Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Женски кадрил в МП

Жените ли управляват България? Това попита преди дни световната медия Ал Джазира. И оповести констатацията си, че около 1/3 от собствениците и висшите мениджъри у нас са от нежния пол, при това половината от тях нямат и 30-годишна възраст.


Ал Джазира нарежда дълга редица от примери: генералният директор на ЮНЕСКО, двамата еврокомисари на България, председателката на недолюбваното от всички Народно събрание, министъра на регионалното развитие и благоустройството, който трябва да оправя разнебитената инфраструктура на страната, министъра на правосъдието, който трябва да парира гнева на Брюксел от повсеместната корупция в сектора, кметът на затъналата в проблеми столица, че и един от заместник-министрите на отбраната, каквато според българите имаме само на книга. Жените доминирали и във високите позиции извън политиката - във финансите, в бизнеса, в медиите. Шефове в поли командват националната телевизия, радиа, водещите частни телевизионни канали, както и петте най-продавани вестника. Същият матриархат цари и в пиар и в маркетинговите компании в страната. И какво ли още не.


Когато фактите говорят, на мъжете не им остава друго освен да мълчат. Предколедно те съвсем прехапаха езици след поредния женски властови десант. Той беше проведен под формата на кадрил в Министерството на правосъдието. На заседанието си в четвъртък (22 декември) премиерът Бойко Борисов извади от лапландската си торба заместникминистерски постове за Велина Тодорова и Деница Вълкова-Петкова. Те влизат в кабинетите на Даниела Машева и Жанета Петрова от екипа на предишния началник на ведомството Маргарита Попова. Според източници в министерството Ковачева поискала оставките на Машева и Петрова в началото на седмицата и те не закъснели да ги подадат.


Подобно на правосъдния министър Диана Ковачева новата й заместничка Велина Тодорова никога не е работила в съдебната система, а се е занимавала с преподавателска и научна дейност. Чете лекции в Пловдивския университет Паисий Хилендарски и е директор на Института по правни науки на БАН. Специализацията й е в областта на семейното право, което е една от малкото области в законодателството, в които няма кой знае какво какво да се прави - новият Семеен кодекс влезе в сила преди две години и особени проблеми с прилагането му няма. Тодорова може да даде принос в дискусията по спорния проект на Закон за детето, който предстои да бъде внесен в началото на годината в Министерския съвет, тъй като е била директор на дирекция Международни програми и сътрудничество в Държавната агенция за закрила на детето и има специализация по защита на детските права. Проектът вече предизвика гнева на родителски асоциации и юристи, които смятат, че е ненужен, допуска твърде голяма намеса на държавата и в стремежа си да защити децата, поставя родителите в ситуация на техни естествени врагове. Другата нова заместник-министърка на правосъдието Деница Петкова е с ранг съдия във ВКС и ВАС, но е съдийствала 15 години в районните съдилища в Карлово и Поморие, както и в окръжния съд в Бургас. Преподава и наказателен процес в Бургаския свободен университет, където е завършила юридическото си образование.


Преди две седмици за заместник-министър на правосъдието беше назначен прокурорът от Софийската градска прокуратура Пламен Димитров. Единственият мъж във висшето ръководство на министерството ще поеме вероятно най-непрестижните дейности, по които предшественикът му Христо Ангелов, подал оставка преди две седмици, така и не свърши нищо - затворите, следствените арести и съдебната охрана. Преди това бе поканен за поста председателят на Административния съд в София Лозан Панов. Но той отказа да зареже съдийството заради длъжност, която не изисква кой знае каква работа, но и не предлага особени перспективи. Димитров обаче прие поста, въпреки че отскоро бе избран за заместник-шеф на Специализираната прокуратура. Той ще остане там до 27 декември, когато ще се премести в кабинета на заместник-министър. Което означава, че няма и да помирише спецмагистратурата, тъй като тя трябва да заработи реално от Нова година. Отделно че в нея ще остане още едно празно място, а тя и така е непопълнена. Което пък връща въпроса що за кадрова политика правят управляващите и знае ли дясната ръка какво прави лявата? Георгиев пък ще трябва да отговори дали не приема поста в министерството, защото са го нагласили поради съмнения има ли бъдеще специализираната наказателна структура.


За разлика от безпроблемното връщане на бившия правосъден министър Маргарита Попова, макар и за малко, на магистратското й място във Върховната касационна прокуратура (ВКП), някогашните й заместнички попиха доста язвителност от членовете на Висшия съдебен съвет. Да се върнат на предишната си работа в съдебната система им се полага по закон, но след гласуване в съвета. В първия му кръг Жанета Петрова, която има запазено място във Върховния административен съд, не събра достатъчно гласове - само 11 от членовете на кадровия орган гласуваха за, а се искаха поне 13. Съобщението за резултата бе последвано от иронични възгласи, а и при повторния вот Петрова едва прескочи минимума от 13 гласа. И връщането на Машева във ВКП не мина без глътка жлъч. Главният прокурор Борис Велчев напомни, че няма свободен щат за нея, тъй като междувременно за незаетите шест места в структурата е обявен вече конкурс. Стигна се до обтекаемо решение: обявен е конкурс за свободните места, но все още не е проведен, поради което Машева може да заеме едно от тях. Но новите лица във ВКП все пак ще са шест, тъй като на 16 януари Маргарита Попова напуска, за да встъпи в длъжност като вицепрезидент. С който акт въпросът жените ли управляват България ще стане още по-актуален.


nbsp;


nbsp;


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във