Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ЖЕНА СЪДИ БОЛНИЦА, ЧЕ БИЛА ОБЛЪЧЕНА В УТРОБАТА НА МАЙКА Й

Родното правораздаване, което и без друго е в деликатно състояние, беше на милиметър от куриозен прецедент. Той щеше да внесе поредната екзотична маска в имиджа му, ако 51-годишна жена от Габрово беше спечелила делото си срещу окръжната болница в града.
Елена Керемидчиева от три години се съди с местното заведение, но за нейно съжаление най-накрая загуби воденото дело. Искът й бе доста необикновен и ако бе спечелила, със сигурност щеше да влезе в съдебните хроники на Темида.
През 2005 г. габровката подава жалба в деловодството на окръжния съд за образуване на дело срещу окръжната болница. В жалбата си ищцата твърди, че е развила психични заболявания още в утробата на майка си и вината за това носела болницата.
От написаното става ясно, че майка й в продължение на четвърт век, включително и по време на цялата си бременност през 1957 г., е работила като лекар рентгенолог в противотуберкулозния диспансер към тогавашната Обединена работническа болница.
„Вследствие на полученото непрекъснато облъчване от рентгеновия апарат още в майчината утроба аз съм получила някои психични и други заболявания. Затова моля да бъде постановено решение, с което да бъде осъдена болницата да ми заплати обезщетение в размер на 20 хил. лв. ведно със законните лихви от периода на раждането ми за причинените ми сериозни здравословни и морални щети, се казва в жалбата на облъчената.
Като доказателство пред съда Елена Керемидчиева представя медицинско удостоверение и експертно решение на ТЕЛК. От приложените тапии се вижда, че тя страда от „сложно структурирано личностно разстройство и невротична декомпенсация.
За менталните и физическите проблеми на зародиша Керемидчиева съдът призова да говорят и очевидци. Пред магистратите с черни тоги са разпитани няколко свидетели, чиито показания почти съвпадат. Те единодушно са обяснили, че по време на бременността и малко след раждането майката на ищцата действително много се притеснявала дали работата с рентгена няма да повреди плода й и тя да роди изрод с физически или умствени недостатъци.
За изясняване на сложния казус е назначена съдебнопсихиатрична експертиза. Според нейното заключение Елена Керемидчиева страда от „психопатия с черти от хистеричния и афективно - неустойчивия кръг.
Пред съда експертът обяснява, че уврежданията, настъпващи при рентгеново облъчване през бременността, най-често са: нисък ръст, хидроцефалия, очни малформации и олигофрения.
Капацитетът по облъчванията обаче обяснява, че при ищцата не е налице нито един от описаните клинични белези. Според вещото медицинско лице отсъствието на олигофрения и посочените симптоми, характерни за лъчево облъчване, налагат извода за липса на връзка между облъчването на майката по време на бременността и диагнозата на ищцата, която най-вероятно се дължи на лоша наследственост.
След дълго умуване съдът приема назначената експертиза като мотивирана и компетентна и отхвърля иска на психичноболната жена.
Последвалите две обжалвания пред Апелативния съд във Велико Търново и Върховния касационен съд не донесоха така желаната от облъчената жена промяна. Решението на ВКС е в сила от 12 май 2008 г. и не подлежи на обжалване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във