо.


Настъпването на сравнително по-хладния въздушен фронт в сряда (31 юли) съвпадна с повишаването на температурите около доскорошния шеф на МВР. Прокуратурата внесе обвинителния акт срещу бившия вицепремиер и заместник-председател на ГЕРБ за престъпление срещу правосъдието. Новината бе съобщена от временния шеф на Софийската градска прокуратура Евгени Диков на специален петнадесетминутен брифинг.


Преценката на прокуратурата е, че има достатъчно доказателства срещу Цветан Цветанов, за да може делото да бъде внесено в съда. Неговата виновност е обоснована, категоричен беше обвинителят.


Ексминистърът ще отговаря пред съда за това, че незаконно е отказал да подслушва и да следи бившия ръководител на регионалното звено на ГДБОП във Велико Търново Орлин Тодоров. Според прокуратурата Цветанов е отхвърлил собственоръчно с резолюция общо шест искания за използване на СРС, въпреки че е разрешено от окръжен съдия през 2009 година. С това подсъдимият е нарушил задълженията си като министър на вътрешните работи и е осуетил наказателното преследване срещу Тодоров и срещу няколко други лица. По този начин е осуетено събирането на доказателства за разкриване на извършено престъпление, които не са могли да бъдат събрани по друг начин, уточнява представителят на държавното обвинение.


Предполага се, че бившият МВР шеф е разпънал чадър над Тодоров заради приятелството му с ексшефа на ГДБОП Станимир Флоров, когото пък разследват за получаване на подкуп в особено големи размери. От това дело бяха отделени материалите за второто досъдебно производство срещу бившия вътрешен министър.


Веднага след като прокуратурата съобщи за внесения в съда първи обвинителен акт срещу Цветанов, той се появи в парламента, където не беше влизал, откакто цялата група на ГЕРБ обяви бойкот на заседанията му. Досегашното му отсъствие преди няколко дни Бойко Борисов обясни лаконично: Цветанов не си почива, той има дела и трябва да ги гледа. Цветанов пък посрещна съобщението, че е вече в съда с думите: Най-после, крайно време беше!


Той обясни, че доброволно е ходил в прокуратурата, за да може да се прецизира обвинението, защото било грешно формулирано. Според депутата от ГЕРБ важното е делото да влезе в съдебна фаза и колкото е възможно по-бързо процесът срещу него да не бъде протакван, както той буквално се изрази.


Бившият министър определи себе си като жертва на организираната престъпност. По време на брифинга градският прокурор Диков беше помолен да коментира тези думи на ексминистъра, но той отговори, че трудно би споделил подобно твърдение.


По повод аферата с бележника на бившия шеф на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси Филип Златанов ексминистърът коментира, че нямало да бъде разпитван по това производство и че инициалите Ц.Ц. не са свързани с него.


Бившият вицепремиер е обвиняем също и по дело за незаконно подслушване в МВР. Разследването по този казус започна, след като лидерът на БСП Сергей Станишев предаде сигнал от служители на МВР, според който ексминистърът лично разпореждал да бъдат следени политици, бизнесмени и банкери. Доказателства, че е нареждал незаконно подслушване обаче засега не са открити.


Пътьом Цветанов прокоментира решението на ръководството на МВР да изведе в нощта на 23 срещу 24 юли десетки депутати и министри от окупирания парламент с автобус през тълпата. Той го определи като професионална некомпетентност на министъра на вътрешните работи и на главния му секретар. От бившия МВР шеф научихме, че въпросният рейс бил закупен във връзка с подготовката ни за влизане в шенгенското пространство, за да превозват с него нелегални имигранти.


nbsp;


nbsp;


Рамо отвънТази седмица се разбра, че депутатът от германския Бундестаг Ханс-Петер Ул ще бъде един от защитниците на Цветан Цветанов. Шейсет и осем годишният юрист е член на баварския Християнсоциален съюз (ХСС), който е в една парламентарна група с християндемократите на Ангела Меркел. На депутатите в Германия е позволено да упражняват професиите си, стига това да не им пречи да участват в работата на Бундестага.Ханс-Петер Ул е шеф на работната група по вътрешни работи на парламентарната фракция ХДС/ХСС. Говорител е на комисията по въпросите на вътрешните работи на германския парламент. Член е на специалната парламентарна комисия, която в момента разследва дали Германия е замесена в шпионската афера около американската разузнавателна служба НСА.Той е известен като ревностен защитник на приемането ни в Шенген и неведнъж публично е заявявал уважение към работата на Цветан Цветанов, когато той бе вътрешен министър.Германецът посочи тази седмица пред столичен вестник, че е решил да се включи в защитата на бившия ни МВР шеф, за да се ускори процесът срещу него, и ще разчита на стегнат и справедлив процес. Според него политическите противници на ексминистъра нямали интерес от бърз процес и най-вероятно ще опитат да го проточат.


Facebook logo
Бъдете с нас и във