Параграф22 Daily

§22 Анализи

Кабинетът вдигна заплатите на съдебната охрана

В седмицата, когато протестите срещу правителството и обвинител №1 Иван Гешев доближиха 50-тото си издание, кабинетът реши да възнагради някои звена от силовите си ведомства. Министрите изсипаха голяма торба с пари, предназначени за Главна дирекция "Охрана" в Министерство на правосъдието. Допълнителни средства получи и МВР- цели 36 млн.лева.

 

С постановление на Министерския съвет Главна дирекция „Охрана“ получи с до 30 на сто увеличение на възнагражденията на персонала. Както се посочва в мотивите, средствата са за служителите на дирекцията, които са натоварени с дейности по овладяване на пандемията и последствията от COVID-19, включително работещи на първа линия. Постановлението има за цел да осигури необходимите средства за изпълнение на одобрените от правителството нови социално-икономически мерки за отговор на епидемичната криза, обясниха от пресслужбата на кабинета. Според информацията, с приемането на нормативния акт ще се създадат условия за запазването на висока мотивация на служителите в Главна дирекция „Охрана“, предвид отговорността и специфичната дейност, което е важен фактор за постигане на висока ефективност при изпълнението на възложените функции.

Решението на кабинета би могло да се коментира като лебедовата песен на правосъдния министър Данаил Кирилов, който в деня на заседанието на министрите подаде оставката си. Преди броени дни той се срещна с представители на "Синдикат Охрана", недоволни от политиката на министерството. Заедно с ръководството на ГД "Охрана" Кирилов обсъдени исканията на представителите на синдикалната организация. Както е известно, на 21 август служителите на Главна дирекция " Охрана" обявиха, че започват протести в цялата страна, защото не са получили обещаните от министъра на правосъдието допълнителни средства и повече служители.

Първи в протестите се включиха съдебните охранители от Бургас, които преди да започне работния им ден се събраха пред Съдебната палата в морския град. От синдиката пък заплашиха, че протестите ще продължат в цялата страна, а на 28 август обещаха да проведат голяма демонстрация в столицата.

Според синдиката на съдебните охранители в началото на август Министерството на правосъдието е отпуснало допълнително над 15 млн. лева, които обаче отишли при надзирателите в затворите и служителите в арестите, а за съдебните охранители не останала и стотинка. "Ние не искаме нищо повече от това, за което сме се споразумели. А споразумението е ясно - равнопоставеност на всички служители със сходни задачи, които изпълняват по длъжностната характеристика", обяви Петко Чалъков от "Синдикат Охрана".

Единият повод за недоволството им е, че има огромна дупка в щата на ГДО. По данни на синдиката, в национален план недостигът на съдебни охранители е около 500 души.За последно в началото на миналата година Министерският съвет обеща увеличение на персонала на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) със сто тридесет и четири щатни бройки, а на Главна дирекция "Охрана" - с шестдесет и шест души. За увеличението  бяха предвидени средства в бюджета на Министерството на правосъдието за 2019 година. В тримесечен срок министърът на правосъдието Данаил Кирилов и ръководителите на второстепенните разпоредители по бюджета на Министерството на правосъдието трябваше да приведат щата на ГДИН и ГДО в съответствие с постановлението.
Въпреки това недостигът на щатове така и не бе попълнен. Стигна се до среща на Кирилов със синдиката, на която той съобщи на недоволните съдебни охранители, че е провел разговори с министър-председателя Бойко Борисов и с министъра на финансите Кирил Ананиев във връзка с техните искания и поетите от Министерство на правосъдието ангажименти. В резултат на тези разговори всички поети ангажименти ще бъдат спазени в максимално кратки срокове, а занапред ще има еднакъв подход към служителите на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" и Главна дирекция "Охрана", гарантира Кирилов.

И още една силова структура получи допълнителни средства във време на протести и искания за оставки. Министерският съвет прие постановление за одобряване на допълнителни трансфери по бюджета на МВР за 2020 г. в размер на 36 000 000 лв., съобщи пресслужбата на кабинета. Причините за поредната инжекция за вътрешното ведомство са обвити в неяснота - както известиха от пресслужбата на кабинета "средствата са за финансово обезпечаване на сключени договори за изпълнение на дейности по европейски проекти и други международни програми и договори, за които се прилага режимът на сметките за средства от Европейския съюз". Каквото и да означава това...

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във