Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Кадрови циркове на кило

Кабинетът Орешарски продължава смело с екзотичния си кадрови подход за попълване на висшия ешелон на администрацията. След дългото недоумение защо не се назначават заместник-министри на правосъдието, особено при положение че министърът Зинаида Златанова отговаря и за съвсем нелекия ресор за усвояването на еврофондовете, се случи поредният гаф. Във вторник(2 юли) премиерът назначи за заместници на Златанова две странни птици - Иван Йорданов и Илия Ангелов.


Преди още някой в юридическите среди да си е отговорил на въпроса откъде се взеха тези хора, Йорданов обяви пред медиите, че не е давал съгласие за такова назначение. Имало неофициално запитване, което той отклонил. Последва изявление на Зинаида Златанова, в което тя обясни, че уважава решението на Иван Йорданов да откаже да стане заместник-министър на правосъдието. Златанова призна откровено, че кандидатурата на Йорданов дошла от партийна централа (но не я назова). Тя се запознала с биографията на г-н Йорданов и измежду многото други кандидатури преценила, че той е подходящият за поста човек. Приемам отказа на г-н Йорданов и разбирам нерешителността му. Това са тежки и лични решения, през които и аз съм минала съвсем наскоро, и които изискват проява на смелост и отговорност пред държавата, каза Златанова. И допълни, че засега остава само с един заместник, който ще ръководи министерството в нейно отсъствие. Нов заместник щял да бъде посочен до няколко дни.


Да видим какви са хората, които е избрала министър Златанова да й помагат в провеждането на съдебната реформа! Отказалият се Иван Йорданов е юрист по образование, но никога не е работил в Министерството на правосъдието или в съдебната система. Предпочита дипломацията - той е управляващ консулството на България във Франкфурт на Майн. Докато завършилите му колеги юристи са се чудели къде да започнат работа, той доучвал в Германия и специализирал в Австрия и в САЩ. След това - при управлението на тройната коалиция, станал юрисконсулт в дирекция Аграрно развитие в земеделското министерство. При ГЕРБ се преместил във външното ведомство. Там за нищо време прескочил няколко позиции, преди да оглави консулството ни във Франкфурт.


Оставащият на поста си Илия Ангелов пък дори не е юрист. Той е магистър по технология на машиностроенето и металорежещи машини от ВМЕИ - Варна. Работил е като технолог в комбината за мотокари в Пловдив. После решил да завърши Академията на МВР и случил. Отначало бил охранителен полицай в МВР, после се преместил в правосъдното министерство като охранител в главна дирекция Охрана. А впоследствие станал директор на Областната дирекция Охрана към Министерството на правосъдието в Пловдив. В интернет-форумите се появи обаче информация, че Ангелов е уволнен още миналата година и е възможно да заема още този този пост само ако е възстановен от съда.


Откъдето и да го погледнеш - цирк! Да се чуди човек защо не въведат официално правилото, че може и да нямаш съответното образование, опит и професионален стаж, но ако имаш препоръката на управляващ партиен бос, е достатъчно условие да се настаниш в министерски кабинет. Тъжно е само че това вече го имахме преди 20-25 години и затова се запретнахме да се променяме. Но явно не сме мръднали наникъде.

Facebook logo
Бъдете с нас и във