Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Кадруването на ВСС отново на прицел

Принципът за ротация на административните ръководители в съдебната система отново си остана пожелание на хартия - това се разбра след заседанието на Висшия съдебен съвет в сряда (17 юни), когато т.нар. правителство на съдебната власт мъдри поредните назначения.
Висшите магистрати избраха с убедително мнозинство прокурор Ангел Ангелов за председател на Окръжната прокуратура в Бургас, с което подкрепиха предпочитанията на главния прокурор Борис Велчев. Така обвинител № 1 в Бургас ще изкара втори мандат на този пост. Той се пребори за него с двамата си заместници Светлозар Костов и Петя Кралева. Както е известно, прокурорът с кънките от делото срещу световния шампион Максим Стависки сам се предложи за шефското място. Въпреки че не го огря, Костов все пак получи известна компенсация, тъй като главният прокурор предложи той да оглави Хасковската окръжна прокуратура.
Колкото до ротацията, тя все още е блян, въпреки че 2009 г. започна с обещание тя да бъде въведена като основен принцип в назначенията на административните ръководители. Ще припомним, че това стана в седмицата на визитата на заместник-председателя на Европейската комисия Жак Баро, когато той смрази съдебната система с януарската си критика.
Ден след това, на 21 януари, на заседание на ВСС обвинител №1 Борис Велчев направи предложение да бъде извършена ротация на административните ръководители в различните институции на съдебната власт, за да се ограничат до минимум възможностите за създаване на близки контакти на магистратите с местни политици и с представители на бизнеса по места. Тогава шефовете на Върховния касационен съд (ВКС) и на Върховния административен съд (ВАС) Лазар Груев и Константин Пенчев тутакси подкрепиха предложението му.
Кадровата политика на ВСС продължава да предизвиква ожесточени коментари и съпротива. В сряда бе оповестено поредното неодобрение в писмен вид, този път от петнадесетина неправителствени организации, сред които Съюза на юристите в България, Фондация Български адвокати за правата на човека, Асоциация Прозрачност без граници, Институт Отворено общество, Центъра за изследване на демокрацията и др.
В обръщение до висшите магистрати представителите на НПО изказват силното си притеснение от кадровата политика и по-специално от мълчанието на ВСС по сигнали за корупция, от липсата на публичност и реално атестиране на кандидатите за нови административни ръководители в системата.
Особена тревога буди лишаването на процеса на атестиране на магистратите от реално съдържание и становището на някои членове на ВСС, че той не може и не следва да събира самостоятелно информация по сигнали за поведение на магистрати, което противоречи на етичните правила на професията, се казва в писмото.
Призоваваме Висшия съдебен съвет при избора на нов председател на Софийския градски съд да обсъди внимателно и задълбочено изнесената информация и да се произнесе ясно за качествата на отделните кандидати за този пост, включително и да даде категорична оценка на досегашното управление на съда, се посочва още в обръщението. Както е известно, предстои избор и на административен ръководител на най-голямото съдилище в страната - Софийския градски съд, чийто председател е съдия Светлин Михайлов. Тази сряда ВСС отложи избора си, тъй като не всички документи на кандидатите за шефското място са събрани, а някои атестации са върнати за уточнение.
Известно е, че основен претендент за поста е досегашният шеф на СГС Михайлов, чието име напоследък се свърза с отказа за регистрация на СДС за евроизборите. От друга страна, се смята, че в полза на досегашния председател е фактът, че в СГС се водят 95 на сто от всички дела, взети на спецотчет. Освен това голяма част от постановленията на СГС по важните дела (сред които това за Търговска лига, някои банкови дела и др.) са били потвърдени от Върховния касационен съд. Сред плюсовете на Михайлов се добавя и изградената компютърна система в СГС.
Кандидат за шеф на СГС е и административният съдия Мария Вранеску, която досега е изразявала амбиции да бъде председател на Районния съд и заместник-шеф на СГС. Нейните противници твърдят, че от началото на годината тя няма нито едно решено дело, всичките 15 нейни дела, с които се е занимавала от началото на 2009 г., всъщност са от минали години.
Изненадата на състезанието е другият опонент на Михайлов - съдията от наказателно отделение Петя Крънчева. Тя е съпруга на бившия шеф на съдебната охрана Евгени Тропчев, който беше наказан заради сблъсъци с репортери в Съдебната палата. Съдия Крънчева е известна и с това, че от доста време делото срещу шефа на петролната компания Инса ойл Георги Самуилов, подсъдим за източване на над 30 млн. лв. ДДС, сякаш не съществува и по него няма никакво движение. Останалите кандидати в надпреварата срещу Светлин Михайлов са заместниците му Жаклин Комитова и Георги Колев.
Кой от всичките в крайна сметка ще спечели надбягването към стола на административен шеф на СГС, ще стане ясно идната седмица. Най-късно до 1 юли Софийският градски съд трябва да има нов председател, отсече ВСС...

Facebook logo
Бъдете с нас и във