Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ЖИВОТ ВЪРХУ РУШАЩИ СЕ КОЛОНИ

Десетина семейства от столицата, повечето в третата възраст, са изправени пред опасността да преживеят реално онова, което древните са скрили в известния израз колос на глинени крака. Обитателите на етажната собственост с екзотично име Киноработник в кооперацията на ул. Граф Игнатиев № 1 от години треперят от мисълта, че колоните, върху които са построени жилищата им, ще се срутят.
Ако към тази реална опасност се добави и неописуемият шум, който вдигат преминаващите трамваи и автомобили (въпреки забраните за тях), става ясно, че живущите в Киноработник прекарват последните си земни дни така, сякаш вече са в преддверието на ада.
Светъл лъч в битието им е рекламираната в края на август от кмета Бойко Борисов идея по ул. Граф Игнатиев - от Съдебната палата до бул. Васил Левски. - Да се поставят 14 бариери, които да възпрат десетките нарушители. Кметската идея засега е въпрос единствено на светлото бъдеще.

Иначе пътят към техния ад също е бил застлан с добри намерения - през 50-те години незнайни архитекти слагат начало на идеята си под сградата с колоните да се остави пешеходен проход. Напоследък, и най-вече нощем обаче районът все повече прилича на паркинг за луксозни автомобили. Сградата е разположена в непосредствена близост до заведенията Камелот и Планета. С настъпването на нощта пред тях се изсипват десетки лимузини, а най-големите тарикати измежду собствениците им промушват возилата си в подколонното пространство, като ги паркират на сантиметри от входните врати.
Нарушенията
Представителката на кооперацията Панчева пише първата жалба до МВР още на 29 май 2000 г. От МВР обаче препращат Панчева към Столичната община. Там тя предлага новаторска идея - да се поставят бетонови колчета между носещите колони на сградата, които да не позволяват паркирането на автомобили пред вратите на кооперацията. И чудо - в рамките само на месец са поставени общо 24 колчета. Финансирането и изпълнението на операцията са осъществени за сметка на живеещите в кооперацията. Но след две седмици голяма част от тях изчезват - охранителите на Планета ги изкъртили. Автомобилите и джиповете отново започнаха да паркират под прозорците ни, разказа пред Параграф 22 Радка Панчева. На 19 юли 2002 г. тя сигнализира за проблема тогавашния заместник-кмет на Столичната община инж. Ерхард Матеевич. След като вече веднъж са платили от собствения си джоб, обитателите на кооперацията помолили общината да вземе спешни мерки за ограничаване на движението по улицата.
Вместо мерки те получават известие, че е въведена денонощна забрана за движение на нерелсови превозни средства по ул. Граф Игнатиев между улиците Княз Александър Батенберг и Алабин. А контролът по спазване на забраната е поверен на Пътна полиция КАТ при столичната дирекция на полицията.
Напук на забраната и контролните органи животът по Графа продължава постарому. Панчева и съкооператорите й от етажна собственост Киноработник продължат неравната борба с вандалите и стигат чак до шефа на Столичната дирекция на полицията по онова време Румен Стоянов. Той разпорежда проверка по случая. А с писмо от 13 октомври 2003 г. обещава на Панчева, че ще бъдат взети всички мерки за недопускане паркирането на автомобили във въпросната отсечка, явно без да знае за вече съществуващата забрана на Столична община. А в последните редове на писмото се посочва, че шефът на столичната полиция е препоръчал там да се поставят... бетонови колчета.
Радка Панчева не се отчайва и продължава да щурмува общината. В поредната си жалба до председателя на Столичния общински съвет (СОС) Владимир Кисьов от 15 юли 2004 г. тя пише, че Столична община и КАТ са се превърнали в стопански предприятия за печелене на пари, като срещу заплащане издават пропуски за преминаване и паркиране.
След тази жалба от СО решават да се поразмърдат, а Първо РПУ прави акция срещу неправилно паркирали автомобили. Проверени са 36 возила, за които в протокола дословно е записано: Установено е, че те са собственост на инвалиди и имат разрешение за паркиране по ул.Граф Игнатиев. Същите граждани притежават пропуски за преминаване по ул. Граф Игнатиев. Водачите на автомобилите са предупредени за затрудненото движение по улицата.
Ужасена от полицейското безхаберие, възрастната жена по-късно се обръща към сдружение Журналисти срещу корупцията, което предоставя на сегашния вътрешен министър Петков цяла папка с кореспонденцията между Радка Панчева и отговорните институции.
Резултатът е следният. На 15 ноември 2005 г. на среща с полк. Олег Банкин, началник сектор в направление Охранителна полиция към Национална служба Полиция, кооператорите са информирани, че полицията постоянно извършва проверки за нарушаване на движението по ул. Граф Игнатиев, за което са били съставили над 1300 акта.
Те са запознати и със заповед на кмета на район Средец Мария Станева за ограничаване на работното време на заведенията Мелита и Камелот до 22 часа. Два дни след срещата обитателите на Киноработник отново информират полк. Банкин, че заповедта не се спазва и музиката гърми до ранни зори. В телефонен разговор униформеният заявил, че за него преписката е приключила и той повече няма отношение към нея.
Срутващите се колони
Подобно е и развитието на жалбите на живеещите на Гр. Игнатиев № 1 за проблема с тресящите се от преминаващите трамваи колони, които с годините започват да се напукват застрашително.
Кооператорите от Киноработник сигнализират за проблема кмета на Столична община Стефан Софиянски още през далечната 1999 година. Отговорът му е категоричен: Относно устойчивостта на сградата на ул. Граф Игнатиев №1 се препоръчва на етажната собственост изготвянето на техническа експертиза за носимоспособността и при необходимост и проект за укрепване на сградата.
По оценка на строителни експерти цената за изготвянето на подобна експертиза започва от около 2000 лв., а сумата набъбва в зависимост от това дали се прави частичен, или цялостен преглед на сградата. Същата сума се заделя и за евентуален проект за укрепване на колоните, като тя може да стане и петцифрена, ако се наложи да се прави план за цялата сграда. Отделно пари ще са нужни и за осъществяване на строителните дейности. Нещо, което естествено пенсионерите от Киноработник не могат да си позволят.
На камък удря и предложението им поне трамвайната спирка пред кооперацията им да бъде преместена с няколко метра. Колоните се тресат при спиране на трамваите, посочват те в молбата си от 21 март 2000 година.
Предложението е отхвърлено от заместник-кмета Матеевич. Според него главен източник на шума и вибрациите по ул. Граф Игнатиев са неудачната конструкция и недобро изпълнено строителство на трамвайния релсов път. Той заявява, че в програмата на СО е залегнало подновяването му с нова конструкция, имаща намалено вредно въздействие върху околната среда.
Такава подмяна и до ден днешен не е предприета. С мечта за тихи наколни жилища животът върху тресящите се колони на Гр. Игнатиев № 1 продължава.

Facebook logo
Бъдете с нас и във