Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Кабинетът направо позлати новите български тескерета

В началото на четвъртото тримесечие кабинетът смело вади от хазната допълнителни средства, с които продължава да финансира дейността на МВР по издаване на български документи за самоличност. Както е тръгнало от началото на годината, тези документи ще излязат на данъкоплатците златни.

 

Преди няколко дни бе прието поредното Постановление № 263 на Министерския съвет, призвано да напомпа "паспортния" бюджет на МВР с още няколко милиона. Постановлението влезе в сила на 25 септември и с него се отпускат точно 10 "извънредни" милиона, необходими (според официалната терминология) "за финансово обезпечаване на сключени договори във връзка с издаването на българските лични документи".

Разходите, както пише във въпросното постановление, са за сметка на

предвидените средства по централния бюджет

за 2020 година. С тези пари ще бъде обезпечена "Политиката в областта на управлението и развитието на системата на Министерството на вътрешните работи" и ще бъде подплатена бюджетната програма "Информационно осигуряване и административно обслужване".

"Със сумата 10 000 000 лв. да се увеличат показателите по чл. 12, ал. 3 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2020 г.", се посочва в решението на Министерския съвет.

С текста на въпросната разпоредба се утвърждават максималните размери на ангажиментите за разходи, които могат да бъдат поети от МВР през 2020 г., както и максималните размери на новите задължения за разходи, които могат да бъдат натрупани през 2020 г. от ведомството. Посочени са и самите размери - 172.8 млн. лв. за поети ангажименти и 131.7 млн. лв. за нови задължения.

Справка в отчета на МВР за разходите по политики и бюджетни програми за шестте месеца на годината показва, че министерството

"традиционно"  надхвърля предвидени разходи

по "Политика в областта на управлението и развитието на системата на Министерството на вътрешните работи" и бюджетна програма "Информационно осигуряване и административно обслужване", чрез които се финансира издаването на български лични документи.

Според отчетът, към 30 юни 2020 г. МВР вече е похарчило общо 198.7 млн. лв.: 114.2 млн. лв. - за въпросната политика, плюс 84.5 млн. лв. - за бюджетната програма. И очевидно ще продължи да харчи.

Прави впечатление, че за да финансира тази дейност на МВР, кабинетът вади пари от държавния бюджет, въпреки че вътрешното ведомство разполага с най-много пари от всички останали министерства, включително и на отбраната: за 2020 г. бюджетът на МВР е 1.67 млрд. лв., като само за издръжка на персонала а предвидени... 1.53 млрд. лева.

Огромният бюджет обаче се оказва недостатъчен и затова правителството бе принудено на няколко пъти

да чегърта по дъното на хазната,

за да даде още някоя и друга пара на вътрешното министерство. Все под благовидния предлог "За издаване на български тескерета":

- март - 10 млн. лв.;

- май - 10 млн. лв.; 

- юли - 10 млн. лв.;

- септември - 10 млн. лева.

В сметката трябва да бъдат прибавени и още "едни" 31 млн. лв., които правителството отпусна на МВР миналата година - пак за издаването на личните документи.

Факт е, че част от средствата бяха одобрени по време на най-критичните дни от пандемията - март - май, когато беше въведено извънредно положение, процедурите по издаване на документите - стопирани.

По данни на МВР, до края на 2020 г. е трябвало да бъдат подновени (заради изтичане на валидността им) 2 249 711 лични документа, от които 996 257 лични карти, 630 666 паспорта и 622 788 свидетелства за управление на МПС.

В края на третото тримесечие обаче МВР "ревизира" намеренията си и обяви, че срокът

на близо 1.5 млн. лични документа вече изтича

и това предвещава огромни опашки и денонощна работа.

За щастие и на МВР, и на неговите "пациенти", с приемането на Закона за мерките и действията по време на извънредно положение през март, правителството удължи с шест месеца валидността на всички изтичащите тескерета, изтичащи в периода 13 март - 31 октомври 2020 година. Идеята бе да се избегнат опашките, които неминуемо щяха да се образуват пред РПУ-тата в началото на есента и следващата зима.

Два месеца преди краят на "паспортната" МВР ваканция, в. "БАНКЕРЪ" попита колко са личните карти и шофьорски книжки, на които бе удължен срокът на валидност заради коронавируса. От Дирекция "Български документи за самоличност" (БДС) отговориха, че става дума за 577 384 лични карти и 399 118 свидетелства за управление на МПС. Като към 14 септември са били подменени 310 460 лични карти и 190 513 свидетелства.

Справката на Дирекция "БДС" показва, че от 1 януари 2020 г. до средата на септември са били издадени общо 786 765 лични карти и 411 409 шофьорски книжки. От тях подменени, поради изтичане на срока на валидност през 2020 г., са 511 920 карти и 292 836 книжки. Неподменените документи с изтичащ срок на валидност през 2020 г. към 14 септември са 471 435 лични карти и 324 283 свидетелства, сочи информацията на Дирекция "БДС".

МВР се готви да посрещне вълната

от желаещите да подновят своите документи и затова бе въведено ново работно време на столичните звена на Дирекция "БДС.

Мерките предвиждат през делничните дни гражданите да бъдат обслужвани от 7.00 ч. сутринта до 17.30 часа с прекъсване за половин час от 13 до 13.30 часа за дезинфекция на помещенията, както изисква епидемичната обстановка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във