Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Кадруване след утрешния ден

Броени месеци преди избора на нов кадрови орган на съдебната власт напрежението около попълването на овакантените началнически постове в съдебната система става все по-голямо. В последно време споровете около промените в Закона за съдебната власт се свързват предимно с това как да бъде определен съставът на следващия Висш съдебен съвет (ВСС), който трябва да избере нов председател на Върховния касационен съд и нов главен прокурор. Сегашните кадровици имат обаче достатъчно време да извършат важни рокади в ключови структури, постилайки удобно на себе си и на лобитата,които обслужват, за години напред.


Последните драми се разиграха около избора на административни ръководители на Софийския районен съд (СРС)и на Софийската апелативна прокуратура. Най-високата длъжност в най-големия съд в страната беше овакантена в началото на април след неочаквания избор на председателя му Красимир Влахов за заместник-председател на Върховния касационен съд (ВКС) и за председател на Гражданската му колегия. С този кариерен скок Влахов прелетя цели девет нива в по-горните Софийски градски съд, Софийски апелативен съд и в самия ВКС и кацна директно на втората по важност длъжност в него.


Решението на ВСС дойде, без да е ставало и дума за подобна рокада, без този избор да е предвиден в дневния ред и без дебат по него. Всички удобно си затраяха, улеснени от правилото, че съветът единствено одобрява кандидатурата, предложена от председателя на съда - в случая Лазар Груев. Влахов стана председател на СРС в края на 2008 г. - отново по предложение на Лазар Груев. По това време Влахов беше с ранг съдия в Софийския градски съд(СГС), а по-късно беше командирован във ВКС. Близостта му с Груев е публична тайна и кариерният му полет не срещна съпротива, въпреки че е в пълен разрез с основните критики и препоръките в последния доклад на Европейската комисия за повече прозрачност при назначенията - един от основните дефекти в работата на ВСС. Оказа се, че за да станеш заместник-председател на един съд, при това върховен, не е необходимо да си бил на щат в него дори един ден.


Напускането на Влахов предизвика


реакция на скачените съдове

Председателят на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева предложи за и.д. ръководител на СРС заместник-председателя му Методи Лалов, който оглавява наказателното му отделение. Така Лалов също се включи в кариерния летеж, тъй като зае тези постове едва два месеца по-рано, предложен от Красимир Влахов. В началото конкурент му беше единствено съдийката от СРС Виолина Джиджева и се коментираше, че изборът му е сигурен. Но за поста кандидатства и бившият заместник-председател на съда Николай Маджаров. На пръв поглед неговата кандидатура изглежда обречена заради шумния плесник, който отнесе в края на 2009 г. по случая Мале, мале. Като заместник-председател на СРС и и. д. ръководител на брачното му отделение той пое резила с устроения в бившата сграда на ГУСВ на бул. Цар Борис III чалга клуб, в който магистрати, служители на съда, представители на изпълнителната власт и дори членове на ВСС запивали веднъж седмично след работно време. Красимир Влахов поиска тогава уволнението на Маджаров, същото предложение внесоха и петима членове на ВСС. Мотивът - с действията си Маджаров е уронил престижа на съдебната власт и е нарушил етичния кодекс на магистратите. Ако го бяхме нарекли пиано-бар Правна мисъл, нямаше да е новина, коментира духовито Николай Маджаров.


Пред дисциплинарния състав Маджаров обясни, че помещението е стая за почивка, и съветът го наказа с освобождаване от ръководна длъжност и с намаляване на заплатата. Върховният административен съд потвърди наказанието, но едногодишният давностен срок на дисциплинарната санкция изтече и той има право отново да заема ръководна длъжност. Така и не стана ясно отговорен ли е Маджаров за финансовите нарушения в СРС, открити при назначената от Влахов финансова ревизия. Проверяващите установиха, че липсват компютри, пишещи машини, маси и столове, които били бракувани фиктивно. Уволнени бяха главната счетоводителка и домакинката, други осем служители бяха наказани с последно предупреждение.


