Параграф22 Weekly

колонцифър РАЗ-ДВА

Кадровик на кръстопът

Ако вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов беше начело на съдебната система, тя нямаше да е в това състояние. Така смята самият Цветанов.


Аз мога да ви кажа, че ако действително имам тази възможност и тази сила, българските граждани щяха да бъдат много по-удовлетворени от съдебната система, изтърси министърът на вътрешните работи в телевизионно студио. Думите му бяха изречени в рамките на разговор за записа, в който издателят на вестниците Труд и 24 часа Любомир Павлов уверява неизвестен събеседник, че от Цветанов зависи кой ще остане в прокуратурата, кой ще напредне нагоре и кой ще си отиде, както и кой ще бъде избран за главен прокурор.


От думите на Цветанов излиза, че той има конкретни виждания за решителна съдебна реформа, но не ги казва. Определящо в тях е изглежда практическото ръководене на съдебната система чрез подбора на кадрите, а не безкрайното коригиране на законодателството. С други думи - няма ли хора, които да прилагат закона според целта му, той никога няма да е добър. Дали пък силовият вицепремиер не е решил, че в края на мандата ефектът от соченето на съдебната система като несменяем лидер в антикласацията за недъзите в държавния организъм не е на изчерпване?


Трябва да ви кажа, че когато казват, че Цветанов или Борисов имат някакво влияние върху ВСС или кадруват, представете си какво щяха да говорят, ако ние бяхме сменили ВСС. Знаете, че имаше подобни призиви в началото на мандата на сегашното правителство и на сегашния парламент. Нали разбирате, че ако сме искали да го имаме това влияние, ако сме искали да участваме активно в този кадрови процес, разбира се, че щяхме да го направим, заяви в същата телевизионна проява дясната ръка на Борисов. Ще рече - съдебната система е калпава, защото не я командваме, но и не искаме да го правим, за да не ни упрекват във вмешателство. Както казва Цветанов, поради разделението на властите и поради това, че съдебната система е независима, тя продължава да бъде такава.


Има обаче и друг прочит: Макар че не кадруваме, ние можем да кадруваме и всъщност кадруваме. За три години управляващите постигнаха няколко кадрови успеха, но големите удари тепърва предстоят. На дневен ред е изборът на нов ВСС и нов главен прокурор. Вътрешният министър повтори изказаното вече от президент и премиер обещание, че въпреки удължаването на срока за избор на прокурор 'b9 1 той няма да бъде направен от сегашния ВСС, а от следващия. Удължаването се правело единствено, за да има повече време за обсъждане на кандидатурите с цел повече прозрачност. Вече има политическо решение по въпроса за избора на главния прокурор. То е, че не трябва по никакъв начин сегашният ВСС да избира главния прокурор, заяви Цветанов. Защо ли обаче въпреки думите на Цветанов и усещането, а и мълвата е, че политическото решение е взето не само за това кой съвет ще избира приемника на Борис Велчев, но и кой ще е той?


nbsp;


nbsp;


Изборът на свой главен прокурор сам по себе си не е все пак съдебна реформа и няма как да доведе до преодоляване на споменатия от МВР-шефа дефицит на справедливост от съдебните решения в България. Подмяната на реформата с порицаване чрез медиите води само до конфузни ситуации. Само два часа след като Цветанов се възмути от телевизионния екран, че се очаква споразумение в Софийския градски съд между прокуратурата и извършителя на престъпление държавното обвинение оттегли в съдебната зала въпросното споразумение с обвиняемия Димитър Димитров, причинил в катастрофа смъртта на 22-годишна студентка.


Оказа се, че два дни по-рано Цветанов бил на благотворителен концерт, организиран от родителите и близките на загинали на пътя деца, и от тях разбрал за изготвеното вече споразумение, за което те не били уведомени. То предвижда шофьорът да бъде наказан условно с три години лишаване от свобода с петгодишен изпитателен срок. Споразумението било изготвено на 11 юни, а два дни по-късно - на 13 юни, било внесено в съда. Адвокатът на родителите научил за споразумението миналата седмица и депозирал възражение, с което родителите настояват за ефективно наказание. Прокурорът Росица Слабакова се позова именно на това възражение, но адвокатката на подсъдимия заяви, че клиентът й е станал жертва на обстоятелствата.


Ако Цветанов искаше да направи нещо по въпроса, това можеше отдавна да е свършено с промяна в законодателството. Каквато впрочем вече е внесена в парламента. Иначе сключването на споразумение е разумно средство за бързо приключване на процеса и дава възможност виновният да изплаща обезщетение на семейството на пострадалия. Но пък как иначе вицепремиерът и вътрешен министър да трупа актив в медиите? Колкото до прокуратурата, и тя трупа, но както винаги - пасиви.


nbsp;


След поредицата призиви и уверения, че новият главен прокурор ще бъде избран от следващия ВСС, дебатът кой да поеме ръководството на държавното обвинение неформално започна. Оказа се, че във вижданията за приемника на Борис Велчев има принципни различия преди още да са споменати имена. От прокуратурата реагираха бързо на изказаното миналата седмица от премиера Бойко Борисов мнение, че е добре за главен прокурор да бъде избран съдия. Според премиера предимството било, че той ще познава по-детайлно работата на съда и ще може да накара разследващите да събират по-качествено и по-точно доказателствата. Борисов веднага беше заподозрян, че аргументира конкретна кандидатура - на председателя на окръжния съд в Пловдив Сотир Цацаров, определян от Цветанов като съдия за пример.


Не знам защо се смята, че прокурорите са по-малко правно подготвени от съдиите. Това не е така, уверявам ви. Просто самото положение на съдията е такова, че неговото определение или решение влиза в сила. Колегите, които работят в прокуратурата, са не по-малко добре подготвени и със сигурност не по-малко морални или със стремеж да докажат себе си в работата. Мисля, че няма нищо по-нормално от това за пръв път в историята прокурор да ръководи прокуратурата. Прокуратурата повече от 20 години е обект на експерименти и на внасяне на спасители отвън. Това обижда колегите, заяви заместникът на Велчев и ръководител на следствието Бойко Найденов. Думите му затвърдиха заетата преди това от самия Велчев позиция, че изборът на прокурор за ръководител на институцията би било признак за нормалност. Найденов е сочен за фаворит на Велчев за поста.


Новоизлюпената партийна лидерка Меглена Кунева пък реши да еманципира жените магистратки , припомняйки, че за ръководители на прокуратурата и двете върховни съдилища не е имало дори и намек за предложение за жена. Според Кунева това било дълбоко неевропейско и трябвало да се обсъдят няколко имена на жени. Неочакваната атака накара Бойко Найденов да реагира и в тази посока. Нямам нищо против да е жена, стига това да не е решаващото в избора. Би било странно и би прозвучало много сексистски да се каже, че една жена трябва да ръководи само защото е жена, отсече шефът на следствието. Единствената жена, спрягана за възможен кандидат, беше вицепрезидентката и бивша правосъдна министърка Маргарита Попова, но тя отрече да има такива амбиции.

Facebook logo
Бъдете с нас и във