Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Кадровиците на Темида пак роптаят за пари

Правителството на съдебната власт продължава да роптае срещу отказа на финансовия министър Владислав Горанов да актуализира заплатите им. На редовното си заседание тази седмица ВСС отново обсъди темата и поиска от правосъдния министър Христо Иванов да докладва пред съвета всяка седмица как се движи разрешаването на въпроса.

Преди десетина дни висшите магистрати се срещнаха с Горанов и поискаха заплатите им да бъдат актуализирани, тъй като от две години не били пипнати. Кадровиците на съдебната власт поискаха допълнително 25 млн. лв., за да се изпълнят изискванията на закона минималните им възнаграждения да се равняват на две средномесечни заплати в държавната администрация. Горанов обаче отвърна, че пари няма, а ВСС може да съдейства законът евентуално да бъде променен в тази му част.

Членовете на ВСС тази седмица скочиха като ужилени, тъй като според тях за едни законът важи, а за други - не. Румен Георгиев докладва на заседанието, че докато на магистратите бе отказана актуализация, през януари заплатите на депутатите са били повишени. Те се формират по правило, сходно на това за формиране на магистратските възнаграждения: равняват се на три средномесечни заплати в обществения сектор, уточни Георгиев.

Докладът му буквално взриви колегите му. "Защо за едни се изпълнява законът, а за други - не? За какво става дума, за двойни стандарти ли? Какво става в тази държава - ние трета власт ли сме, или искат да ни поставят на колене? Да, бедна държава сме, но нека поне сме равни с останалите власти!", възропта Румен Боев.

Както бе казано неколкократно, ВСС настоява повишението на заплатите да е поне 12 на сто и да засегне всички магистрати. Разчетите сочат, че при това положение най-ниското брутно възнаграждение в съдебната система ще стане 1849 лева. Средно с по около 400 лв. ще скочат и заплатите на самите членове на ВСС.

Ведомството на Горанов обаче продължава да реже мераците на правителството на съдебната власт. В края на миналата година финансовото министерство отказа да изпълни исканията на ВСС и прокара бюджет, който е с над 30 млн. лв. по-малък от това, за което настоява съдебната власт за 2015 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във