Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Кадрови вирус порази правосъдното министерство

След проблематичния избор на Диана Ковачева за министър на правосъдието кабинетът назначи на последното си заседание за тази година и нейните заместнички. Те са Велина Тодорова и Деница Вълкова-Петкова. Последната се оказа истинска звезда в Бургаско, миналото й според тамошните медии може да бъде ползвано за основа на актуален за прехода кримисериал.


За разлика от Диана Ковачева и Велина Тодорова, които никога не са работили в съдебната система, Петкова е съдия с 15-годишен стаж и с ранг съдия във ВКС и ВАС, но не е работила в тези съдилища. Натрупала го е в районните съдилища в Карлово и Поморие, както и в окръжния съд в Бургас. При назначаването й се чу, че преподава и наказателен процес в Бургаския свободен университет, където е завършила юридическото си образование.


Покрай коледните чудеса обаче чудесиите в правосъдното министерство затрудняват и най-тънките тълкуватели на кадровата политика на правителството. Опитът на Параграф 22 да открие Деница Петкова като преподавател в т. нар. Правна клиника към Юридическия факултет на Бургаския свободен университет не постигна успех. От неговата интернет страницата става ясно, че


сред академичния му състав такова лице няма

Няма и данни за съществуването на въпросната Правна клиника. За капак частното учебно заведение, известно с едни от най-високите семестриални такси в страната, никога не е имало юридически факултет, а специалността Право се изучава в т. нар. Център по юридически науки. Той пък не се ръководи от декан и такава длъжност там изобщо няма.


Твърде показателна беше и интернет страницата на правосъдното министерство в началото на седмицата. От тримата нови заместник-министри беше представен единствено назначеният в началото на месеца доскорошен прокурор от Софийската градска прокуратура Пламен Георгиев. Обяснението на ведомството е, че двете нови заместник-министърки ще встъпят в длъжност след Нова година. Мнозина обаче допускат, че премиерът Бойко Борисов ще бъде посъветван да оттегли Петкова, въпреки изявленията на вицето му Цветан Цветанов и на Диана Ковачева, че изборът й е на основа професионалните й качества, водила е тежки дела и такива съдии трябвало да се насърчават. Какви са резултатите от тези дела и какъв е приносът на Петкова обаче не е ясно. Цветанов спомена осъждането на бургаския наркобос Митьо Очите, но не каза, че става въпрос за одобряване на споразумение, както и не уточни дали Петкова е била поне част от съдебния състав, който го е одобрил. Всъщност тя потвърди през 2007 г. мярката му за неотклонение задържане под стража, като за никого не беше тайна, че това е мимикрия с цел приемането на България в Европейския съюз.


В началото на седмицата интригата набъбна с призива на бургаските журналисти Катя Касабова и Божидар Божков премиерът Бойко Борисов да отдели време и да провери професионалната кариера на Петкова. Касабова и Божков са осъдени през 2003 г. по дело от частен характер за клевета, след като разкриват в свое журналистическо разследване как се заобикалят изпитите за приемане в елитните училища в града. От него става ясно, че 74 напълно здрави деца на местни големци са обявени за болни от експертна лекарска комисия, за да бъдат включени в специалните приемни квоти. Това е ощетило децата, които са положили успешно изпити. В резултат на публикацията членовете на комисиите за приема на болни ученици в гимназиите са освободени и подменени. Но съдът не вижда в този акт доказателство за правотата на журналистите и ги осъжда. Независимо че са получили наградата за журналистика Паница, както и награда от фондация Свободна и демократична България.


