Параграф22 Weekly

§22 Анализи

КАДРОВИЦИТЕ НА ТЕМИДА НАЙ-НАКРАЯ ИЗБРАХА МОРАЛА

Висшият съдебен съвет (ВСС) най-сетне се вслуша в гласа на разума и реши да постъпи морално.
На заседанието в сряда (26 юли) висшите магистрати решиха да извадят всички прокурори от дисциплинарните състави срещу Цеко Йорданов и Ангел Илиев. Но членовете на съвета не се спряха дотук. Те се обединиха и около становището да няма представители на държавното обвинение в другите два дисциплинарни състава - тези срещу Николай Ганчев и срещу Здравко Йорданов.
Както вече е известно, на 4 юли главният прокурор Борис Велчев внесе във ВСС предложения за дисциплинарно уволнение на обвинителите от Върховната касационна прокуратура (ВКП) Цеко Йорданов и Ангел Илиев. Имената на двамата изскочиха, докато траеше ревизията на работата на държавното обвинение за последните пет години. Според резултатите, Цеко Йорданов и Ангел Илиев необосновано забавяли с години дела и преписки. Същите провинения бяха констатирани и за Здравко Йорданов, пак от ВКП. Предложението за неговото дисциплинарно уволнение бе внесено във ВСС в понеделник (24 юли).
На 5 юли Висшият съдебен съвет образува два дисциплинарни състава - за Цеко Йорданов и за Ангел Илиев. В първия на случаен принцип попаднаха председателят на Софийския апелативен съд Евгени Стайков, заместник главният прокурор и шеф на Върховната административна прокуратура (ВАП) Митьо Марков и заместник апелативният прокурор на София Николай Ганчев.
Във вторият състав пък бяха избрани заместник-председателят на Върховния административен съд (ВАС) Венета Марковска, шефката на Бургаския окръжен съд Събина Христова и пак... Николай Ганчев.
Само два дни по-късно (на 7 юли) обаче излезе докладът за проверката на прословутите 16 папки с информация, уличаваща в корупция висш прокурор. Ще припомним, че на 12 май шефът на Инспектората на прокуратурата Мадлена Филипова обяви пред столичен всекидневник, че държавното обвинение е получило от ГДБОП въпросните 16 папки.
Оказа се, че в материалите фигурират не един, а двама прокурори. Единият е Николай Ганчев, а вторият е бившият окръжен прокурор на Русе Люлин Матев. Според информацията на ГДБОП двамата са поддържали нерегламентирани отношения с разследвания от полицията бизнесмен Илиян Пенев-Мацола. Но от доклада на държавното обвинение излезе, че Николай Ганчев и Люлин Матев са чисти като детски сълзи. Да, те познавали Мацола, но той им бил дългогодишен приятел и понеже не бил осъждан, не виждали проблем да общуват с него.
Главният прокурор Борис Велчев обаче бе на съвсем друга позиция. Според него не било редно, а най-малкото - и морално, двамата да поддържат топла дружба с разследвано от МВР лице. Заради това той нареди на прекия ръководител на Николай Ганчев - апелативния прокурор на София Лъчезар Маринов, да внесе във ВСС предложение за дисциплинарното уволнение на Ганчев. Заповедта бе изпълнена и на 20 юли той внесе такова предложение. Още същия ден Николай Ганчев си направи отвод от цитираните по-горе две дисциплинарни комисии.
Същевременно Велчев се закани да поиска имунитета на Люлин Матев, за да може срещу него да бъде образувано предварително производство. Имало подозрения, че той е участвал в изнудване. Но Матев спести на главния прокурор труда за писане на предложението и на 24 юли сам подаде оставка.
В сряда ВСС освободи Матев и оставката му бе приета с 18 гласа за. Двама от членовете на съвета гласуваха против, а един се въздържа. За отбелязване в случая е, че когато някой магистрат напуска системата по собствено желание и преди навършване на пенсионната възраст (65 години), ВСС е длъжен да му плати обезщетение в размер до 20 брутни работни заплати (около 50 000 лв.). Така че Матев излиза от прокуратурата богат, независимо че срещу него може да има следствено дело.
