Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Кадрил без ротация в прокуратурата

Идеята на главния прокурор Борис Велчев при кадровите промени началниците в съдебната власт да не пускат корени в един район, а да се въртят от едно място на друго, за да се избегне евентуална обвързаност на магистратите с местни бизнес кръгове и структури, все още е далеч от реализация.
Поне не бе забелязана подобна тенденция по време на избора на шефовете на прокуратури в едни най-големите градове на страната. На своето заседание в сряда (23 април) Висшият съдебен съвет (ВСС) избра с тайно гласуване заместник главен прокурор и шефове на апелативните прокуратури в градовете Пловдив, Варна, Велико Търново и Бургас. Причината е, че изтича мандатът на техните предшественици. Министър Миглена Тачева, която водеше заседанието, даде по пет минути на всеки от кандидатите да развие своята концепция за бъдещата си работа. Гласуването ставаше с бюлетини.
За заместник на Борис Велчев на мястото на Христо Манчев с 23 гласа бе избрана номинираната от самия главен прокурор Галина Тонева, досегашен заместник-шеф на Апелативния съд в София. Неин конкурент бе обвинителят в Софийската апелативна прокуратура Иван Петров, който получи само един глас. Новият заместник главен прокурор заяви, че ще работи за изпълнение на стратегията на Борис Велчев за реформа в държавното обвинение.Тя ще отговаря за международното сътрудничество, а Христо Манчев ще остане на работа във Върховната касационна прокуратура като редови прокурор
Тонева е била прокурор и преподавател в полицейската академия, преподава международно право в Националния институт по правосъдието. Завършила е английска гимназия в София и история и право в СУ Св. Климент Охридски. През1990 г. става заместник районен прокурор, а по-късно е съдия в районния, градския и апелативния съд в столицата. Тонева заяви, че ще работи за повишаване на качеството в работата на прокуратурата, за постигането на повече осъдителни присъди. Трябва да припомним, че новата заместник главна прокурорка председателстваше съдебния състав, който гледа делото за убийството на Андрей Луканов, по което всички подсъдими бяха оправдани.
За шеф на Апелативната прокуратура се състезаваха Емил Христов и Любомир Петров. С три гласа повече ВСС избра Емил Христов. Най-оспорван бе изборът за шеф на апелативната прокуратура във Варна, където се стигна до балотаж между двама от общо тримата кандидати. Номинирани за началническия стол бяха: Иван Тодоров, Пламен Иванов и Ружа Големанова, а на балотаж отидоха Големанова и Иванов. В крайна сметка Ружа Големанова, която досега беше заместник-шеф на същата прокуратура, получи седем гласа повече от опонента си не без подкрепата и на министър Тачева.
Единственият кандидат за ръководител на Великотърновската апелативна прокуратура бе Аня Димова, която и досега заема същата длъжност. Тя получи 24 от общо 25-те гласа на висшите магистрати. За ръководител на Апелативната прокуратура в Пловдив кадровиците избраха Андрея Атанасов, който бе предложен от главния прокурор. Атанасов ще заеме мястото на досегашния апелативен прокурор Росен Димов.
Равносметката е, че кадровиците от ВСС одобриха почти всички предложения на обвинител № 1 Борис Велчев, с изключение на номинацията му за административен ръководител на Бургаската апелативна прокуратура - Любомир Петров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във