Параграф22 Weekly

§22 Анализи

КАДРОВИЦИТЕ НА ТЕМИДА ЗАТЯГАТ ФИНАНСОВАТА ДИСЦИПЛИНА

Висшият съдебен съвет (ВСС) реши да затегне финансовата дисциплина и да спре безразборното харчене на бюджетни средства. Въпросът за парите на Темида бе повдигнат от председателя на бюджетната комисия Андрей Икономов по време на редовното заседание на ВСС в сряда (1 февруари). Формалният повод, поради който ковчежникът на Темида поиска от съвета да врътне кранчето още в началото на бюджетната година, е конкретен. От десетина дни съдилищата в страната засипват ВСС с искания за отпускането на допълнителни средства, с които да бъдат покрити задълженията им за ток, парно и телефони.
Истинската причина обаче е съвсем друга и тя няма нищо общо с нормалното функциониране на съдилищата и Андрей Икономов изобщо не си направи труда да я спести. По време на заседанието в сряда той обяви пред членовете на ВСС, че по традиция в края на миналата година съдебната власт се е оказвала без пукнат грош. В същото време, заяви Икономов, има председатели на съдилища, които, вместо да си платят режийните за 2005 г., са раздали на магистратите и служителите си солидни премии. За да бъде пресечена тази порочна практика, Андрей Икономов предложи на Висшия съдебен съвет да накаже щедрите шефове на съдилища и да поощри онези административни ръководители, които харчат парите на Темида разумно и целесъобразно.
За да не се създават излишни настроения, проф. Александър Воденичаров побърза да вземе думата и да призове колегите си да пипат внимателно. Тоест - преди да започнат с наказанията, да извършат обстойна проверка във всички храмове на Темида и да установят с точност до стотинка как се оперира с бюджетните средства. За да аргументира предложението си, проф. Воденичаров сподели с колегите си, че и до него била достигнала информация, че във Върховния касационен съд (ВКС) например са си раздали премии в размер на две-три съдийски заплати (т. е. по около 2000-2500 лв. на калпак - бел.ред.). Това обаче не означавало, че ВКС има неуредени сметки за ток, парно, телефон и вода, така че масовата проверка е съвсем наложителна.
Освен това проф. Александър Воденичаров предложи на Висшия съдебен съвет да провери и колко са свободните щатни бройки за съдии в страната. Извършването на подобна проверка е наложително, защото все още има свободни места, а много председатели на съдилища искат отпускането на допълнителни щатове, обясни на колегите си той.
Членовете на ВСС единодушно прегърнаха предложенията на проф. Александър Воденичаров и приеха решение, с което задължиха шефовете на всички съдилища в България в двуседмичен срок да докладват колко пари дължат за режийни, какви премии са раздали в края на 2005 г. и с колко незаетите им щатни бройки за съдии разполагат.
Освен с финансовата дисциплина в сряда (1 февруари) Висшият съдебен съвет обсъди и първата професионална изява на новия главен прокурор. Оказа се, че преди няколко дни Борис Велчев е внесъл в деловодството писмо, в което пита ВСС дали има право да съвместява длъжността главен прокурор на републиката с академичната си дейност. С 16 гласа за магистратите разрешиха на Борис Велчев да не прекъсва през следващите седем години преподавателската и научната си кариера. Това обсъждане обаче беше абсолютно безпредметно, защото Законът за съдебната власт позволява на магистратите (независимо от постовете, които заемат) да водят лекции и да публикуват научни трудове. През целия си мандат например Никола Филчев води лекции по наказателно право в Университета по национално и световно стопанство (УНСС), издаде няколко книги и през 2004 г. стана професор.

КАРЕ
На заседанието си в сряда (1 февруари) Висшият съдебен съвет получи справки от всички съдилища, прокуратури и следствени служби (с изключение на Върховния касационен съд) за магистратите на пенсионна възраст. На миналото си заседание (25 януари) председателят на Върховния административен съд (ВАС) Константин Пенчев уведоми съвета, че в съдебната система работят магистрати, които са навършили 65 години и не са пенсионирани, каквото е изискването на чл.131, ал.1 от Закона за съдебната власт. Тогава ВСС задължи в двуседмичен срок всички ръководители на съдилища, прокуратури и следствени служби да изпратят данни за броя на магистратите в трета възраст.
Според справките, огласени на заседанието в сряда (1 февруари), в момента няма нито един съдия, прокурор или следовател, който да е навършил 65-годишна възраст и който още да получава заплата. Съобщено бе още, че тази година 14 слуги на Темида навършват пенсионна възраст - двама съдии от ВАС, седем магистрати от апелативни и окръжни съдилища, петима прокурори и петима следователи.
По време на заседанието не стана ясно защо председателят на Върховния касационен съд Иван Григоров не е уведомил ВСС колко пенсионери работят при него. Но е много любопитно дали ако той се направи на разсеян и на 8 февруари, Висшият съдебен съвет ще го накаже дисциплинарно (съгласно решението си от 25 януари), или пък ще си затвори очите в името на мира и любовта между съдебните институции.

Facebook logo
Бъдете с нас и във