Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Живот без меценати и пари в МВР

Вътрешното ведомство се изправи пред поредната мъчителна раздяла - този път с меценатите си. Спонсорите, които досега даваха пари в добавка към огромния милиарден бюджет на МВР, вече ще заобикалят отдалеч Шести септември №29 заради забраната на вътрешния министър Цветлин Йовчев. Както е известно, сегашният МВР-шеф пусна специална заповед в края на миналата седмица, с която забрани практиката, въведена от предшественика му Цветан Цветанов.


До последно най-заклетият дарител на собствения си принципал остана фирмата на вътрешното ведомство Безконтактни мултиплексорни вериги (БМВ) ЕООД. Това става ясно от отчета за даренията в МВР за първите три месеца на 2013 година.


Ако се вярва на отчетените документи на фирмата дарител, тя от години е в окаяно финансово положение. От последната оповестена равносметка за 2011 г. се вижда, че дружеството е било на загуба от над 2 млн. лева. В същото време през следващата 2012 г. БВМ подари на принципала си малко над 4 млн. лева.


Жертвоготовността на дружеството да си пуска безвъзмездно финансовата кръвчица, за да я дава на министерството, продължава и през новата 2013 година. Само за три месеца от началото й БМВ е извадило над 700 000 лв. от сметките си и ги е дало за различни дейности на министерството.


Прави впечатление, че фирмата е била особено активна в благотворителната си дейност в дните след оставката на кабинета на Бойко Борисов (21 февруари) и около избора на служебния кабинет на Марин Райков (12 март). За последно БМВ е сторило добро на Станимир-Флоровата ГДБОП девет дни преди Борисов да хвърли оставката на кабинета си. На 12 февруари антимафиотската дирекция, без дори да подозира какво я чака след броени месеци, получила от БВМ 21 986.40 лв. за обзавеждане и за стопански инвентар.


В безвремието, обзело МВР след оставката на кабинета на ГЕРБ и в мандата на служебния кабинет, БМВ ЕООД странно се разбърза и развръза трескаво кесията си. Навръх женския празник 8 март то вади 163 560 лв. за автомобили, предназначени за МВР. В края на месеца, когато титуляр в министерството вече е служебният шеф Петя Първанова, дружеството направи истински благороден жест, като само за два дни отпусна повече от половината си дарения за тримесечието. Скъп дар по незнайно какви причини получи районният участък на полицията в Приморско - общо 118 759.92 лв., за закупуването на неясно какъв стопански инвентар. Сред дарените е и Дирекция Управление на собствеността и социални дейности в МВР, която отговаря за капиталното строителство, занимава се с изхранване, с почивно дело, с техника, с автомобили и какво ли още не. Та тя получава от щедрите спонсори в рамките на два дни (28 и 29 март) веднъж 150 153 лв. за подобрения на сграда на МВР и още веднъж 20 809 лв., дадени на следващия ден със същата цел.


Едва кретащата компания на вътрешното министерство очевидно успява така да връзва двата края, че да й остават парички както за шапката, така и за най-разнообразния бизнес, включително и туристически, който върти. БМВ е собственик на едноименен хотелски комплекс, разположен на спирка Писател на Златни пясъци, има ресторант, оръжеен магазин, учебен център по стрелба, извършва проектиране на охранителна и пожароизвестителна техника. Освен това БМВ прибира всяка година и големи суми, изтръскани от джоба на българските шофьори, сдобили се с нов автомобил. От всеки новорегистриран тя взема по 5 лв. заради патентования болт, с който се закрепва задната регистрационна табела на колата. Статистиката сочи, че през 2012 г. са регистрирани близо 230 000 автомобила, което прави 1 150 000 лв. за годината.


Очевидно фирмата вади доста пари, но колкото и да е странно, е бедна, ако се съди по отчета за 2011 година. Може би причината е в това, че ако заяви по-голяма печалба за годината, тя би трябвало да влезе в портфейла на принципала, в приходната му част. А явно нито на БМВ, нито на МВР им изнася този вариант. Очевидно е, че парите, които БМВ дава под формата на дарения, значително надвишават заявената и заприходена печалба на дружеството, която влиза в бюджета на министерството. Естествено, изниква въпросът защо става така, както и къде всъщност отиват парите.


Най-странното е, че на опашка пред МВР от началото на 2013 г. са се редили също големи и малки общини у нас, само и само да дадат някой и друг лев на бедната полиция. То че тя действително е мизерна, спор няма - парите не стигат нито за нови кубинки, нито за нови автомобили, нито за гориво. Но бацилът на благотворителността е поразил и общини, които едва ли са сред богаташите в местното самоуправление - Невестино, Джебел, Куклен, Кнежа, Долни Дъбник, Долна Митрополия, Левски, Червен бряг, Главиница. Такива дарения за трите месеца на годината са над 150 - най-вече за гориво и гуми.


Сред дарителите могат да се видят и окръжни прокуратури и съдилища, горски и ловни стопанства. Тук се мъдрят АЕЦ Козлодуй (9982 лв за отоплителна система на дирекцията във Враца), Български енергиен холдинг (9999 лв. за бензин на Девето РПУ- София), Мини Марица изток ЕАД, Департаментът по енергетика на САЩ (със скромните 17 363 лв. за Гранична полиция), Български спортен тотализатор (148 464 лв. за автомобили).


На фона на българските спонсори сравнително скромно е присъствието на чужди спонсори, които подкрепят различни звена на МВР по силата на международни и двустранни спогодби. Чест прави на посолството на Холандия, което стриктно изпълнява подписания Меморандум за разбирателство и е отпуснало пари за дирекциите във Варна, Видин, Кюстендил, Кърджали, Добрич, Габрово,Търговище, София, Смолян, Сливен, Монтана, Пазарджик, Плевен.


Практиката МВР да получава дарения предизвика голям скандал през 2011 година. След него вътрешният шеф Цветан Цветанов подписа заповед (в края на август същата година), с която създаде вътрешни правила за реда и условията за сключване на договори за дарения. Тази заповед и вътрешните правила на свой ред бяха отменени с разпореждането на министър Цветлин Йовчев от 7 юли тази година, с което всички дарения, с изключение на тези по международни договори и съвместни проекти, бяха забранени.


Жестът на Йовчев заслужава поздравления, макар че в същото време в бюджета на МВР е зинала дупка от 93 млн. лева. Тя от своя страна е засмукала и парите за бензин на патрулките по села и паланки, което автоматично ще ги вдигне на трупчета за месеци. А стане ли това, без спонсорството на местни дарители незапочналата все още битка с битовата престъпност отсега е загубена. Очевидно министър Йовчев ще трябва да търси спасение от очертаващата се безизходица. Как - ще видим...

Facebook logo
Бъдете с нас и във