Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Жрици на любовта го отнесли заради изборите

Проститутки са били масово задържани от полицията преди изборите, тъй като Столичната дирекция на вътрешните работи разпоредила да се проведе чистка на престъпността по улиците. Това заяви на специална пресконференция на 1 ноември (Денят на будителите ) една от потърпевшите жрици - Рени Иванова.


Много пъти задавах въпроса дали ние сме престъпниците в тази държава и дали така се изчистват улиците, заяви представителката на най-древния занаят.


Рени разказа, че не само сега, но и преди често е била задържана в ареста и има множество актове за нарушения. Основанията за тях били, че с поведението си жрицата създава предпоставки за... пътнотранспортни произшествия, а също че придобива парични средства по аморален начин.


По думите й по-голяма част от проституиращите искат легализация на професията, както и обществото да има реална представа и да не си затваря очите за това, което се случва. А един евентуален законопроект, който ще им позволи да излязат на светло, щял да премахне проблемите, произтичащи от сводничеството, както и насилствения труд и проституцията сред малолетните.


Една от участничките в пресконференцията - Даниела Велкова от Варна, коментира, че най-трудното ще бъде да се регламентира в законопроект сутеньорството, тъй като според нея ще бъдат засегнати много икономически интереси.


Вътрешното ведомство официално отрече да е провеждана подобна целенасочена операция срещу жриците на любовта. Нищо чудно тя да е следствие от секретно разпореждане. А е възможно проститутките да са попаднали между шамарите на ченгетата заради засилените мерки за сигурност, каквито бяха предприети около изборите.


Дали случайно съвпадение, или не, два дни преди балотажа МВР обяви, че при акция на антимафиотите е разбита организирана престъпна мрежа за търговия с жива плът. Заловени били шестима сутеньори, които рекетирали проститутки в района около столицата. Мъжете ги изнудвали по работните им места, край околовръстния път и край шосето за Елин Пелин. Със силови методи жените били принуждавани всеки ден да плащат по 20 лв. сергийно право. Методите, с които жените били респектирани, включвали физическа саморазправа, отвличания и принудително държане в изоставени къщи в покрайнините на града. Инкасатори прибирали всеки ден въпросната такса място от проститутките.


Съществуват ли пресечните точки между занаята на леките жени и политиката? Прокурорът от Върховната касационна прокуратура (ВКП) Васил Миков например твърди, че партиите по принцип наемат проститутки и техни сводници, за да участват организирано в изборния процес. Жриците на любовта били изкарвани на улицата, за да изпълняват различни задачи, обяви Миков по време на конференция по въпросите на сексуалната експлоатация и трафика на хора. Прокурорът се натъкнал на тези данни, докато работел по делото срещу осъдените за организиране на престъпна група и трафик на хора общински съветници от Варна Веселин и Христо Данови. Според Миков то било типичен пример за срастването на престъпността с властта, но за жалост не предизвикало достатъчно коментари и анализи в публичното пространство.


В момента България и Румъния са единствените държави в Европейския съюз, където законът продължава да преследва практикуващите платена любов жени, въпреки че те са най-честите жертви на трафик и на сексуална експлоатация. Според юристи действащата наказателноправна уредба за борба с проституцията не удовлетворява изискванията за гарантиране на демократичност и за спазване на човешките права.


Според изследване на фондацията Риск Монитор в България месечно проституират между 5000 и 8000 души. Деветдесет на сто от тях са жени, 5% са мъже, а още толкова - транссексуални. Ромите са 70 на сто. Засечените клиенти са около 3700 души. Според изследването, което се е допитало до различни слоеве на обществото, най-честата причина за проституцията е бедността. Голям процент от запитаните между 30 и 50 години смятат, че проституцията трябва да бъде узаконена. Останалите възрастови групи са против. Хората с основно образование са против легализацията на сексуалните услуги, за разлика от тези с висше и полувисше образование.


Според официалната статистика на МВР у нас са регистрирани 1326 проститутки и 263 публични дома, но тези числа са далече от реалностите. Най-много жрици на любовта се водят на отчет в Бургас (152), във Варна и в Пловдив (по 146). София изостава в класацията със 136 бройки, а в градове като Видин (20), Сливен (16) и Перник (2) най-старата професия сякаш е на изчезване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във