Параграф22 Weekly

§22 Анализи

КАДРОВИЦИТЕ НА ТЕМИДА УМУВАТ ЗА НАСЛЕДНИКА НА ФИЛЧЕВ

Въпросът, който напоследък често се задава в публичното пространство, е кой ще е новият главен прокурор. Спрягат се различни имена - на депутатите Младен Червеняков, Михаил Миков и Пламен Панайотов, на правосъдния министър Георги Петканов, на директора на Националната следствена служба Ангел Александров, на конституционния съдия Лазар Груев, на президентския съветник Борис Велчев.
По-малко от три седмици остават до откриването на процедура за избор на наследник на Никола Филчев. Това ще бъде може би най-важната задача, с която ще се занимава Висшият съдебен съвет (ВСС) в началото на новата 2006 година.
Първото си заседание магистратите ще проведат на 4 януари. Членовете на ВСС не изключват възможността още тогава да започне надпреварата за поста на обвинител №1.
Новият главен прокурор трябва да бъде много добър професионалист, да има морални и нравствени качества, да разбира от работата на прокуратурата. Това мнение сподели в сряда (14 декември) заместник главният прокурор и ръководител на Върховната административна прокуратура (ВАП) Митьо Марков. Той не каза дали си има фаворит, но пък припомни как се избира главен прокурор.
Според Закона за съдебната власт (ЗСВ) една пета от общия брой на членовете на ВСС, което ще рече поне петима души, може да издигне кандидатура за обвинител № 1. Това обаче може да стане не по-рано от два месеца и не по-късно от месец преди изтичането на мандата на действащия главен прокурор.
С прости думи - мандатът на Никола Филчев изтича на 22 февруари 2006 година. Това означава, че Висшият съдебен съвет може да открие процедура за избор най-рано на 22 декември и не по-късно от 22 януари догодина. Тъй като се задават коледните и новогодишните празници и магистратите ще си починат малко, първата възможна дата за започване на състезанието е именно 4 януари. Предложения за нов главен прокурор могат да се правят в две поредни заседания на ВСС след откриване на процедурата. Избира се този, който събере най-малко две-трети от гласовете. При положение че членовете му са 25, това означава поне 17 гласа подкрепа. Ако никой от кандидатите не събере необходимия брой гласове, изборът се повтаря за двамата от тях, събрали най-много гласове. Това е според закона.
Но ако на 4 януари никой не издигне кандидатура, откриването на процедурата ще се отложи, докато някой не събере смелост да излъчи кандидат. Което пък означава, че мандатът на Филчев може да изтече и все още да няма негов наследник. Ако се стигне до това положение, България ще си има изпълняващ длъжността, който ще бъде избран от ВСС измежду двамата заместници - Митьо Марков и шефа на Върховната касационна прокуратура (ВКП) Христо Манчев.
Самият Марков каза в сряда, че е по-приемливо изпълняващ длъжността главен прокурор да бъде колегата му Манчев, тъй като ВКП е по-голяма, наблюдава повече дела от обществена значимост. На въпрос на Параграф 22 дали това означава, че той сам ще се оттегли, Марков заяви, че така би било редно.
И така надпреварата тепърва предстои. Очертава се да бъде много ожесточена. А на обществото не му остава нищо друго освен да чака. Защото при всички случаи ще бъде интересна. Особено след като заседанията на Висшия съдебен съвет вече са публични...

Facebook logo
Бъдете с нас и във