Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Как драмата заглъхва...

Драмата в пловдивското село Катуница, предизвикана от смъртта на двамата младежи, все още бунтува духовете в държавата, но е на път ако не да бъде забравена, то поне да затихне.


Индикатор за това е фактът, че новините около близкото и далечното житие-битие на Кирил Рашков - Цар Киро , и неговия клан отстъпиха от първите страници на вестниците.


Все пак стана ясно, че проверки срещу циганския бос има, и то не в едно направление. От една страна, го проверяват данъчните, от друга - МВР и прокуратурата. Както стана вече известно, освен всичко друго сенчестият бизнесмен не си е плащал данъци в размер на стотици хиляди. Това едва ли е станало без поне мълчаливото съучастие на бирниците, които не са му ги потърсили. Приходната агенция заплаши в началото на седмицата, че до дни ще има уволнения на данъчни инспектори и ще бъдат отстранени общински служители заради непотърсени задължения на Кирил Рашков. Все още обаче продължава вътрешната проверка в НАП, която да установи дали над Цар Киро е имало данъчен чадър.


Установено било, че през септември 2010 г. при обща проверка на прокуратурата и данъчните Цар Киро и съпругата му Костадинка били селектирани като рискови заради притежание на имущество за над 500 000 лева. Както знаем, неизвестно по какво критерии властите проверяват хора, притежаващи имущество над този праг. Та при тази проверка бирниците от Пловдив направили пълен опис на собствеността на фамилията, от които станало ясно, че имотите им са придобити в края на 90-те години, но за тях не са плащани данъци. Данъчните обаче преценили, че давността за задълженията е изтекла и че една ревизия няма да вкара в бюджета съществени суми. Сега се очаква да има уволнения заради формализъм и некомпетентност, стрували на хазната около 100 000 лв. от несъбрани местни данъци. Освен тази проверка екипи на НАП от столицата ревизират и 12 физически лица и шест фирми, свързани с Цар Киро и неговия клан. Чакат се резултатите...


Заместник главният прокурор Валери Първанов оповести тази дни окончателните резултати от проверката на Инспектората на ВКП, която целеше да установи какви сигнали е имало срещу Кирил Рашков и дали той е прикриван с прокурорски чадър. Докладът съдържа два списъка. Единият е за жалбите срещу ромския бос и фамилията му, а другият - със сигнали от самия него. По жалби на Рашков са образувани девет преписки, сред които четири за закани за убийство, една за повреждане на имущество и две за това, че бил... окраден. Жалбите срещу царя са пет - за самоуправство, хулиганство, производство на алкохол без разрешение и пр. Както е известно обаче, от всички тези случаи циганският бос винаги се отървава невредим, а прокуратурата продължава да твърди, че над Цар Киро няма никакъв чадър.


Междувременно в сряда (5 октомври) парламентът отхвърли искането на парламентарната група на Синята коалиция да се създаде анкетна комисия, която да провери как са действали МВР и правителството в Катуница. Този резултат бе очакван, тъй като от ГЕРБ предварително бяха заявили, че няма да подкрепят подобно искане. Иначе идеята на ДСБ беше въпросната комисия от депутати от всички партии да потвърди или отхвърли съмненията, че полицията по политически се е ангажирала със специална защита на Кирил Рашков. Не бяха приети и исканията на Атака за изслушване на вътрешния министър и на премиера по катунишката драма.


Още в началото на седмицата полицията бе готова да хукне да търси под дърво и камък първородния внук на Кирил Рашков. Оказа се, че той носи не само носи името на дядо си - Кирил, но е възприел и неговото скандално поведение и самочувствие на недосегаем. Внукът бе обявен за издирване, за да му бъдат повдигнати обвинения за закана за убийство, отправена от негова страна минути преди прегазването на 19-годишния Ангел. Нека припомним, че по същото обвинение, отправено срещу същия човек - Веселин Христев, в петък миналата седмица беше задържан и Цар Киро. Освен това общински съветници от Катуница се оплакаха, че в селото се разхождат безнаказано внуците на Рашков, което ги дразнело. Най-неочаквано Кирил-младши реши сам да се предаде. От своя страна пък Рашков-старши не поиска да му бъде променена мярката за неотклонение и остана в ареста, докато обстановката се успокои напълно.


В средата на седмицата главният секретар на МВР Калин Георгиев, когото някои медии бяха отписали от този пост, заяви, че ситуацията в Катуница вече е овладяна и силовото ведомство постепенно намалява полицейското присъствие в селото. По думите му в населеното място не са останали други роднини на Рашков, които биха могли да провокират нова ескалация на напрежение.


Междувременно в Катуница продължават да се страхуват от евентуално отмъщение на фамилията на Кирил Рашков. Тези дни в центъра на размирното село отново се събираха местни жители, които изразяваха безпокойствието си от продължаващата атмосфера на напрежение. Те твърдят, че все още близки на скандалния ромски бизнесмен обикалят с автомобили и всяват страх. От МВР пък коментираха, че не бива полицията да пречи на нормалния живот в Катуница и да дразни гражданите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във