Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Жоро Четворката пристана на обвинението

Шест години и половина затвор отреди на един от най-изкусните фалшификатори в България - Георги Панев, по прякор Жоро Четворката, Кюстендилският окръжен съд в понеделник (29 юни). Присъдата на Четворката е по първото дело за изработване на фалшиви евро през далечната 2002 година. От срока на присъдата обаче ще се приспаднат две години и четири месеца, които той вече е престоял в затвора.
До осъждането на Георги Панев се стигна, след като той и адвокатите му склониха да се споразумеят с прокуратурата за наказанието и след като той се призна за виновен по всички обвинения, повдигнати срещу него.
Съучастниците на Панев - Станка Калоферова, прочула се с прякора си Станка Милионерката, и кюстендилецът Валентин Борисов-Шипока продължават надлъгването с българската Темида, но в нов процес, воден от друг състав. Това на практика ще бъде третият състав на Кюстендилския окръжен съд, който ще гледа овехтялото вече дело срещу Светата троица.
Дела и документи
По първото дело, водено в областния град, съдиите начело със сегашния шеф на съда в областта Мирослав Начев оцениха общо на дванадесет години решетки първия опит за домашно производство на евро.
След процес, точил се почти пет години, през 2008 г. съставът на Кюстендилския окръжен съд, председателстван от Мирослав Начев, прати зад решетките за по четири години подсъдимите Станка Калоферова (41г.) , Георги Панев (41г.) и Валентин Грозданов (42г.).
Тримата влязоха в криминалните летописи през последните декемврийски дни на далечната 2002 г. след полицейска акция, приличаща на холивудски екшън.
Историята
Всичко се разигра за минути в самия център на Кюстендил малко преди полунощ на 21 декември 2002 година. Мястото на светкавичната полицейска акция бе уличката между сградата на кметството и хотел Пауталия, където по това време се намират няколко автомобила с пловдивска и кюстендилска регистрация. Главните действащи лица в сцената се оказват пловдивчанката Станка Калоферова, по-популярна като Станка Милионерката, и нейният авер Георги Панев - известен в подземните среди на страната ни като един от най-изкусните фалшификатори в родината ни с прякора Жоро Четворката.
На дуета от града на тепетата партнира кюстендилецът Валентин Грозданов-Шипока. Докато тримата се суетят между колите си, се чуват полицейски команди и за секунди тримата са проснати на земята. От чантата на Милионерката ченгетата вадят огромен запечатан найлонов плик, в който има 18 пачки банкноти от по 500 евро. При продължилото претърсване в колата на кюстендилеца Валентин Грозданов са открити още 158 банкноти с номинал от по 100 евро.
Последвалата експертиза доказва, че парите са много умел фалшификат, а едно от достойнствата им е фактът, че са изработени в малки серии и всички имат различни номера. На практика това ги прави неуловими на пазара, особено по онова време, когато евровалутата все още бе нова и немного добре позната.
Разследването
Ударът в Кюстендил не бе случаен и беше следствие от няколкомесечно разследване, в което вземат участие не само българските, но и македонските и австрийските полицейски служби, стана ясно по-късно.
До разкриването на тримата българи се стигнало, след като австрийските власти подслушали телефона на гаджето на Станка Милионерката, която по онова време живеела в гр. Залцбург. От СРС-тата става ясно, че двама от кримиконтингента на Австрия усърдно търсят човек, който да им изработи 9 млн. фалшиви евро. Подслушването продължило и така австрийските ченгета стигнали до Станка, която по това време се подвизавала с турското си има Хатидже. Пловдивчанката се наела да осигури човек, който да изработи парите, и потърсила помощ от стария си приятел Жоро Четворката. Двамата се познавали от времето, когато той имал дискотека в Пловдив.
Кюстендилската връзка
След като била изработена първата част от парите, Станка и Четворката тръгнали да предадат партидата на купувачите. В ролята на поръчителите обаче влезли двама австрийски полицаи, познати като Марио и Паоло, които според първоначалния план трябвало да получат готовата част от парите. Срещата между Милионерката, Четворката и двамата австрийци била уговорена в хотел Пауталия в Кюстендил.
Там към четиримата трябвало да се присъедини и кюстендилската връзка Валентин Грозданов, който имал задачата да осигури безпрепятственото преминаване на стоката през границата. По онова време Грозданов работел като контрольор на Пътни такси на ГКПП Гюешево, така че задачата не била непосилна за него.
