Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Кадровият шахмат в столичните съдилища продължава

Първи неуспех да сложат свой човек на ключов пост в съдебната система сполетя управляващите. Опитът на ГЕРБ да постави свой, па макар и и. д. председател на Софийския апелативен съд (САС), удари на камък по време на заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) в сряда (26 януари). Гласуването приключи в полза на Мина Топузова, която досега бе един от заместник-председателите на съда и председател на наказателното му отделение. Загуби гласуването друг заместник-председател на съда Стефан Гроздев, който председателства и търговското му отделение. Както е известно, позицията беше освободена след отстраняването на Веселин Пенгезов заради уронване на принципите на почтеността и морала - дъщеря му бе сред магистратските отрочета, придобили право на строеж в Приморско на смешна цена, тъй като са крайно нуждаещи се.
Вотът в сряда премина привидно спонтанно, тъй като не бяха предложени предварително никакви кандидатури. Започна се със спор кой текст от Закона за съдебната власт е приложим в случая. Заради въведената с последните промени в него забрана председател на по-горен съд да предлага началник на по-долния, както и това да може да направи член на ВСС, шефът на комисията по атестиране Георги Шопов предложи съветът да се позове на разпоредбата, според която при отсъстващ председател, който не е посочил свой заместник, най-старшият съдия да бъде определян за временно изпълняващ длъжността.
Председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев и Галя Захарова обаче настояха, че всеки от членовете на съвета може да предложи магистрат за и.д., тъй като става въпрос за оперативно решение, а не за същински избор на административен ръководител със съответния мандат. Груев веднага предложи Мина Топузова да бъде назначена за временен началник, мотивирайки се с нейния професионализъм. Като довод в нейна полза посочи и решението на отстранения председател на САС Веселин Пенгезов да й възложи подписването на разрешения за ползване на специални разузнавателни средства. Груев напомни, че преди две години е предложил за временно изпълняваща същата длъжност Снежана Душкова, която е най-старша. Тя обаче по лични причини не желае сега да поема поста. Галя Захарова пък добави, че предложената от Груев Мина Топузова е в САС почти толкова дълго колкото Снежана Душкова.
В този момент председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев нанесе своя удар, предлагайки за поста Стефан Гроздев. Колев заяви, че професионализмът на Гроздев също не е малък, а е и един от най-старшите в САС, където съдийства повече от 10 години. Макар привидно изненадващо за мнозина в съдебния съвет предложението на Колев явно не бе спонтанно.
Спор предизвика и начинът на гласуване. Според последните поправки на съдебния закон изборът на административните ръководители става с явно гласуване. Божидар Сукнаров обаче предложи да се гласува с бюлетини едновременно по двете кандидатури, като всеки член на съвета си пише името и кого подкрепя. Георги Шопов възрази, но не срещу тайното гласуване, а единствено срещу едновременния вот. Той поиска да се подложи на гласуване първо едната кандидатура, а после другата и подкрепилите единия кандидат да нямат право да гласуват за другия. Главният прокурор Борис Велчев настоя за същото, а Анелия Мингова припомни, че този въпрос е бил обсъждан и е решено при повече от една кандидатура членовете на ВСС да гласуват с поименни бюлетини. Как се е стигнало до това решение, след като законът не прави разлика дали кандидатурата е една или са повече, не стана ясно.
В крайна сметка вотът беше проведен без изискваната от закона публичност. Обявен беше единствено резултатът - за Мина Топузова са гласували 13 членове на съвета, а за Стефан Гроздев - седем. Чуха се само имената на Георги Шопов, който се въздържал, и на Пенка Маринова, която не си написала името на бюлетината. Едва след като се сблъска с пълното недоумение на медиите, ВСС разпространи поименния списък на вота, което обаче няма нищо общо с явното гласуване. Според протокола зад кандидатурата на Мина Топузова са застанали Лазар Груев, Борис Велчев, Радка Петрова, Галина Захарова, Костадинка Наумова, Анелия Мингова, Мая Кипринска, Божидар Сукнаров, Вельо Велев, Марияна Дундова, Светла Данова, Елена Митова, Георги Гатев. За Стефан Гроздев пък са гласували Георги Колев, Цони Цонев, Стефан Петров, Иван Колев, Пламен Стоилов, Цветанка Табанджова и Пенка Маринова.
И докато вече се чуват гласове, че изборът е незаконосъобразен заради пренебрегнатото изискване за публичност и е редно да бъде повторен, мнозина предвиждат, че ситуацията ще предизвика гнева на управляващите. През лятото на миналата година Топузова попадна в центъра на престрелките между управляващите и съда по повод на това, че бе посочена като главен участник в корупционна сделка около делото срещу Килърите. Един от тях - Антон Петров-Хамстера, бе освободен и министър Цветанов избухна публично, питайки кой ще носи отговорност, ако бъдат убити свидетели или обвиняеми. Тогава Пенгезов отвърна на удара, разкривайки, че точно преди разглеждането на мярката за неотклонение на Хамстера се обадил шефът на ДАНС Цветлин Йовчев, за да му каже, че има анонимен сигнал срещу него. Той бил във вид на телефонно обаждане и гласял, че генералът е взел пари и ги е разделил с подчинената си Мина Топузова, за да освободят Хамстера. Йовчев отрече да има изобщо сигнал срещу Пенгезов, а Топузова се нареди сред критиците на милиционерщината, която Цветанов и компания прилагат спрямо съда. Месеци по-рано при обсъждането на промените в НПК тя беше изразила страшното си притеснение от въвеждането на фигурата на резервния защитник. Тогава тя настоя адвокатите да бъдат дисциплинирани с налагане на глоби.
Това, че Мина Топузова е избрана в нарушение на ЗСВ, не е единственото смущаващо обстоятелство. Отстраненият председател на съда Веселин Пенгезов се зарече да обжалва пред ВАС акта на ВСС, наричайки го лицемерие и демагогия. Шансът му изглежда малък, защото се смята, че ВАС вече е овладян от управляващите, които назначиха там Георги Колев. Освен това Пенгезов е недолюбван и в съда, който ръководеше, тъй като и неговото назначение за председател беше скандално. А репутацията му падна под нулата, след като записани със СРС хвалби на задържаните по делото Октопод, че са ударили рамо за назначаването му начело на САС.
Пенгезов заяви, че уволнението му от председателския пост е плод на натиск от страна на вътрешния министър Цветан Цветанов, защото не е изпълнена поръчката в ареста да бъде оставен един от Наглите - Антон Петров-Хамстера. Пенгезов твърди, че някои от висшите магистрати са се срещали с Цветанов и са получили указания за отстраняването му. Шефският пост в апелативния съд в София е много атрактивен. Сега ще изберат нов председател на СГС, после ще овладеят и апелативния, предрече преди месеци Пенгезов. Дали прогнозата на Пенгезов ще се сбъдне докрай, предстои да узнаем.

Facebook logo
Бъдете с нас и във