Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Жоро Инкасото влиза в съда

Точно една година след безпрецедентния обир на близо милион и половина лева от инкасов автомобил охранителят Георги Енев, станал известен като Жоро Инкасото и като Жоро Милионера, най-сетне ще застане пред пловдивските магистрати.


През тази седмица стана ясно, че окръжната прокуратура в Пловдив е внесла в съда обвинителния акт срещу Енев за извършения на 22.06.2012 г. обир на 1 471 058.52 лева. Парите са собственост на три банки и на охранителното дружество G4S Securе Solution.


Повдигнатото обвинение е за длъжностно присвояване в особено големи размери и представлява особено тежък случай - престъпление по чл.203, ал.1, във връзка с чл.201 от Наказателния кодекс, съобщи говорителят на окръжната прокуратура в Пловдив Галина Андреева. Според закона присъдата в такива случаи е лишаване от свобода от десет до двадесет години, конфискация на цялото или на част от имуществото на виновния и лишаване от право да практикува професията си на охранител.


Повече от година след големия обир обаче Милионера продължава да мълчи като комунист на разпит и все още не е дал обяснение къде са парите. Георги Енев категорично отказва да дава обяснения за случилото се. Но да не дава обяснения е негово право и той се възползва от него, обясни прокурор Минчева. Мълчанието на крадеца е непоклатимо, въпреки че в килията му в следствения арест в Пловдив бяха вкарани психолог и психиатър, които да го убедят да признае къде е скрил голямата сума.


По делото са изготвени пет експертизи и предстои да бъдат разпитани 40 свидетели. Между тях има множество колеги на Енев, които трябва да уточнят каква е била организацията на работа и как са се определяли маршрутите на движение на служебните коли.


Двама от свидетелите твърдят, че са видели как Инкасото прехвърля чувалите с парите от служебния автомобил в своя собствен. Крадецът се преоблякъл на място и веднага след това потеглил с колата. Два дни преди обира Енев паркирал на ул. Петрова нива в квартал Кючук Париж, откъдето минавал маршрутът на инкасо автомобила. В деня на обира бодигардът излъгал колегата, с когото заедно превозвали парите, че има да черпи за продажбата на колата си. Енев му дал 20 лв. и го пратил да купи дюнери от заведението При ламята, като обяснил, че през това време ще направи маневра с инкасо автомобила. Докато колегата му купувал дюнерите, Енев се възползвал от достъпа си до деблокиращия ключ и задигнал чувалите с парите. В бронираната служебна кола, оставена с отворени врати и работещ двигател, останали само два плика с банкноти. След кражбата Жоро Инкасото отишъл в околностите на Храбрино. Полицията го издирваше безуспешно в продължение на две седмици, след което обирджията се предаде сам в прокуратурата, придружен от адвоката Георги Кутрянски. Колата му беше открита изоставена край село Храбрино, но парите и до ден днешен не са намерени. Прокуратурата разкри, че банкнотите от близо милион и половина лева не са белязани и дори ако сега ги намерят накуп, не може да се твърди, че това е именно откраднатата сума.


От проведените разпити станало ясно, че охранителят се е сдобил със специален ключ за аварийни ситуации. Той предварително е знаел, че има ред за получаване на деблокиращия ключ на инкасо автомобила - за това са били необходими двама служители на охранителната фирма и разрешение от регионалния мениджър на дружеството. Енев се е възползвал от обстоятелството, че колегата му е в отпуск, обадил му се, след което е получил разрешение от регионалния мениджър да се сдобие с деблокиращия ключ.


Малко след обира майката на Енев - Донка - намери торба с 25 000 лв. пред входната врата на жилището си, подхвърлени от неизвестен мъж, но тя ги предаде в полицията. Близките на крадеца също отказват да говорят за обира. Майка му Донка не искала колегите й да споменават за случилото се в нейно присъствие. Тя е била разпитвана, след като е предала торбата с парите. По неофициална информация именно тя е убедила сина си да се предаде. Според близки на семейството връзката между двамата била изключително силна. От бившата си жена Елена Георги Енев има седемгодишна дъщеря - Делфина. Георги много обичал детето и често го взимал при себе си, но след ареста му малката не знаела къде е баща й.


Милионера е в ареста вече близо година, но не желае да излиза на свобода. Адвокатът му е категоричен, че не смята да обжалва мярката за неотклонение задържане под стража. Самият Енев бил в добро здраве и видимо спокоен от предстоящия процес.


Междувременно се разбра, че фирмата, в която е работил Жоро Милионера - G4S Securе Solution, е изискала оставените от него 7000 британски паунда и 10 000 евро, които в бързината охранителят не е успял да вземе със себе си. Наблюдаващият прокурор по делото ще трябва да се произнесе по искането.

Facebook logo
Бъдете с нас и във