Арестите
По време на полицейската акция в капана на ченгетата попадат Станка Калоферова и Георги Панев, както и още трима пловдивчани, подлъгани от Станка да я придружат до Кюстендил. От хватката с ченгетата се измъква кюстендилецът Валентин Грозданов, който успял да изчезне по време на арестите. При претърсването на дома му, както и на къщата на майка му в близкото до Кюстендил село Шипочано ченгетата удрят джакпот.
В селската къща са открити свидетелство за управление на МПС и контролен талон на името на Ал-Албалул Бадер, с печатите на КАТ - София, 5 стикера от сребристо фолио, метално клише с изобразен еврейски свещник, кредитна карта на името на Сали Лазарович, метално клише с изобразен орел, 27 подвързии за дипломи за висше образование, 7 корици, както и вътрешните страници за изработването на немски паспорти, атрибути за изработването на чужди документи за самоличност, фалшифицирани бланки на Международния съюз на превозвачите, 500 празни ваучера на фирма Александрия, цев, приклад и ремък за изработването на пушка, тип помпа, 72 броя ловни патрони 12 калибър и 1 патрон за пистолет.
Последствията
След всичко изброено читателят ще си каже, че най-накрая българската полиция е свършила една работа, както трябва. И сигурно в първите няколко дни и усещането на полицаите е било такова. Докато случаят не попада в ръцете на прокурора от Окръжна прокуратура - Кюстендил, Бисер Любенов.
След изтичането на двумесечния срок на досъдебното производство и няколко продължения прокурор Любенов прекратява преписката по случая с фалшивото евро с мотива, че няма достатъчно доказателства за съпричастност на тримата към …държането на неистинските парични знаци. Каквото и да значи тази формулировка. Добре че по неведоми пътища слухът за спирането на случая стига до Върховната касационна прокуратура, откъдето изпращат указания до кюстендилската прокуратура случаят да бъде възобновен. Така на практика след почти двегодишно забавяне, на 26 януари 2005 г., отново прокурор Любенов внася в съда обвинителен акт срещу тримата изобретателни мошеници. Обвиненията срещу Станка Илиева Калоферова и Георги Тодоров Панев са по чл.244, ал.2, във връзка с ал.1, във връзка с чл.243, ал.1, във връзка с чл.20, ал.2 от НК. Текстовете, по които са обвинени двамата пловдивчани, гласят:
Чл.243. (1) Който изготви неистински или преправи истински парични знаци с курс в страната или в чужбина, се наказва за подправка на парични знаци с лишаване от свобода от пет до петнадесет години.
Чл.244. (1) Който прокара в обращение подправени парични или други знаци по предходния член, придобие или си служи с такива, като знае, че са подправени, или пренесе през границата на страната такива знаци, се наказва с лишаване от свобода до осем години.
(2) Наказанието по предходната алинея се налага и на лице, което държи такива знаци в големи количества.
Третият подсъдим, Валентин Грозданов, получава същите обвинения, допълнени и с обвинение по чл.339, ал.1, пр.2 от НК и по чл.308, ал.1 пр.1 от НК:
Чл.339. Който придобие по какъвто и да е начин, държи или предаде другиму взривове, огнестрелни, химически, биологични или ядрени оръжия или боеприпаси, без да има за това надлежно разрешение, се наказва с лишаване от свобода до шест години.
Чл.308. (1) Който състави неистински официален документ или преправи съдържанието на официален документ с цел да бъде използуван, се наказва за подправка на документ с лишаване от свобода до три години.
Ново начало
След произнасянето на присъдите в Кюстендил, както е редно, адвокатите на тримата подсъдими ги обжалваха пред Софийския апелативен съд, който след месец умуване върна делото отново в Кюстендил. Указанието беше прокурорът по случая Бисер Любенов да поправи пропуските в обвинителния акт, след което съдът да назначи нов състав за разглеждането на делото.
Така на практика папката с преписката за домашното евро попадна на бюрото на съдия Дияна Данаилова. Сега, след сключването на споразумението и преди началото на съдебната ваканция, в която официално съдът излиза през август, надеждите на двамата останали подсъдими са Кюстендилския съд да насрочи ново дело в средата на септември.
Или, иначе казано - колкото по-късно, толкова по-добре. Протакането на съдебното дирене във времето нито е прецедент, нито е нещо ново за съдебната ни система. Изглежда, не е толкова притеснително и дали Европа ни гледа с лошо око - правото си е право, а законът е за всички.

Facebook logo
Бъдете с нас и във