Параграф22 Weekly

§22 Анализи

КАДРОВО

Учениците в Хърватия ще имат час по борба с корупцията, съобщи Ройтерс. Министерството на правосъдието стартира тази програма във всички средни училища в тази страна. Властите правят това, тъй като ограничаването на корупцията е ключово условие за присъединяването на страната към ЕС. Хърватия се надява да приключи преговорите за членство догодина и да се присъедини към съюза през 2012 година.
Този срок обаче може да бъде значително съкратен, ако пратим на братския хърватски народ наши лектори, които да обучават техните деца. Както е известно, редят България на едно от първите места в света по корупция, по организирана престъпност, а също и по броя на структурите, които ще се борят срещу тях. С тях се борят МВР, ГДБОП, ДАНС, прокуратурата, парламентарната Комисия срещу корупцията, антикорупционната комисия към ВСС, специализирани звена и какви ли още не формации. Така че едва ли има друга страна с такова изобилие от квалифицирани специалисти в тази област от нашата.
Нещо повече. Можем да предложим част от обучението на хърватските деца да се води в българските съдилища, например в Софийския градски съд, докато текат т. нар. знакови дела. Достатъчно е хърватските средношколци да попаднат на някое от делата срещу контрабандист №1 Ники Пилето, срещу Батко, Маргините, Ал. Томов, Вальо Топлото, за да натрупат ценни знания, които да приложат в тяхната страна.
Е, бившият отговорник по международното сътрудничество към ВСС си подаде оставката заради скандала с Красьо, но вече имаме нов, който може да задвижи нещата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във