Параграф22 Daily

§22 Анализи

Как да се спасим от кражби?


Експертите препоръчват биометричен имобилайзер, който прекъсва различни модули в автомобила. Такива доскоро се монтираха серийно само в последни модели суперскъпи автомобили и струва около 300 лева. Имобилайзер вече може да се монтира във всяка кола, без значение годината на производство. Уредът може да запамети отпечатъците на до 19 потребители, които биха искали да карат колата, и разполага със сервизен режим, ако  автомобилът бъде оставен в автомивка. За да се запали колата, просто трябва да се свали устройството.

Основната задача на имобилайзера е да прекъсне една или няколко електрически вериги на автомобила и по този начин да предотврати стартирането на двигателя при опит за кражба. В някои автомобили, например дизеловите, чрез използване на електромагнитни клапани е възможно да се блокират неелектрически системи. Тази система е изключителна трудна за разпознаване от страна на крадеца, тъй като той не може да види кои жици блокират двигателя. При самия монтаж всеки проводник е черен и е маркиран с код. По време на инсталацията маркиращият код се премахва и кабелът се свързва на съответно място. След приключването на монтажа дори и самият монтажник не може да каже кой кабел за какво е.

Според други специалисти прекъсването на някоя от електрическите вериги в колата може да стане по различни начини - с пръстов отпечатък, обикновен СК ключ. Възможно е защитата да бъде и с джиесем модул, при който колата пали само след набиране на определен gsm номер. Недостатък на този вариант е, когато няма обхват на телефона и автомобилът не може да потегли.

Известна сигурност носи застраховката на колата. Ако автомобилът ви бъде откраднат, застрахователната компания може и да ви обезщети. Разбира се, това е свързано с много тромави процедури и разправии, но все пак е необходимо.

Разпространен метод на противодействие е скритият бутон, предназначен най-често за това, че ако не го натиснете, няма да можете да запалите автомобила. Той се слага на място, което само собственикът знае. Такова ключе прекъсва една или повече вериги, без които колата не може да бъде запалена по никакъв начин.

Има и още по-напреднали способи, работещи на сходен принцип. Например колата пали само ако жабката за документи на шофьора е отворена, ако предната седалка е дръпната назад, ако сложим диск в плейъра.

Facebook logo
Бъдете с нас и във