Въпреки тези петна в биографията му в съдебните среди все пак


се чуват добри думи за Маджаров

Говори се, че е добър съдия, пише делата си в срок и притежава широка обща култура. При това го помнят с добро като бивш ръководител на съда и говорят, че по негово време нещата са вървели по-леко, отколкото при Влахов. Освен че притежава опит като административен ръководител Маджаров има практика и в другите видове граждански дела - не само брачни, но и трудови, търговски, изпълнителни, регистрации на партии и сдружения. Но в крайна сметка добрите спомени за него едва ли ще натежат достатъчно, ако не получи и подкрепата на силните на деня. Смятат го за човек на предишния председател на СРС и член на отиващия си ВСС Иван Колев. Именно той го предложи за и. д. началник на съда, след като беше избран за член на съвета. Процедурата по избор на титуляр продължи повече от година и приключи с назначаването на Влахов, а Маджаров така и не се включи. Сегашната му кандидатура едва ли е издигната без сондаж с Колев, който ще трябва да търси подкрепа срещу тандема Груев - Влахов.


Затяга се и битката около избора на апелативен прокурор на София. Кандидатите са четирима - сегашният и.д. Вичо Вичев, колегата му Стойчо Ненков и заместник градските прокурори на столицата Божидар Джамбазов и Ангел Илиев. Това е трети конкурс за поста. В първия документи подадоха Вичев, Ненков и Венцислав Андреев от Софийската градска прокуратура. В деня преди избора обаче Вичев се оттегли заради течащата срещу него проверка на прокурорския инспекторат за използване на документ с невярно съдържание пред съда.


Историята се оказа пикантна - докато бил районен прокурор на столицата преди години, Вичев имал връзка с колежка, която забременяла и родила момче. Вичев отказал да признае детето и прокурорката завела дело срещу него. Направен бил ДНК-тест, който показал, че Вичев е бащата. Той обаче представил документ, че му е правена вазектомия и поради това няма как да е произвел наследник. Съдът решил, че документът за операцията е по-важен от ДНК-теста и отсъдил, че Вичев не е баща на детето. Майката обжалвала решението пред горната инстанция, оспорвайки документа за вазектомията, като подала и сигнал до инспектората към Върховната касационна прокуратура. В крайна сметка проверката на инспектората не установи нередности и Вичев отново е кандидат да оглави Софийската апелативна прокуратура.


Основният му конкурент се яви във втория конкурс за поста с включването на заместник градския прокурор Божидар Джамбазов. Кандидатираха се и заместник апелативните прокурори на столицата Галина Стоянова и Йордан Стоев, но пък с налагането на Джамбазов се зае главният прокурор Борис Велчев. Провеждането на конкурса в средата на март


приключи с остри реплики и подозрения

Велчев се усъмни, че има задкулисна игра за провалянето на неговия фаворит. Главният прокурор се ядоса, че на балотажа Стоев получи гласовете на 10 членове на съвета, без никой от тях преди това да го е подкрепил.


Такова пошло и страхливо поведение не съм очаквал. Омерзен съм от пошлия начин, по който някои членове на ВСС формираха мнозинство в подкрепа на таен фаворит, който далеч не е сред най-изявените професионалисти в прокуратурата, изригна тогава Велчев. Според него Джамбазов бил един от най-големите професионалисти в системата - нещо, с което Нестор Несторов , член на ВСС и бивш градски прокурор на София, категорично не се съгласи. Той заяви, че името на Джамбазов е свързано със забавени дела, с оправдателни присъди и с подозрителни контакти. Явно имаше предвид гей скандала от 2006 г., когато името, телефонът и адресът на Джамбазов изскочиха от тефтерчето на задържания за разпространение на детско гей порно Иван Панов. Джамбазов призна, че познава Панов, че били в обща компания, но нямали приятелски отношения, а били само познати. Зад Несторов застана и Иван Колев. Той нарече Джамбазов млад човек, който трябва да се учи още, и го упрекна, че се изявява повече в медиите, отколкото по делата.


Сякаш като илюстрация на ставащото конкурсът беше съпроводен от поредната демонстрация срещу мафията в съдебната система. Докато членовете на ВСС се надцакваха в кадруването, пред сградата на съвета се събраха хора от Бургас, Ямбол и София, изгорели в имотни измами. Организаторите от движението Антимафия обявиха, че търсят чисти ръце в съдебната власт, чиято диагноза е будна кома, а ВСС е импотентен и некадърен. Ядосаният Велчев беше върнат на земята с плакати: Прокуратурата - слуга на крадците на европари!, Велчев, докога ще прикриваш престъпниците съдии и прокурори?, Вън от системата магистрати, прилагащи двойни стандарти!.


Но да се търсят чисти ръце в края на мандата на най-скандалния ВСС , изглежда, немислимо. Въпросът е колко такива магистрати ще попаднат в следващото правителство на съдебната власт, щом сегашното не дава признаци, че е способно да се хигиенизира. Въпреки всеобщото отвращение от мръсотията в системата.


nbsp;


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във