Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Кадрово дело бави процеса срещу Ал. Петров

Нищо и никой не е в състояние да накърни самочувствието на сочения за глава на Октопода бивш сътрудник на ДАНС Алексей Петров. Откакто беше арестуван по време на показната операция на 10 февруари тази година, той не престава да говори, да пише писма на посланици и да отпраща обвинения към политиците от най-високо ниво. Ако човек предварително не знае кой точно е обвинител и кой обвиняем в съдебната зала, ще остане с впечатлението, че бившата барета е обвинител, а прокурорите - обвиняеми, защото държат отбранителна позиция.
Последните си патетични изказвания
Алексей Петров направи по време на съдебното заседание за определянето на мярка за неотклонение за него през тази седмица. Действията срещу мен не са в името на обществото, а в интерес на имиджа на група политици, заяви бившият съветник в ДАНС преди заседанието на Софийския апелативен съд (САС) във вторник (13 април), когато след 6 часа и 30 минути умуване магистратите в крайна сметка решиха да го оставят в ареста заедно с другия подсъдим - Марчело Джотолов. Според съдиите нямало опасност бившата барета да се укрие, но можело да тормози свидетели.
По обед Съдебната палата приличаше на италианския съд по време на делото срещу Али Агджа. Петров и Джотолов бяха доведени в Съдебната палата под конвой от армия съдебни полицаи, а предварително опънати пред зала номер №3 червени ленти ограждаха обичайното стълпотворение от репортери и оператори. Петров този път се появи без патерици, леко накланящ се на една страна, но с бодър дух, който не го напусна по време на цялото изтощително многочасово заседание. Преди да седне на скамейката, Петров успя да хвърли във въздуха обвинението, че се намира в залата не заради обществения, а заради имиджовия интерес на група политици.
Бившият съветник има пълното право да твърди това и да хвърля обвинения към политиците, докато прокуратурата се тутка. На заседанието тази седмица се оказа - изненадващо за мнозина от присъстващите - че държавното обвинение не представи пред съда нови доказателства за престъпната дейност на баш Октопода.
Обвиненията досега
са за ръководство на организирана престъпна група, за рекет и изнудване на бизнесмени, за контрол върху пазара с проститутки, пране на пари и укриване на данъци, за разкриване на държавна тайна. Що се отнася до последното, то явно ще отпадне, след като съдът подчерта, че няма никакви доказателства бившият съветник в ДАНС да е разгласил класифицирана информация. Ексбаретата бе набеден заради копие от справка от ДАНС, открита в дома на приятелката му Ива Павлова. Съдията Иво Вапцаров обаче заяви, че няма никакви доказателства нито за това Петров да е изнесъл документа в качеството си на служител на спецагенцията, нито пък, че информацията в справката е разгласявана.
Според адвоката на Петров Ина Лулчева несъбирането на доказателства демонстрира бездействието и безсмисления труд на обвинението. Освен това тя твърди, че част от проведените разпити не само не подкрепят обвинението, а го и опровергават.
Петров поиска съдът да го пусне от ареста и да измени мярката му за неотклонение от задържане по стража на подписка.
Според него призивът на министър Цветан Цветанов всички засегнати по някакъв начин от Петров да се обърнат към прокуратурата го е поставил в неблагоприятно положение. Те дават манипулирани сведения за мен. Кадровото ми досие е публично и не се срамувам от биографията си, каза Петров. Той заразказва, че във времето на СИК и ВИС е бил от другата страна на барикадата, от страната на държавата. И досега обаче не е ясно с какво точно е помогнал бившият сътрудник на спецслужбите в борбата с бандитизма.
Не съм свързан със силови действия, разбирам идеята за връщането към този момент, за да бъда принизен до уличен бандит. Бях арестуван на базата на една справка на ДАНС, която трябваше да изфабрикува организирана престъпна група, на която аз да й бъда ръководител, заяви соченият за глава на Октопода бивш агент. При вземането на първоначалната мярка за неотклонение задържане под стража Софийският градски съд (СГС) игнорира справката от ДАНС, защото тя по закон няма доказателствена стойност.
За всеобщо учудване Петров отрече да се познава с бившия главен прокурор Никола Филчев, въпреки твърденията на редица хора, че двамата не само са били в близки отношения, но и са действали съвместно срещу неудобни свои противници. Самият Филчев наскоро също призна, че се е познавал с Петров по служебна линия.