Тъжба срещу тях подават четирима инспектори в образователното министерство, оказали се герои в публикацията им. Според публикацията те взели подкупи, за да си затворят очите пред фалшифицираните диагнози на напълно здрави деца, представящи ги за страдащи от вродени или придобити тежки заболявания. Съдийката потвърждава първоинстанционната присъда и Касабова е осъдена да плати обезщетение на експертите в размер на 7500 лева. Колегата й Божков е осъден от друг съдебен състав да плати на пострадалите 6300 лева. Историята се разшумява из цяла България година преди това, когато съдия Яна Колева от Районния съд в Бургас произнася


скандално тежка присъда

срещу Касабова, предизвикала реакцията на цялата медийна гилдия в България. Делото е взето на директно наблюдение от Европейската комисия, но Петкова с тогавашна фамилия Христова потвърждава присъдата и тя влиза в сила. По време на последното съдебно заседание тя се подсмихва нервозно и дава указания за пледоарията на защитника й Кашъмов , съветвайки го да представи писмената си защита, тъй като нямало какво толкова да се приказва. Междувременно резултатите от проверката по описаната от журналистите корупционна схема потъват някъде между образователното, здравното и вътрешното министерства и до наказателно дело срещу участниците в нея изобщо не се стига.


Осъдените у нас журналисти завеждат дело в Европейския съд по правата на човека в Страсбург и той отсъжда, че българската държава е погазила едноименната конвенция. Адвокат на журналистите е Александър Кашъмов от Програма Достъп до информация. През пролетта на 2011 г. те печелят делото и съдът в Страсбург определя държавата да плати на Касабова и Божков съответно 11 800 и 25 000 лева. Това впрочем е единственото осъдително решение срещу България за нарушаване на това основно човешко право. В него евросъдиите коментират мотивите на съдия Петкова, че подсъдимата журналистка Катя Касабова е действала в защита на обществения интерес, но че нейните подбуди не елиминират наказателната й отговорност. От изявление на адвокат Кашъмов пред медиите стана ясно, че решението на съда в Страсбург по това дело се прочуло и даже е цитирано по време на лекции в университета в Оксфорд. Има обаче и спорове доколко осъдителното решение срещу България касае правилността на акта на българския съд. Макар че коментира липсата на логика в осъждането на журналист за материал в полза на обществото, евросъдът наказва България основно за прекалено високия размер на наложените на журналистите санкции.


Не смятаме, че трябва да настояваме премиерът да ревизира това свое решение. Сега разбираме, че то е решение на новия правосъден министър. Просто бихме искали премиерът да си направи своите изводи и да намери малко време да възложи на бургаски колеги в МВР да му поднесат малко повече информация за Деница Петкова, заяви в телевизионно интервю Касабова. Тя обясни и на какво според нея се дължи шеметната кариера на Петкова: В първия си брак тя е снаха на бившата председателка на окръжния съд Дора Христова. Свекървата урежда Деница Христова да бъде назначена в районния съд в Карлово. Тя е първият студент от Бургаския свободен университет, който получава правото да работи в съдебната система. Дотогава Висшият съдебен съвет отказва да назначава кадри в следствието, прокуратурата и съда, произлезли от частния ВУЗ, поставяйки под съмнение легитимността на раздаваните от него дипломи. Веднага след назначението й в Карлово е преместена в районния съд в Поморие, а оттам - в Бургас. За по-малко от година и половина сяда в кабинет в тукашния окръжен съд в Бургас. Възмутени сме, че хората, чиято вина доказахме, не бяха наказани за деянията си, а ние бяхме осъдени за клевета заради това, че си вършим работата, коментираха двамата журналисти.


През 2009 г. Деница Вълкова, която още не е прибавила към името си Петкова, се самопредлага наред с още петима съдии за председателското място в Бургаския окръжен съд, след като Висшият съдебен съвет се въздържа от номинации заради избухналия скандал Красьо Черния.


Кандидатурата на Вълкова се проваля

но за кариерата й явно няма прегради, щом като кабинетът я направи изневиделица заместник-министър в най-критичния за страната сектор - правосъдието. В Бургас се говори, че след Нова година в града пристига екип на френския вестник Le Monde, за да направи материал по случая.


