Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Кабинетът разписа новия регламент за ГДБОП

Правителството одобри промени в Устройствения правилник на Министерството на вътрешните работи. Те отразяват структурните изменения във ведомството, направени с влезлия в сила в началото на годината Закон за изменение и допълнение на Закона за МВР.

В Устройствения правилник вече са разписани подробно функциите на новосъздадената Главна дирекция "Борба с организираната престъпност". Както е известно, при управлението на тройната коалиция БСП-ДПС- "Атака" моделът "Йовчев- Бисеров" разпарчетоса МВР и изтръгна от министерството едно от най-важните му звена ГДБОП. Антимафиотската дирекция беше изпратена в ДАНС, като по пътя от нея бяха изхвърлени неудобни служители. След преместването дирекцията, призвана да се бори с организираната престъпност, изпадна във вакуум, а заведените преписки и разследвания буквално спряха. 

Нов е регламентът и за новосъздадената Главна дирекция "Национална полиция". Тя обединява дирекциите "Криминална полиция" и "Охранителна полиция". Досега според устройствения правилник МВР разполагаше само с четири главни дирекции - "Криминална" , Охранителна", "Гранична" и противопожарната.

Нов е статутът в променения правилник и на дирекция "Миграция", която досега беше в структурата на Главна дирекция "Гранична полиция". Звеното за миграция вече става обособено и самостоятелно.  Въвеждат се новите наименования и се прецизират функциите и на останалите дирекции.

Подобно на други министерства и в МВР се създава длъжността "административен секретар". Неговите задачи са да подпомага министъра на вътрешните работи, като организира и контролира изпълнението на спомагателните дейности на МВР, разработването и прилагането на мерки за недопускане на конфликт на интереси и условия на корупция. Секретарят ще осъществява и контролира взаимодействието с други държавни органи, неправителствени организации и синдикати.

Facebook logo
Бъдете с нас и във