Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Кадрови наплив в спецсъда

Преди десетина дни специализираният съд и специализираната прокуратура получиха своеобразно кадрово рамо, за да продължат със значително увеличен състав напред в борбата с мафията. На своето заседание на 12 април Висшият съдебен съвет (ВСС) увеличи щатовете в специализираните съдилища и прокуратури, както поискаха неотдавна ръководителите им. Броят на съдиите в първоинстанционния спецсъд се увеличава с осем души, за Апелативния спецсъд се отпускат два нови щата. Осем места са открити в спецпрокуратурата, а Апелативната спецпрокуратура се сдобива с четири щата. Следователите, работещи към спецструктурите, ще станат с четирима повече.


В специализираното обвинение бяха прехвърлени свободни бройки от районните прокуратури в Кюстендил, Костинброд, Стара Загора, Плевен, Разград и от окръжните прокуратури в Бургас, Варна и Ловеч. Щатове за следователи бяха трансформирани от прокуратурите в София, във Варна, в Сливен и Пловдив.


Апелативният специализиран съд (АСпС) получава двете си бройки от окръжния и от районния съд във Видин, а малкият спецсъд - от административния съд в Стара Загора и от окръжните съдилища в Бургас, Велико Търново, Силистра, Шумен и др. Увеличаването на щата се налага заради нарастващия брой на делата, които постъпват и се образуват в спецорганите. На предишно заседание кадровият орган констатира, че столичните съдилища са прекомерно натоварени за сметка на тези в страната. Сега започва да се реализира планът на ВСС, според който незаетите щатни бройки от провинцията трябва да бъдат прехвърлени в столицата. И това става за сефте в новото съдилище, а не, да речем, в Софийския градски съд, където също искат хора. Какво да се прави - борбата с мафията е на първо място!


nbsp;


Кадровото подсилване на специализирания съд и на спецобвинението изглежда повече от необходимо. Бумът от дела, които ще потекат към новата структура, беше предизвестен от главния прокурор Борис Велчев далече преди те да заработят. Още в средата на февруари членове на ВСС съвет направиха десант в сградата на ул. Черковна 90 в София, за да се запознаят с проблемите на магистратите. Тогава началниците на новите структури ги алармираха, че не им стигат хора, които да поемат лавината от дела и преписки. Кадровиците обявиха, че ще анализират информацията, преди да вземат решението си, което стана факт миналата седмица. Освен от липсата на достатъчно магистрати хората в специализираните съдилища се оплакват, че имат сериозни затруднения при гледането на мерките за неотклонение. Причината е, че голяма част от сегашните съдии преди са били прокурори и често се налага да си правят отводи от дела, по които преди са били обвинители. Но нямаше как да се избегне този проблем, при положение че повечето от кандидатите за съдийските места в новата структура бяха прокурори...


След старта на новия съд бяха изнесени данни, че през първия месец от неговата работа специализираната прокуратура е работила по над 80 преписки и дела, по-голямата част от които са пратени в София от окръжните прокуратури. Шефът на специализираната прокуратура Светлозар Костов каза в интервю, публикувано в бр. 14 на Параграф 22, че през ръцете на неговите прокурори вече са преминали повече от 160 дела. Според неговите думи по-голяма част от тях са свързани с финансови и данъчни престъпления...


Съдът, който обяви, че не иска да го назовават Антимафия и опита да диктува поведението на медиите към него, изглежда поне засега няма особени основания за подобно определение. Разглежданите казуси все още не се вписват в представите за тежка организирана престъпност. По линия на данъчните престъпления, за които говори Костов, в полезрението на специализираната прокуратура вече е влязла група криминални типове от Велико Търново, източвали огромни суми чрез ДДС измами. В момента наровете в ареста търкат задържаните при полицейска акция Венцислав Петков-Кмета (34 г.), 40-годишният Радослав Колев, известен като Радо Мерцедеса, и Генчо Пашов (40 г.) - засега без прякор. Установено е, че тримата са тартори на мащабна дедесарска група. Престъпното трио бе разкрито при мащабна акция в началото на февруари в района на Велико Търново и Павликени. Тогава служители на ГДБОП заедно с местни ченгета задържаха десет души по подозрения, че са замесени в схема за незаконно прибиране на ДДС. На територията на двата града антимафиотите претърсиха десетки адреси и дузина автомобили, откъдето иззеха големи количества счетоводни документи, компютърни конфигурации и касови апарати. Установено бе, че седем от арестуваните са криминално проявени - уличавани са за измами, за хулиганство, за данъчни престъпления, незаконно притежаване на оръжие и други прегрешения.


В съда вече се намира и делото срещу полицаите от прословутата група на Шейховете, източвали гориво от Нефтохим. То бе едно от първите, което бе прехвърлено по подсъдност в спецпрокуратурата. Така че в скоро време се очаква на подсъдимата скамейка да седнат Димитър Стойчев и Георги Богданов от Четвърто РПУ в Бургас, Валентин Станев от Първо РПУ и още трима техни съучастници. Останалите шестима членове на бандата, сред които и тарторите на групата Петьо Малчев и служителят на Транспортна полиция Валентин Атанасов, бяха вече осъдени след сключване на споразумения, одобрени от окръжния съд в Бургас. Както е известно, бандата бе изградила тръбопровод дълъг цял километър, за да тегли нафта. Това бе преди три години, но процесът все още не е приключил.


Спецпрокуратурата в момента разследва и банда от шест души, изготвяли фалшиви евро. В групата освен българи участват и косовар, етиопец и йорданец. Фалшификаторите бяха заловени, след като агенти под прикритие купили на три пъти от подправените пари - фалшиви банкноти от по 20, 50 и 100 евро, които те продавали на цена 25% от стойността на номинала в зависимост от качеството на купюрите.


В момента като най-интересно от делата срещу организираната престъпност се очертава предстоящото дело срещу Валентин Янев-Вальо Бореца. Той беше закопчан в столичен автосервиз заедно с още трима души при прословутата полицейска акция Р.А.Л.И.Ц.А. и бе оставен в ареста с постоянна мярка задържане под стража.Според прокуратурата заловеният изнудвал собственика на сервиза Димитър Велев да му даде сумата от 3800 лв., иначе щял му запали къщата. Миналата седмица Валентин Бореца за сетен път поиска да бъде пуснат на свобода, но все още няма съдебно решение по въпроса. Ако магистратите кандисат, със сигурност ще дадат повод за словесни атаки от страна на вътрешния министър Цветан Цветанов в стил ние ги залавяме, вие ги пускате.

Facebook logo
Бъдете с нас и във