Извън въпросното дело, заради което държавата плаща обезщетения, изнесеното за Деница Петкова в бургаски електронни издания е, меко казано, смущаващо. За първи неин съпруг се сочи адвокат Тодор Христов, син на някогашната председателка на районния съд и заместник-председателка на окръжния съд в града Дора Христова. Той открива бъдещата си половинка като сервитьорка в дискотека Ла пиаца, известна в годините на прехода като любимо заведение на местния ъндърграунд. Сватбата тласка напред кариерата на Петкова.


За по-малко от две години Деница Христова става дясна ръка на новата шефка на Бургаския окръжен съд Събина Христова, изкарала два мандата на този пост. Малко по-късно бракът й с Тодор Христов се разпада, тя иска развод и отвежда при родителите си в друг бургаски квартал 3-годишния им син Виктор. Започва тежко бракоразводно дело. Междувременно през юни 2003 година Христов е разстрелян от упор с няколко куршума, докато се прибира в семейното жилище в центъра на града. Оцелява по чудо, а куршум пробива и входната врата на съседа - диригента на бургаската опера Иван Вульпе.


Скандалът е шумен, тъй като се смята, че в подземния свят и в полицията са известни имената и на поръчителя на стрелбата, и на посредника, а и на извършителя. Тодор Христов твърди, че килърите са от близкото обкръжение на бившата му половинка. Дава показания и за още една стрелба по жилището му, както и за по-раншно покушение срещу майка му, чиято ръка е счупена от бияч, който я предупредил, че ще я ликвидират, ако не престане да води дела за попечителство над внука си. Според Христов жена му е единственият човек, който има нужда от смъртта му, тъй като е много богат - притежава хотел в Слънчев бряг върху наследствена земя, два апартамента и магазин в центъра на Бургас. Той и майка му уведомяват и Висшия съдебен съвет, но нищо не е последвало. През 2006 г. е запален и новият джип на Тодор Христов, паркиран на охраняем паркинг.


Деница пък си връща бащината фамилия Вълкова и тръгва с охрана от цивилни полицаи, те дежурят пред дома й и пред детската градина. Тя на свой ред подава дузина жалби в прокуратурата срещу бившия си мъж - за телефонни и директни заплахи с убийство и за отвличане на сина им. След развода Деница Вълкова се омъжва за бургаския хирург Костадин Петков, от когото има две деца и добавката Петкова към името си. По-късно лекарят се оказва сред основателите на ГЕРБ в града, в което местните хора намират връзката между съдийката и управляващите.


Дали някой ще се опита да обясни кое е вярно и кое не за ръководството на правосъдното министерство остава въпрос за 2012 година. Но предсказанието на маите за предстоящ свършек на нещо, поне в частта му за българската съдебна реформа, изглежда почти сигурно.


nbsp;


nbsp;


В интернет форумите излязоха интересни акценти и за професионалната реализация на другата нова заместник-министърка на правосъдието Велина Тодорова. Тя няма стаж в съдебната система, а се е занимавала с преподавателска и научна дейност. Чете лекции в Пловдивския университет Паисий Хилендарски и е директор на Института по правни науки на БАН. Специализацията й е в областта на семейното право, била е директор на дирекция Международни програми и сътрудничество в Държавната агенция за закрила на детето и има специализация по защита на детските права.


Твърди се, че Тодорова е изцяло номенклатурен кадър. Била редовна аспирантка в Центъра по теория и управление на идеологическия процес (ЦТУИП) в учебното заведение на БКП АОНСУ. Покровители там са й били директорът на центъра и завеждащ отдел Пропаганда и агитация на ЦК на БКП проф. Васил Момов и секретарят по идеологическите въпроси на ЦК на БКП проф. Стоян Михайлов. В юридическите среди има негодувание, че директорът на Института по правни науки на БАН не е доктор по право, а е само кандидат на социологическите науки, приравнен след това на доктор, но не и на науките. Като цяло никоя друга цялостна смяна на ръководството в ключово ведомство от дълги години насам не е предизвиквала такава вълна от негативни оценки и възмущение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във