Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Кабинетът дари Темида с нови съдебни сгради

Кабинетът ще отпусне щедра помощ на съдебната система в София Министър-председателят Бойко Борисов нареди сградата на столичния бул. Драган Цанков, в която се помещават Софийският районен съд (СРС) и Софийската районна прокуратура (СРП), да бъде върната изцяло на съдебната власт, а бившата централа на ГУСВ на бул. Цар Борис III да бъде спешно ремонтирана и обновена, за да я ползват районните магистрати. Парите за всичко това няма да бъдат взети единствено от бюджета на съдебната власт, ще помогне и държавният бюджет.А данъкоплатците ще се питат не бе ли по-добре спрените от финансовия министър Симеон Дянков пари за коледни премии, които все пак бяха разпределени във вид на по-високи заплати, да бъдат употребени за капиталови ремонти.
Решението бе взето след лична среща на премиера с представители на съдебната власт - председателя на Върховния административен съд (ВАС) Константин Пенчев, със заместник-председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Гроздан Илиев, с главния прокурор Борис Велчев, шефа на бюджетната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС) Иван Колев, председателя на СРС Красимир Влахов, районния прокурор на София Александър Налбантов.
Договорено е държавното предприятие Строителство и възстановяване, правоприемник на ГУСВ, да предаде незабавно владението на сградата на бул. Цар Борис III, за да бъде изнесена там част от дейността на СРС. През 2005 г. Министерският съвет прехвърли сградата на Драган Цанков във владение на държавното предприятие Строителство и възстановяване, а даде на софийските съдии и прокурори сградата на бившето ГУСВ на бул. Цар Борис III. Кабинетът на тройната коалиция пък беше намислил, да я срине до основи и да вдигне нова, уреждайки с поръчка приближена фирма. Сега за такава свръхскъпа гимнастика пари няма и се минава на разумния вариант масивната и изключително здрава сграда на бившето ГУСВ да бъде ремонтирана. Намерението е през лятото да се извършат ударно ремонт и реконструкция, за да може след съдебната ваканция през септември там да се нанесат гражданската колегия на СРС, част от прокуратурата и някои деловодства. Уговорено е и учредената от Строителство и възстановяване ипотека върху първия етаж на зданието на СРС на Драган Цанков да бъде прехвърлена върху сградата на ГУСВ.
Миналата седмица председателят на СРС Красимир Влахов обяви, че през 2007 г. държавното предприятие ипотекирало етажа в полза на Корпоративна търговска банка срещу кредит от 5 млн. лева. Предприятието обаче не изплащало редовно ипотеката, закъсненията били много сериозни и Красимир Влахов изрази опасения за нарастващия риск да се стигне до публична продан.
На срещата е коментирано и нещо, за което Параграф 22 приканва отдавна - осигуряване на съдебна сграда в удобна близост до Съдебната палата. Премиерът е поел ангажимент да се построи изцяло нова сграда за нуждите на съдебната система и е предложил това да стане в района на Централната гара в София заради удобните транспортни връзки. В новата сграда ще може да се нанесат не само СРС и СРП, но и други съдебни органи, като Административният съд на Софийска област, който в момента е под наем на ул. Съборна. Обсъдена е дори и идея да се издигне съдебна сграда зад Съдебната палата, на обръщалото на трамвай №5. Там обаче може да се породи проблем с частни интереси, докато теренът пред Централна гара бил изцяло държавен.
След срещата с премиера председателят на СРС, районният прокурор на София и министрите на правосъдието и регионалното развитие Маргарита Попова и Росен Плевнелиев спешно се събраха, за да изготвят доклад и предложение за промяна на собствеността на сградата на Драган Цанков, което още утре да бъде внесено на заседанието на Министерския съвет и гласувано.

Facebook logo
Бъдете с нас и във