Параграф22 Daily

§22 Анализи

Кабинетът натири разузнавач №1, назначи нов

Очаквано и шефът на разузнаването Атанас Атанасов се раздели с поста си, след поредицата рокади по върховете на важни служби. Въпросът за махането на шефовете на  Държавна агенция "Национална сигурност" и Държавна агенция "Разузнаване" Димитър Георгиев и Атанас Атанасов е реторичен - това обяви в края на май  служебният премиер Стефан Янев.

Министерският съвет предложи в сряда (16 юни) на президента Румен Радев да издаде указ за освобождаването на Атанас Атанасов от длъжността председател на Държавна агенция "Разузнаване" и за назначаване на Антоан Гечев на поста, съобщиха от правителствената информационна служба.

Антоан Гечев е бил заместник-директор на Служба "Военна информация" в периода 2018 г. – 2020 г. Притежава образователно-квалификационна степен "магистър" по специалността "Военно дело" от ВА "Г. С. Раковски".

"Това се прави в контекста на необходимостта да се гарантира устойчивостта на системата за защитата на националната сигурност на Република България. Под ръководството на г-н Атанас Атанасов Държавна агенция "Разузнаване" е осъществявала своята дейност при неспазване на презумпцията за обективност, безпристрастност и политическа неутралност. Съгласно закона за ДАР, същата следва да предоставя еднаква по обем и съдържание информация на президента на РБ, на председателя на Народното събрание и на министър-председателя. Налице е нарушаване на този принцип по отношение на разузнавателна информация, предоставяна на президента. Във връзка с това се прие и още едно постановление за назначаване на Антоан Гечев за председател на ДАР", обясни говорителят на служебното правителство Антон Кутев. 

Името на досегашният разузнавач №1 Атанасов се появи в скандала около задържането на президентския съветник по отбрана Илия Милушев през юли на миналата година. Както е известно той беше арестуван заедно със съветника на Радев по правните въпроси и антикорупцията Пламен Узунов.

След показната акция на прокуратурата с участието на служители от Бюрото за защита към главния прокурор в президентството, Илия Милушев беше обвинен като подбудител за извършване на длъжностни престъпления с цел да причини вреда на председателя на ДАР Атанас Атанасов.

Прокуратурата изтъкна, че Милушев е получил документи с гриф по Закона за защита на класифицираната информация и нерегламентирано ги е изнесъл от ДАР. Според държавното обвинение президетнският съветник е подбудил бивш разузнавач да му предостави секретните документи, които той щял да предаде на президента Радев, с цел “причиняване на вреда на председателя на Държавна агенция “Разузнаване” Атанас Атанасов". В олелията около ареста на Милушев от прокуратурата обясниха, че вредата се изразявала в това, че щели да бъдат поставени под съмнение качествата на Атанасов като ръководител.

Прокурорските обвинения към Милушев обаче се оказаха съшити с бели конци. В края на май състав на Административен съд - София-град реши окончателно, че арестът на Mилyшeв на 9 юли м.г. е незаконен. Така административните съдии потвърдиха решението на Софийския районен съд (СРС) от ноември 2020 г., според което

задържането на Милушев

е било постановено в нарушение на Закона за МВР. А в кориците на делото не е имало никакви данни, уличаващи президентския съветник в извършването на престъплението, за което е бил тикнат в килията - разгласяване на държавна тайна. Освен това арестът на Милушев е бил разпореден устно от прокурор на служители от СДВР в последния момент, малко преди да нахлуят в президентството.

След фиаското с обвиненията на прокуратурата, последва и удар срещу решението да се отнеме допуска на Милушев до класифицирана информация. B ĸpaя нa мapт т.г. пo този ĸaзyc ce пpoизнece тpичлeнeн cъcтaв нa Bъpxoвния aдминиcтpaтивeн cъд, който oтмeни решението.

Facebook logo
Бъдете с нас и във