Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ЖЕГАТА РАЗМЕКНА СЪРЦАТА НА КАДРОВИЦИТЕ НА ТЕМИДА

Дали горещините размекнаха сърцата и мозъците на членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) не е ясно, но редовното му заседание в сряда (11 юли) протече в дух на състрадание и загриженост към обикновените прокурори и съдии, станали жертви на високите юлски градуси.
Милосърдният изблик на ВСС бе провокиран от постъпило писмо от д-р Ели Йорданова, която обслужва служителите и магистратите от Съдебната палата и от Върховния административен съд (който се помещава в сграда на бул. Александър Стамболийски).
Лекарката уведомява членовете на съвета, че от началото на летните жеги много прокурори и съдии са започнали да посещават кабинета й с различни оплаквания. Неразположенията им се дължали основно на това, че в част от съдебните зали няма климатици и жегите вътре били неописуеми.
Освен това магистратите винаги влизали на заседания с тоги, така както изисква законът. За беда връхните одежди на прокурорите и съдиите са ушити от дебел синтетичен плат, който по никакъв начин не държи прохлада. Плътната синтетична аба и липсата на климатици довеждали до т.нар. прегряване на организма и на магистратите им прилошавало.
Неволята научила прокурори и съдии на дребни хитрости - за да избегнат прегряването, някои събличали дрехите си и нахлували тогата на голо. Този вариант обаче също не се оказал спасителен, защото от синтетичния плат получавали алергични реакции - обриви, зачервяване и други неприятни симптоми. Д-р Йорданова дори описала и случай, в който на магистрат направо му причерняло и той рухнал в несвяст в залата.
Председателят на бюджетната комисия на съвета Андрей Икономов, който докладва писмото на д-р Йорданова, предложи два варианта за изход от проблема. Според първия, министърът на правосъдието, който управлява имуществото на съдебната власт, трябва да се бръкне в джоба, за да се закупят климатици за онези зали, където такива липсват.
Другият вариант е да се организира обществена поръчка за избор на фирма, която да ушие летни тоги за прокурорите и съдиите. В момента дебелата синтетична тога струва 85 лева. Средствата обаче не идват от джоба на магистратите, а се отпускат от бюджета на съдебната власт.
Противно на очакванията обаче Висшият съдебен съвет не взе решение по въпроса. Може би, повлияни от прогнозата за приближаващ атлантически хлад, магистратите решиха да обсъдят кой е най-разумният изход от положението чак на следващото си заседание.
Каквото и да решат обаче, загрижеността им вече ще е доста закъсняла. От 15 юли съдебната власт излиза в лятна ваканция, което означава, че няма да има дела. Ще заседават само дежурни състави, и то по мерки за неотклонение и някои неотложни семейни или брачни производства. Така че през следващите месец и половина голямата част от съдиите и прокурорите ще забравят за телесните неразположения, причинени от неудобната тога, прекарвайки свободните си дни по къси гащи и джапанки. А когато летните жеги отстъпят на есенната прохлада, те отново ще седнат на работните си места.
Милостта на висшите магистрати обаче не секна и те взеха присърце още един въпрос, който решиха бързо. Оказа се, че районният прокурор на Радомир Петър Петров наскоро е станал за трети път баща, като този път съпругата му го сюрпризирала с близнаци. Заради нарасналото домочадие главният прокурор Борис Велчев е внесъл предложение във ВСС за отпускане на финансова помощ на Петър Петров от централизирания фонд Социално-битово и комунално обслужване.
Бюджетната комисия предлага да му отпуснем 4000 лева. Пък колегата, ако реши, ще почерпи, каза Андрей Икономов. Съветът единодушно прие предложението.

Facebook logo
Бъдете с нас и във