Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Житейските трансформации на спецслужбите

Прескачайки с характерна широка крачка стотния ден, откакто е начело на държавата, в понеделник (2 ноември) Бойко Борисов показа що му е мило и драго и отиде на крака при агентите от ДАНС. Визитата му трябваше да ги успокои, защото както премиерът сам се изрази, хората там били уплашени от поредицата скандали в агенцията.
Освен че ги успокои, министър-председателят им даде и бонус - той се разпореди да започнат да ги хранят в стола, вместо да киснат по кръчмите и да създават неформални контакти със съмнителни лица.
Столовата, където сегашните агенти и бивши служители от НСС ще кусат топла супа, беше закрита по времето на вътрешния министър Михаил Миков. Причината - скъсването на пъпната връв на НСС с МВР и отделянето й в новата ДАНС. От това пострадаха и антимафиотите - столът беше общ, но никой не ги попита гладни ли са, или не.
Освен че общият стол бе затворен, раздялата на НСС с МВР бе съпроводена и с инсталиране на решетки по общите коридори на антимафиотската дирекция и бившата НСС. Така делбата между двете структури приключи напълно в духа на народните традиции, макар че в адресната книга едната се водеше на бул.Черни връх127, а другата - на №127А.
Отварянето на столовата за агенти напомни за култовата реплика на бившия външен министър от кабинета на Иван Костов - днешен партньор на Борисов и шеф на комисията за контрол на ДАНС - Надежда Михайлова. От чаровните й устни на 13 септември 1999 г. по време на партиен инструктаж на сини активисти в Ловеч излетя фразата Нахранете журналистите!.
Репликата се завъртя в публичното пространство и бе оцветена с толкова разнообразни политически и битово-типологически коментари за гилдията, че чак се стигна до образуване на наказателно производство. То пък премина през различни перипетии, за да дойде денят, когато магистратите отсъдиха касетите със записа на репликата да се изземат и унищожат. Ловежкият окръжен съд потвърди с определение №77 постановлението на заместник окръжния прокурор Кирил Петров за отнемане в полза на държавата и за унищожаване на петте аудиокасети със записи от срещата на Надежда Михайлова с активисти на СДС в Ловеч.
Мотивът на магистратите бе, че в тях се съдържа информация, която може да бъде използвана за извършване на престъпление, тоест за разпространяване на информация, записана със специални разузнавателни средства. Паметният за демокрацията ден беше 12 ноември 2008 г. - цели девет години след избухването на Ловечгейт и почти година след затварянето на столовата на агентите по гореспоменатата причина.
На пръв поглед между тези събития няма никаква връзка - нерде Ловечгейт, нерде стола на ДАНС. Да не говорим за стотния ден на сегашното правителство. Но не е така - зад тях, из съкровищницата на народната мъдрост, разперват криле и литват поговорките сит на гладен не вярва и храни куче да те лае, за да обяснят сложните отношения на властите (включително и четвъртата) както помежду им, така и със спецслужбите.
Видях в очите на хората заряд и желание да си изчистят името.От днес ДАНС ще работи това, което законът й повелява. А най-високата оценка ще дам на този служител, който ми донесе разработка за сега действащ министър, заместник-министър, кмет от ГЕРБ. От днес, надявам се, думата ДАНС да се чува само при успешна операция. Служителите на агенцията нямат работа с медии и политици, отсече премиерът след срещата, предназначена да успокои уплашените агенти. А по въпроса за изтичането на информация от агенцията, Борисов беше откровен до крайност: Хората, които работят тук, знаят, че взимат няколко пъти по-големи заплати от останалите, и трябва да си ги пазят.
Ако към тази прямота и непосредственост, която демонстрира премиерът, прибавим и бонуса, за който говорихме в началото, нещата идват на местата си - силните на деня не само познават съкровищницата на народния опит, но и отлично прилагат римския принцип Divide et impera! (Разделяй и владей). След всичките скандали с изтичане на информация от ДАНС и последвалите приказки за закриването на агентите в пъти по-високите им заплати и евтината питателна котлова храна остават най-точните индикации за това.
Не че ДАНС-аджиите не си заработиха бонусите. Сгъстяването на облаците над главата на бившия премиер Сергей Станишев бе регистрирано, след като на обществено-политическия небосклон засветкаха и загърмяха доклад след доклада, сделани и заредени антистанишевски в тъмните агенционни недра.
За да се стигне до закономерното продължение на стоте Бойкови дни - снемане на имунитета и разследване на бившия премиер за изтичане на секретна информация. В новата история на демократична България подобни съобщения са едно-две (за Георги Атанасов и Андрей Луканов): Днес, 3 ноември 2009 г., по предложение на Софийската градска прокуратура главният прокурор на Република България Борис Велчев внесе в 41-ото Народно събрание предложение за снемане на депутатския имунитет на народния представител Сергей Дмитриевич Станишев, който да бъде разследван за това, че е загубил документи и материали, съдържащи информация, представляваща държавна тайна - престъпление по чл.358, ал.1, вр. чл.26, ал.1 НК и за това, че по непредпазливост е станал причина да бъде разкрита информация, представляваща държавна тайна, съдържаща се в справка относно действията на лица и кръгове, указващи деструктивно влияние върху функционирането на министерства и структури на държавната администрация - престъпление по чл.359, ал.2, вр. ал.1 от НК. Свалянето на имунитета е необходимо, за да може със средствата на закона да се изяснят обективно и в цялост обстоятелствата по наказателното производство.
