Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Жега за Психото и Исуса, Таки на сянка в ЮАР

Настъплението на държавното обвинение срещу митичния подземен бос Христофорос Аманатидис-Таки и организираната му група се разгърна на широк фронт и намеренията очевидно са тази престъпна структура да бъде елиминирана. Това стана ясно във вторник (2 юни) на пресконференция на Софийската градска прокуратура (СГП).
Шестима от задържаните на 1 юни участници в наркогрупата вече са обвиняеми, съобщи наблюдаващият прокурор от СГП Чавдар Ангелов. Срещу Свилен Николов, Цветан Миленов-Църи, Владимир Иванов, Васил Христов, Асен Китанов-Психото и Васил Бекиров е повдигнато обвинение по чл.321 от Наказателния кодекс за организирана престъпна група и са задържани за 72 часа.
Полицията издирва Христо Хрант Вартенян-Исуса
който е сред ръководителите на групата, както и още двама от редовите й членове, уточниха от прокуратурата. Операцията по задържането бе проведена на 1 юни (понеделник) в София и Кюстендил съвместно от Софийската градска прокуратура, Върховната касационна прокуратура и полицията. Освен в разпространение на наркотици групата е била специализирана и в извършване на средни и тежки телесни повреди, каза прокурор Магдален Маринов от Върховната касационна прокуратура. Това не са обикновени улични дилъри, те стоят на много по-високо ниво в разпространението на наркотици, обясниха от прокуратурата. От държавното обвинение уточниха също, че работата срещу групата е започнала още през февруари тази година. При разработката са използвани специални разузнавателни средства (СРС), освен това прокуратурата разполага и със защитени свидетели от средите на заловените дилъри, заяви прокурор Магдален Маринов.
МВР съобщи в понеделник резултатите от планираната полицейска операция с участието на ВКП. В условията на досъдебно производство на територията на София и страната бяха задържани 11 лица по подозрение за участието им в организирана престъпна група, занимаваща се основно със съхранение и разпространяване на наркотични вещества. Седем от задържаните са от София. Най-известният от тях е Ц.М.-Църи (34 г.), който се е занимавал с разпространение на наркотици, телесни повреди, грабежи, бил е член на наказателните бригади, близки до Х.В.-Исуса, известен с това, че контролира уличните дилъри на кокаин, основно в кв. Люлин, но прави опити да разшири дейността си и в други столични квартали. При ареста на Църи е открита и иззета противокуршумна жилетка. Останалите арестувани в столицата са С.Н. (31 г.), В.И. (28 г.), В.В. (24 г.), Х.К. (18 г.), 21-годишната Р.С. и един непълнолетен. За тях е известно, че са наркодилъри от по-ниските нива на организираната престъпна група, се казва в съобщението на МВР.
При акцията, проведена в неделя срещу понеделник и продължила повече от 12 часа, в ареста бяха вкарани и четирима кюстендилци, двама от които са добре познати на полицията. Белезниците щракнаха на китките на Асен Китанов-Психото (35 г.), Васил Бекиров (21 г.), Васил Благоев (24 г.) и приятелчето им Дамян Христов (35 г.) от близкото село Копиловци.
От кюстендилския клон на групата
най-известен безспорно е Асен Китанов-Психото
До края на 2008 г. той бе клиент на Бобовдолския затвор. Там Психото влезе след процес, продължил повече от година срещу група, специализирала се в кражбата на скъпи леки автомобили, които по-късно биваха връщани на собствениците им срещу 50% от цената на возилата. Пред Темида Китанов се изправи заедно със съучастниците си Васил Тошев-Дългия и Павел Емилов-Мравката. Зад решетките се оказа обаче само Психото, за когото имаше безспорни доказателства, че е задигнал луксозен лек автомобил Ауди, собственост на македонски гражданин.
Като близък до наркосредите ченгетата определят и Дамян Христов от село Копиловци. За него имало оперативна информация, че има контакти в тези среди, но до разработки и обвинения досега не се е стигало, твърдят униформени от областния център. 35-годишният Дамян Христов е осъждан за кражба и има условна присъда за нанасяне на средна телесна повреда.
Останалите двама кюстендилци - адашите Васил Бекиров и Васил Благоев, засега не са известни на органите на реда с противообществени прояви и никога не са попадали в полезрението им, твърдят запознати с разработката.
Пикантна подробност за Бекиров е фактът, че на негово име има регистриран брониран джип БМВ - 7, а на практика младежът се води безработен. Ченгетата твърдят, че джипът е на Психото, когото кюстендилци обаче никога не са виждали да се вози в тежкарския автомобил.
Според източници от МВР операцията в столицата и в Кюстендил е била насочена срещу организацията на Христофорос Аманатидис-Таки, която е известна със съхранение и разпространение на хероин и наркотици от високорисковата група.
Твърди се, че кюстендилската четворка е преминала под неговото крило по наследство. Преди това Психото е бил комбина с пернишките мафиоти, ръководени от небезизвестния Николай Христов-Хайо, разстрелян в центъра на Перник на 19 февруари 2008 година.
Самият Хайо преди разстрела също се беше преориентирал от кражбите на коли към наркотрафик, а преминавайки под опеката на Таки, бе завел със себе си и хората си. В региона се говори, че преди да заработят за Таки, арестуваните в неделя срещу понеделник са били част от структурите на друг виден подземен бос - Златимир Иванов-Златко Баретата, който в момента търка нар в предварителния арест.
