Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ЖЕСТОКОСТТА ИМ СЕ СЛОМИ

Преди година и девет месеца 40-ото Народно събрание прие Административнопроцесуалния кодекс (на 29 март 2006 г.) и задължи правителството да осигури подходящи сгради за нормалната работа на новосъздадените 28 регионални административни съдилища. Това обаче не се случи и на 1 март 2007 г. те започнаха работа при нечовешки условия - по мазета и тавани, в специално пригодени сутеренни помещения и килери.
Безплодните преговори между председателя на Върховния административен съд (ВАС) Константин Пенчев и т. нар. съответни фактори, съпроводени с още по-безплоден тотален медиен натиск, продължиха девет месеца, две седмици и четири дни. Накрая нервите на Пенчев не издържаха и почти откровено той заплаши правителството с... нещо като рекет.
Във вторник (18 декември) шефът на ВАС разпространи чрез националните медии отворено писмо до премиера Сергей Станишев, в което се казва:
От 1 март 2007 г. до днес в две помещения и в части от коридори на Съдебната палата, при изключително неподходящи условия, работят с хиляди дела 40 съдии и 114 служители! Нека ви припомня, че точно този съд успя до 3 декември 2007 г. да разгледа и реши в законоустановените срокове всички дела, образувани по жалби срещу изборните резултати в София, гледайки паралелно и текущите производства. Опасявам се, че енергията и ентусиазмът на тези млади колеги не са неизчерпаеми. И непоносимите условия за работа съвсем скоро ще пречупят искреното им желание да направят съдебната система бърза, прозрачна и ефективна!
Надявам се, че членовете на българското правителство осъзнават колко наложително е до края на годината да вземат решение за настаняването на този съд, защото вече съществува реална опасност от блокирането на неговата работа!
В типично техен стил нито министър-председателят, нито някой от неговите министри се осмели да коментира публично вопъла на Константин Пенчев. Ето защо в сряда вечерта (19 декември), по време на коледния купон, даден от Сергей Станишев, председателят на ВАС се запътил с каменна физиономия да поздрави подобаващо любезния домакин. Според източници на Параграф 22, присъствали на купона, зрелището не се е състояло само по една-единствена причина: премиерът усетил какво го чака, побързал пръв да отвори уста и... разведрил атмосферата с думите: Зная, зная какво ще ми кажете, но проблемът ви вече е решен.
Дали всичко това е истина, или е плод на чиновнически фолклор вече не е толкова важно, защото на следващия ден (четвъртък, 20 декември) правителството гласува решение, с което предостави на правосъдното министерство 27 млн. лв. за собствена сграда на Софийския административен съд. Тя се намира на ул. Георг Вашингтон № 17, разгърнатата й площ е 5000 кв. метра, а в нея, освен хората на Константин Пенчев, ще намери подслон и Инспекторатът към Висшия съдебен съвет. (§22)

Facebook logo
Бъдете с нас и във