От прокуратурата обясниха, че обвинението по чл.358 се основава на факта, че осем документа са загубени. Градският обвинител Николай Кокинов поясни в сряда (4 ноември), че това са документи, влезли в секретното деловодство на МС, адресирани до бившия премиер, но не са излезли, а ги няма и там. Другото престъпление по чл.359, ал.2 е по скандалния доклад, който се появи в ИНТЕРНЕТ. Чрез немарливи действия по работа с класифицирани документи, неспазване на нормативно установени правила, неволно и по непредпазливост, г-н Станишев е станал причина да бъде разпространена тази информация, коментира Кокинов. Предвиденото наказание за това е до три години затвор, а за изгубването на документация - до пет години затвор.
Обвинението е наясно при кого е попаднал този доклад по нерегламентирания за това начин. Лицето е имало достъп до класифицирана информация, но е приело доклада по неустановен от закона начин и се е разпоредило с него също по такъв начин. Срещу посредника също ще има обвинения, поясни Кокинов. По неговите думи в резултат на тези действия документът е преживял житейски трансформации, докато стигне до Алексей Петров, обяви Кокинов. Според него Петров е направил единствено възможното - да го върне на премиера.
Като оставим детайлите кой на кого и как е предал доклада, е ясно, че хората, които скроиха шапка на експремиера Станишев, са по-малко бивши и повече сегашни служители на агенцията. Дори натиреният преди година заместник-директор Иван Драшков, с чието име се свързва скандалът около доклада за Стефан Гамизов, обяви, че чака само решението на премиера Бойко Борисов, за да се върне на поста си. Колкото до Алексей Петров, за него вече едва ли ще може със стопроцентова категоричност да се каже дали е лоялен гражданин, дали е бивш или настоящ агент.
И е време да се върнем към принципа разделяй и владей, който новата власт, изглежда, люби. Дори и да махнат решетките между антимафиотите и агентите, съвместният им живот на бул. Черни връх ще прилича на драмата на Елин-Пелиновите Гераци. Фаворизираните при предишната власт агенти леко ще натегнат колана, тъй като за тях през 2010 г. т.нар. бюджет малка пица предвижда парченце за 96 675 000 лева. В сравнение с миналия (133 405 000 лв.), в който имаше дори и екзотични сосове и добавки. Орязването е с около 35 млн. лева. С наличните 96 милиона агентите, които според някои данни са около 2500-3000 души, все пак могат да си живеят царски.
Не се очертава такова бъдеще за събратята им от Главна дирекция Борба с организираната престъпност. Каквито и подвизи да извършат, те трябва да се простират според отредените им пари в общия МВР-бюджет, който е 955 521 000 лева. Според разбивките на малката пица 2010 за политиката Опазване на обществения ред и противодействие на престъпността на МВР са предвидени 659 517 500 лева. А в тази дейност, освен Главна дирекция Борба с организираната престъпност, влизат и главните дирекции Криминална полиция, Охранителна полиция, Гранична полиция, Досъдебно производство. Както и да изчисляваме, по числен състав тези дирекции надхвърлят в пъти бройката на агентите, да не говорим за разходите им извън фонда за работна заплата.
При визитата на Борисов в ДАНС в понеделник той обяви, че има добра координация между ДАНС и ГДБОП. Тази координация е разписана от закона за работата на агенцията и предвидените от ЗМВР полицейски функции на дирекциите от вътрешното министерство. И точно тук е заложена бомбата, която рано или късно ще гръмне - слабо платените, с ограничен лимит за бензин, за телефони и за какво ли не още полицаи ще залагат живота си, докато търчат по реализацията на информациите, подготвени от добре платените агенти.
Има и още един огромен проблем, заложен още при създаването на агенцията, но без изгледи да се разреши и при новото ръководство на държавата и спецслужбите. И до ден днешен цялата работа по прилагане и събиране на информация чрез специални разузнавателни средства се върши от специализираната дирекция на МВР Оперативни технически операции. В ДАНС също е създадено подобно звено - специализирана дирекция Технически операции. Тя е окомпектована с кадри, но не разполага с техниката, която осигурява разрешен по Закона за специалните разузнавателни средства достъп до мобилните оператори. Твърди се, че малкото използвани от агенцията СРС-та всъщност са бръмбари и други джаджи, прилагани от агентите под прикритие. С отпадането на тази дейност обаче градинарите на ДАНС трябва да изчезнат. И остава въпросът кой ще върши тази работа. Но това, изглежда, не е важен въпрос за властта.
Всъщност кратката история около създаването на агенцията е показателна, че бившите опозиционни лидери и настоящи ръководители на държавата и силовите ведомства избирателно забравят за какво са критикували предшествениците си. Ние сме за създаването на ДАНС, но не във вида, в който това беше направено. Председателят й трябва да се назначава от парламента, обяви точно преди една година тогавашният председател на ГЕРБ и днешен вицепремиер, отговарящ за силовите ведомства Цветан Цветанов. Новият шеф на агенцията Цветлин Йовчев през август обаче бе избран по предложение на МС с указ на президента Георги Първанов. Така както беше избран и Петко Сертов.
Разбира се, всяка власт налага правила, които я правят по-силна и с повече възможности от предишната. Под опеката на новите силни на деня ДАНС в крайна сметка направи това, което никой досега не беше правил - лъсна имиджа на държавата пред европейските ни партньори, пращайки един бивш премиер в прокуратурата. Че това стана с преднамерено изтичане на секретна информация, с доноси, с оперативни игри - не е важно, защото целта оправдава средствата. А една от целите на кабинета Борисов още от формирането му беше да наложи справедливостта - най-вече като справедливо възмездие за престъпления на досегашните управляващи. И отдалеченият на 2000 км оттук Брюксел вижда точно това. Както неведнъж заявяват върховете - най-важно е какво виждат в столицата на обединена Европа. Останалото са подробности. Даже местна екзотика.

Facebook logo
Бъдете с нас и във