Членовете на съвета приеха в сряда отвода на Николай Ганчев с 18 гласа за, един против и двама въздържали се. На негово място в комисиите трябваше да се изберат други членове на ВСС. Но преди да стане това, висшите магистрати поспориха дали в състава им трябва да участват прокурори. Разногласия нямаше да има, ако ставаше дума за обикновени държавни обвинители. Но тъй като две от предложенията за уволнение са срещу прокурори - членове на съвета, ВСС умува половин час какво да направи.
Според една част от магистратите, трябва веднъж завинаги да се реши, че не е редно колеги да решават за колеги, независимо дали става дума за съдии, прокурори или следователи.
Друга част от съвета обаче застъпи тезата, че за всеки конкретен случай трябва да се гласува отделно и че не може ВСС да излезе с принципно становище по този въпрос.
Второто мнение надделя, разказа след заседанието заместник главният прокурор Митьо Марков, защото медиите не станаха свидетели на тези обсъждания, те бяха засекретени.
Така че съдбата на Цеко Йорданов ще решават председателят на Софийския окръжен съд Владимир Иванчев, шефката на Варненския апелативен съд Виолета Бояджиева и Евгени Стайков.
На мястото на Ганчев в дисциплинарката срещу Ангел Илиев се падна председателят на Пловдивския апелативен съд Радка Петрова. Венета Марковска и Събина Христова остават членове на тази комисия.
Дали Здравко Йорданов ще остане в прокурорските редици, ще решават директорът на Националната следствена служба (НСлС) Ангел Александров, шефът на окръжното следствие в Ловеч Атанас Нешков и отново Виолета Бояджиева.
А бъдещето на Николай Ганчев е в ръцете на Евгени Стайков, Атанас Нешков и на декана на юридическия факултет в СУ Св. Климент Охридски проф. Димитър Токушев.
Медиите обаче не се задоволиха само с тази информация. Те поискаха да знаят какво ще стане с Николай Ганчев и Цеко Йорданов, ако двамата бъдат уволнени. Проблемът е, че са членове на съвета и тяхното освобождаване от длъжност не означава, че автоматично трябва да напуснат и състава на ВСС.
Ситуацията около Николай Ганчев описахме в предния брой. Само ще споменем, че той е избран от парламента и даже ако бъде освободен от прокуратурата, няма голяма пречка да остане във ВСС. Ако стане адвокат например, а Народното събрание вкарва в състава на съвета и адвокати.
За Цеко Йорданов обаче нещата стоят по-различно. Ако бъде уволнен от държавното обвинение, как ще остане във ВСС, като е избран от прокурорската квота, се питаха журналистите, но нямаше кой да им отговори.
Хипотезите за освобождаване на членове на съвета са описани в чл.22 от Закона за съдебната власт (ЗСВ): Изборен член преди изтичане на мандата му се освобождава с решение на органа, който го е избрал:
1. по негово искане;
2. при наличие на влязла в сила присъда за извършено от него умишлено престъпление;
3. при трайна фактическа невъзможност да изпълнява задълженията си за повече от шест месеца;
4. при поставяне под пълно или ограничено запрещение;
5. (Обявена за противоконституционна с РКС № 9 от 1994 г. - ДВ, 87/1994 - в сила три дни след 25.10.1994)
6. (Обявена за противоконституционна с РКС № 9 от 1994 г. - ДВ, 87/1994 - в сила три дни след 25.10.1994).
Но Цеко Йорданов не се вписва в нито една от цитираните хипотези. Така че може да се разчита само на неговото благоволение, т.е. той сам да подаде оставка. А дали това ще се случи, както се казва по друг повод, ще поживеем и ще видим. Така или иначе ВСС първо трябва да реши дали да го уволни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във