Бившият агент заяви пред съда, че една от целите на назначаването му в ДАНС през 2008 г. е била да бъде защитен, защото по време на целия преход е работил като нещатен сътрудник към СОБТ, а след това и в НСС. Но от какво е трябвало да бъде защитен, не е ясно. На всички тези въпроси все още няма отговор, тъй като все още в съда не е представена кадровата справка на Петров.
Адвокатите на Алексей Петров казаха, че задържането на Петров в ареста е несъстоятелно, защото за повече от месец прокуратурата е разпитала общо девет свидетели, които са дали противоречиви показания. Защитата продължава да настоява, че няма нито едно доказателство, което да потвърждава повдигнатите четири обвинения срещу Петров. Според защитниците на бившия агент той е бил под постоянното наблюдение на службите в периода 1998-2010 г. и е бил проверяван два пъти. Към делото обаче не са приложени документи какво точно е работил Алексей Петров в спецслужбите. Междувременно, докато течеше делото по мярката за неотклонение на Петров и Джотолов, в светлините на прожекторите се върна и друг арестуван при операция Октопод - Пламен Стоянов-Дамбовеца. Той направи изявление по повод на информация, публикувана в електронен сайт, че полицаите, подслушвали Алексей Петров, Стоянов, брат му и другите задържани, били стреснати от заканите им по адрес на вътрешния министър Цветанов. Според ИНТЕРНЕТ медията Октоподите обмисляли зад решетките как да убият министъра. Всичко, което съм казал в ареста, е било на шега. Как мога да съм затворен и да заплашвам министъра, негодува Стоянов. На заседание на съда в началото на април прокурорът Светослав Костов каза, че чрез СРС са записали в килиите пазарджишкия бизнесмен Николай Велков, който се заканил, че като излезе на свобода, ще си разчисти сметките с Цветанов. Не се разбра обаче дали той е имал предвид министъра Цветанов, или пък свидетеля по делото Георги Цветанов, което се смята за по-вероятното.
Ден преди заседанието на съда по гледане на мярката му за неотклонение Алексей Петров поиска да се оповестят страшните тайни за спецслужбите. В писмо до Волен Сидеров, който от 15 април пое председателството на парламентарната комисия за контрол над ДАНС от Иван Костов, бившата барета пише: Г-н Сидеров, моля Ви да предприемете необходимите действия за декласифициране на предоставената от мен информация за използването от специалните служби на своеобразен модел за отстраняване на неудобните хора, а при необходимост - включително тяхното ликвидиране.
И по-нататък: Реших да разкрия пред комисията този феномен на прехода с ясното разбиране за риска да бъде използван с цялата му сила срещу мен, но приех това за мой дълг. Ваш дълг е г-н Председател да защитите инакомислещите от репресията на всяко управление, като разкриете пред българското общество засекретения модел за саморазправа с опонента, се казва още в документа.
През ноември миналата година Петров отиде в комисията за контрол на ДАНС и разказа страшни тайни за работата на спецслужбите, в които е бил и самият той. Петров отдавна настоява да се разсекрети стенограмата от заседанието. Той самият твърди, че по негово време ръководството на ДАНС е успяло да премахне посттоталитарния модел на службите за елиминиране на опоненти чрез дискредитиране или физическо отстраняване, а новите шефове на агенцията го възстановяват.

КАРЕ-1
Сидеров ще нищи ДАНС
Ще искам от Комисията за контрол на ДАНС в парламента да се установи как е бил назначен Алексей Петров, заяви във вторник (13 април) лидерът на Атака Волен Сидеров. Комисията ще поиска от ръководството на спецагенцията точна справка кога и при какви условия е назначен агентът.
Има достатъчно улики, че този човек е бил замесен в престъпна дейност, и точно затова моят въпрос е как е било съчетавано това негово битие с битието на кадрови или некадрови служител на службите, заяви не без основание депутатът.
Другото, от което той ще се интересува като председател на тази комисия, ще бъде съдбата на събираните материали за злоупотреба с класифицирана информация. Ще бъде търсена отговорност за изчезнали материали и документи. Лидерът на Атака заяви, че агенцията е била използвана като силова бригада , визирайки делото Галерия.
Ще искам и цялата документация по покушението срещу журналиста Огнян Стефанов и защо цялото МВР и службите не могат да установят такова фрапиращо, тежко престъпление, с участието на много хора, беше категоричен Сидеров. Той припомни, че България няма национална стратегия по сигурността и че тази стратегия трябва да включва всички геополитически обстоятелства, опасности и заплахи към страната ни, за да може една агенция по сигурността да работи пълноценно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във