Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Кабинетът си избра нов шеф на ДАНС

Кабинетът избра нов шеф на сдобилата се със скандална слава ДАНС. Това стана на редовното заседание на Министерския съвет в сряда (2 март), когато правителството взе решение да предложи на президента на Република България Георги Първанов да издаде указ за назначаването на Константин Кирилов Казаков за председател на Държавната агенция Национална сигурност (ДАНС). Седмица по-рано той беше определен за временен ръководител на ведомството, след като титулярът Цветлин Йовчев подаде оставка под напора на скандала около СРС-тата.
Казаков е роден през 1966 г. в София. Завършил е висшето си образование в Московския минен институт. Специализирал е в Академията на МВР, в Международната правоохранителна академия в Будапеща, в САЩ. В системата на МВР работи от октомври 1993 г. и е преминал през всички длъжности - от разузнавач първа степен до началник на сектор. След създаването на ДАНС той е назначен за началник на отдел и за директор на дирекция в нея. През 2009 г. е определен за заместник-председател на агенцията. Неколкократно е награждаван за работата си.
Новият шеф на агенцията минава за човек от кръга на другия заместник-председател Иван Драшков. Имал е и доверието на досегашния си шеф Цветлин Йовчев. Все още е тайна за публиката какви са отношенията му със силовия вицепремиер Цветан Цветанов, който отговаря за агенцията. До момента името на Казаков не е намесвано в скандали.
Като заместник-председател на ДАНС Казаков е отговарял за класифицираната информация и за служителите, извършващи проучванията за надеждност на кандидатите за достъп до секретни данни в институциите. През юли 2010 г. с негова резолюция бе отнет достъпът до класифицирана информация на Веселин Божков, шеф на Комисията за регулиране на съобщенията.
В имотната си декларация от 2010 г. Казаков е посочил, че през същата година е закупил автомобил Пежо на стойност 17 000 лева. Парите са получени от обезщетение по чл.117 от Закона за ДАНС. Освен това той е отбелязал, че притежава влог от 40 000 лв. в ДСК. И тази сума е получена като обезщетение по чл.117 от ЗДАНС: При прекратяване на служебното правоотношение на държавните служители в Държавна агенция Национална сигурност се изплаща еднократно парично обезщетение в размер на толкова брутни месечни възнаграждения, колкото прослужени години имат, но не повече от 20.
Обосновката на този приход навежда на извода, че по някое време през 2009 г., преди да встъпи в длъжност като заместник-шеф на агенцията, Казаков е бил с единия крак извън ДАНС, че е попаднал в хипотезата на чл.110 от ЗДАНС, който урежда прекратяването на служебните правоотношения на агентите. Тъй като Казаков е далеч от годините за пенсия, най-вероятна е версията, че става дума за съкращаване на длъжността (ал.5 от същия член 110).
Известно е, че преди да стане заместник на Йовчев, Казаков е работил по т.нар. руско направление. След структурните промени в ДАНС в края на 2009 г. то и още няколко бяха реформирани основно, тъй като приоритетите на работа на агенцията бяха пренаредени. С промените звената в ДАНС бяха структурирани според спецификата на дейност и въз основа на линеен, обектов и географски принцип, т. е. според изпълняваните от тях административни функции и функциите, пряко свързани със защитата на националната сигурност. Закрити бяха четирите главни дирекции и шест други дирекции, както и структури, чиято дейност дублираше дейности на органите на МВР. Премахнати бяха и излишни управленски нива и ръководни длъжности. В крайна сметка след промените в структурата ръководните длъжности в ДАНС бяха сведени до 14%, а целият щат на агенцията бе съкратен с над 23 на сто.

Facebook logo
Бъдете с нас и във