В крайна сметка след шумната операция, при която в столицата и в Кюстендил бяха задържани общо 11 души, бяха претърсени над десет адреса в София и още четири в града на черешите, в ареста останаха само шестима - Бекиров и Китанов от Кюстендил и още четирима от столицата. След 24-часово задържане бяха освободени 21-годишната Р.С., 18-годишният Х.К. и един непълнолетен жител на София. Мерки за 72-часово задържане не са били предприети и срещу кюстендилците Дамян Христов и Васил Благоев, за когото се говори, че е бил член на наказателна бригада, използвана срещу длъжници.
Простата логика говори, че
защитените свидетели на прокуратурата
би трябвало да се търсят именно сред освободените (след едно денонощие арест) членове на бандата, за която от МВР твърдят, че е на Таки.
Освен това в неизвестност продължава да е и популярният в столицата Христо Вартенян-Исуса, за когото се знае, че е лидер в хардагитката на ФК Левски. Според неофициална информация от ВКП по време на акцията в столицата е бил претърсен и фен клубът на синия отбор Левски-София Запад, тъй като съществуват оперативни данни за връзка на негови членове с изградената мрежа за наркоразпространение на Таки.
Името на Исуса прогърмя през зимата на 2004 г., когато пред апартамента на Мирослав Пелтеков-Пелтека в Люлин гръмна самоделка. Пелтека тогава бе на мушката на все още живия наркобос Антон Милтенов-Клюна, а Исуса беше част от люлинската му група за мокри поръчки под ръководството на Александър Иванов-Шашавия. Ицо Исуса попадна в ареста, защото часове след експлозията в Люлин по ръцете му бяха открити следи от тротил. Досието на Вартенян е обемисто - има осем висящи дела за кражби на коли и разпространение на дрога, осъждан е четири пъти.
С неговото име беше свързано и мелето пред Народното събрание в началото на тази година. Според оперативна информация той е бил сред организаторите на щурма на парламента на 14 януари, който завърши с пролята кръв и над 70 арестувани граждани. Твърдеше се, че тогава Исуса е получил 300 бона от дупнишките братя Галеви, за да предизвика кървавите сблъсъци с полицията. За целта начело на атаката бяха вкарани стотина сини ултраси от групировката Левски - София Запад, ръководена от Вартенян. След побоищата пред НС Христо Вартенян избяга в Гърция, където се укриваше два месеца.
Над Исус е единствено Таки
сочи неофициалната информация от МВР и прокуратурата. Срещу скандалния бизнесмен Христофорос Аманатидис-Таки от декември 2008 г. е издадена Европейска заповед за задържане. Той е обвинен по водено в прокуратурата досъдебно производство за организирана престъпна група, съобщиха от държавното обвинение. По делото се извършват следствени действия. Освен това за Таки е издадена европейска заповед за арест и по друго, възобновено досъдебно производство, което се отнася за кражба отпреди доста години.
Когато прокуратурата обяви през декември м.г. подробностите около издирването на Таки, той вече не беше в страната. Това веднага породи съмнения, че някой вътрешен за МВР негов човек му е докладвал за намеренията на органите на реда. Тогава се появи и слухът, че Таки е бил предупреден за предстоящото му задържане, което трябваше да стане преди приближаващия доклад на Европейската комисия за напредъка на България в борбата с организираната престъпност и корупцията.
Бизнес интересите
Както Параграф 22 неколкократно писа, Христофорос Аманатидис има общ бизнес в пътното строителство заедно с братята Пламен Галев и Христо Ангелов, Васил Божков и близкия до пернишкия президентски кръг Феодор Феодоров-Федката. Общата им фирма Инфрастрой 2 е получила десет мащабни поръчки за строителство на пътища в Благоевградско и Пернишко. Справка в регистрите показва, че мажоритарен собственик на Инфрастрой-2001 е Васил Божков, който притежава 51% чрез фирмата си Латис, а 49% от Инфрастрой-2001 се държат от Сити асет мениджмънт. С равни дялове от по 25% собственици на Сити асет мениджмънт са Христофорос Аманатидис-Таки, Феодор Феодоров-Федката и Ангел Христов и Пламен Галев. В края на ноември 2008 г. Божков излезе от общата фирма, тъй като искал да се разграничи от братята и Таки.
По данни на МВР Таки е основен играч на кокаиновия пазар в страната. След бягството му за тази част от бизнеса се грижат подчинените му доскоро структури. Към тях е и прочулата се със зверствата си наказателна бригада с чуковете, ръководена до 2004 г. от бодигарда на Таки Славчо Симеонов. Мълвата в подземието твърди, че на чуковете се приписват многобройните случаи с отрязани уши на наркодилъри. Шефът им Славчо бе разстрелян през август 2004 г., а брат му Любо Симеонов, известен с прякорите Дългия или Чука, пое делата на бригадата.
В началото на януари т.г. спортно-техническият шеф на Левски Даниел Боримиров е бил привикан в полицията, за да дава показания относно шурея си Христофорос Аманатидис. Таки е брат на съпругата на синята легенда - Афродита. Макар че за случая не се появи официална информация, Боримиров е прекарал няколко часа в разговор с ченгетата, които се интересуват къде се намира Таки. Все по-упорито се говори, че той си живее живота нейде в ЮАР. Там обаче Европейската заповед за задържане не хваща дикиш...

Facebook logo
Бъдете с нас и във