Параграф22 Weekly

Въвод

Кабинетът пое КТБ от централната банка

Финансовият министър Владислав Горанов е вече пълновластен господар на положението в КТБ.

Намерението на управляващите да измъкнат контрола над затворената Корпоративна търговска банка от ръцете на БНБ вече е факт. Операцията приключи в петък (27 март) с показно влизане на двамата новоназначени временни синдици в сградата на КТБ.  Часове след вписването на Росен Ангелчев и Лазар Илиев от Софийския градски съд, който води делото по несъстоятелност на банката, те позираха на централния й вход в компанията на финансовия министър Владислав Горанов, на главния секретар на МВР Георги Костов, на заместник главния прокурор Борислав Сарафов и на директора на Фонда за гарантиране на влоговете в банките Радослав Миленков.

Горанов не пропусна да подчертае най-същественото - че оттук насетне той е господар на положението, а над него е само министър-председателят Бойко Борисов. Финансовият министър за пръв път окачестви директно направените спешни промени в Закона за банковата несъстоятелност, с които беше въведена несъществуващата до момента правна фигура на временния банков синдик. Шефът на бюджетното ведомство определи тези промени като "извънредно законодателство" и подчерта дебело, че той и кабинетът вече отговарят пряко за управлението на КТБ.

"Отговорността за работата на временните синдици до голяма степен е вече отговорност на правителството. Финансовият министър по закон вече има пряка отговорност да следи за работата им и да наблюдава редовно отчетите им по отношение на опазването на имуществото на банката. Синдиците могат да разчитат напълно на съдействието на всички държавни органи, на българската прокуратура и на правоохранителните служби. Така че, ако е необходимо съдействие и информационно обезпечаване, те да могат да имат директни комуникации", заяви Горанов.

След което съобщи и новина: че броят на синдиците може да нарасне и двойно, защото обемът от работа, която трябва да свършат, бил много голям. Трети синдик щял да бъде назначен вероятно още следващата седмица, а "ако трябва, и четвърти ще има", добави финансовият министър.

Заместникът на Сотир Цацаров - Борислав Сарафов, също се беше подготвил за случая. След продължаващо вече няколко месеца пълно мълчание на прокуратурата за развитието на разследването за източване на банката Сарафов се опита да създаде впечатление, че работата напредва. Направи го обаче крайно неубедително, допускайки възможността "кръгът от обвиняемите лица по казуса да се увеличи". Присъствието си при влизането на временните синдици в КТБ пък обясни така:

"Прокуратурата и аз лично съм тук на първо място, за да окажем пълна подкрепа на синдиците в тяхната дейност. И ако синдиците установят в рамките на своята работа тук различни нарушения - например разпиляване на имущество, прехвърляне и трансформация на активи и собственост на банката на различни подставени лица, ние няма да се поколебаем да образуваме наказателни производства. И да повдигнем обвинения - било за пране на пари, било за безстопанственост."

Един вид - дошъл е да им пази страх.

Изявата на Сарафов е поредната излагация на прокуратурата, която явно няма с какво да се похвали. Вместо да се ангажира със срок за внасяне на обвинителен акт в съда, държавното обвинение излиза с мъгляви намеци за бъдеща активност. Прокуратурата няма никакви правомощия по отношение на дейността на синдиците, но образуването на наказателни производства е нейно правомощие и за изпълнението му няма нужда от обещания и хвалби. В същото време Сарафов отговори на журналистически въпрос има ли закононарушения в банката по абсолютно нелеп начин - това тепърва щяло да се установява.

Оказва се, че квесторите също са работили, но държавното обвинение още не се е запознало с резултатите от дейността им. В прокуратурата е получен техен доклад, но него тепърва ще го анализират. И за да остави широко отворена вратата към бъдещите светли хоризонти на разследването, Сарафов увери, че "никой не е изключен и всеки, който е извършил закононарушения и престъпления, ще понесе своята отговорност". Премиерът Бойко Борисов също не закъсня да напомпа сцената с емоции, като каза, че назначаването на временните синдици е закъсняло.  Ден по-рано той ги напъти със заклинанието "Спасете имуществото!"

В същото време синдикатът на служителите в КТБ пък поиска от временната анкетна комисия в Народното събрание, натоварена с проверка на действията на държавните органи във връзка с рухването й,  да провери и квалификацията на двамата досегашни квестори. Искането е основано на обстоятелства, посочени и в съдебните жалби на акционерите в КТБ срещу решението на Централната банка за отнемане на лиценза - че Станислав Лютов и Елена Костадинчев не отговарят на изискването в Закона за кредитните институции за петгодишен професионален опит на ръководна длъжност в банка или в сравнимо с банка дружество или институция по критерии, определени от БНБ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във