Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ЖИВОТ КАТО НА КИНО

По време на пресконференцията в понеделник (25 юни) директорът на Национална служба Полиция - главен комисар Валентин Петров, опроверга публичната тайна, че Ивайло Разложки-Тихия и Георги Георгиев-Жоро Пурата са били нещатни служители на НСБОП (до 1 май 2006 г.) и на нейната наследничка Главна дирекция Борба с организираната престъпност. За разлика от някои други случаи, този път Параграф 22 няма да влиза в диспут с главния комисар, защото той е прав.
От свои източници във вътрешното ведомство научихме, че в началото на 2005 г. Тихия и Пурата са били обект на разработка на Национална служба Сигурност, която два-три месеца преди парламентарните избори с.г. е прекратена с... тяхното издигане в ранг на нещатни сътрудници на контраразузнаването.
Колкото до наказателното добруване на третия митничар - Радослав Живков-Джими, то се дължи на далеч по-делничен факт: преди няколко години той е бил взет под крилото на направление Икономическа полиция в СДВР, защото някой е решил, че от него по-ценен нещатен сътрудник няма.

1998 година
В китния рилски град Самоков е разкрито митническо бюро. По това време местният хашлак и портиер Косьо Самоковеца вече е фактор в организираната контрабанда, в новата придобивка започват работа Боряна Емилова, Георги Георгиев-Пурата и Радослав Живков-Джими, а нейни основни клиенти стават ортаците на Самоковеца - Мето Илиянски, Ники Пилето, Цецо Хафти и т.н.

Ноември 1999 година
Тогавашният ръководител на Митническо управление - София - Петко Петков, нареди проверка на бюрото в Самоков, като първата и основна задача на ревизорите бе да проследят потока и качеството на митническите декларации за камионите без ТИР-карнети, които по онова време осигуряват една десета от вноса в България. От 200 проверени декларации 64 се оказаха с невярно съдържание - фалшиви ЕГН-та, объркване при поставянето на десетичната запетая и изпускане на някоя цифра в килограмите. След приключване на проверката са съставени актове на пет фирми. Крайният извод гласи, че чрез подобни дребни хитринки, вносителите укриват около 80% от реално внесените стоки. А малко по-късно Косьо Самоковеца и компания се изнасят в посока Митница Аерогара София.

18 април 2003 година
Насред София, на бул. Цариградско шосе, бе взривен мерцедесът на Иван Тодоров-Доктора. Два дни по-късно главният секретар на МВР Бойко Борисов обяви на всеослушание, че вътрешното ведомство е написало доклад за организираната престъпност и връзките й в структурите на държавната власт.
Три дни след хвалбата на Борисов вътрешният министър Георги Петканов заяви, че има не доклад за мафията, а докладна записка за контрабандата. И в това четиво, редом с екзотичните прякори Косьо Самоковеца, Мето Илиянски, Цецо Хафти и Ники Пилето, блестят имената на Боряна Емилова, Георги Георгиев и Радослав Живков, които по онова време командвали парада в Митница Аерогара София.
Пак тогава стана известно, че подвизите на Емилова, Пурата и Джими плюс имената на техните покровители и информатори в МВР са били описани в доклад на НСБОП още през 1999 година. Като сред чадърите е имало бивш шеф на контраразузнаването, съветник на парламентарната комисия Антимафия, заместник-шеф на Агенция Митници (удостоен с екзотичния прякор Ръчичката) и няколко антимафиоти.

6 ноември 2003 година
В столицата бе взривена колата на Румян Теохаров - младши митнически инспектор на аерогарата, а на 7 ноември бе зверски пребита Наталия Даскалова - шефка на Митническо бюро Горубляне. Четири дни по-късно главният секретар на МВР Бойко Борисов обяви, че като поръчител на двете нападения е разобличен Жоро Пурата, който обаче изчезнал яко дим и бил обявен за общодържавно издирване.

30 ноември 2005 година
Шефът на МВР Румен Петков огласи съдържанието на доклад, посветен на контрабандата и корупцията в Агенция Митници. Този доклад е писан от Дирекция Национална служба Полиция, НСБОП и НСС и в него са описани контрабандните канали за внос на цигари, китайско и турско карго в периода 2002-2005 година. Главни герои в четивото станаха заместник-директорът на Агенция Митници Димитър Толев, началникъкът на Столична митница Маргарита Пецанова и шефът на мобилните групи Георги Георгиев. Плюс, разбира се, Радослав Живков-Джими и Георги Георгиев-Жоро Пурата, които все още си работели на Митница Аерогара София, както и Боряна Емилова, упражняваща професията си като шеф на Митническо бюро Горубляне.

13 октомври 2006 година
Софийската градска прокуратура (СГП) обяви, че е започнало разследване на митничарите Радослав Живков-Джими и Георги Георгиев-Жоро Пурата, за които било установено, че са сред съучастниците на Николай Методиев-Ники Пилето. Освен това Пурата и Джими щели да отговарят за укриване на данъци в особено големи размери, защото като служители на Агенция Митници карали коли за по 250-300 000 евро и поддържали стандарт на живот, който по никакъв начин не отговарял на официалните им финансови възможности. Също на 13 октомври стана известно, че Софийската военна прокуратура е започнала проверка срещу служители на МВР, заподозрени като покровители на двамата митничари.

26 юни 2007 година
На среща с управителния съвет на Клуб - Журналисти срещу корупцията по повод на един проект за превенция на злоупотребите с еврофондовете главният прокурор Борис Велчев обяви, че най-късно до средата на юли делото срещу Жоро Пурата и Джими, образувано през октомври м.г. за укриване на доходи и неплащане на данъци, влиза в съда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във