Параграф22 Weekly

§22 Анализи

КАК ЖОРО ДЕБЕЛИЯ СЕ ИЗСУЛИ МЕЖДУ РЕШЕТКИТЕ

Един жизнеутвърждаващ сюжет, дело на кюстендилските антимафиоти и столичните им колеги от август 2007 г., приключи безутешно и мрачно, като в зимна приказка, излязла изпод перото на Андерсен.
Само няколко месеца след шумното оповестяване на разбиването на голяма нарколаборатория на територията на Кюстендилска община посоченият от полицията за един от новите месии на подземието собственик на цех за амфетамин се размина със затвора, не без благословията на прокуратурата и съда.
Условна присъда и 5 хил. лв. глоба е в крайна сметка наказанието на 42-годишния столичанин Георги Еленков Николов, популярен в подземните среди с прякора си Жоро Дебелия. Той беше човекът, когото ченгетата заловиха, докато размесваше с ръце до лактите амфетамин и карамелизирана захар в цехчето си в село Жиленци. Омазаният до ушите наркопроизводител обаче бе добре умит и пуснат да се радва на свободата от милозливата Темида.
Нищо не предвещаваше подобно развитие, най-малко след официалното съобщение на МВР за разкритата лаборатория. Според него в нощта на 9 срещу 10 август 2007 г. при съвместна акция на ГДБОП и Сектор Борба с организираната престъпност към Областна дирекция на полицията - Кюстендил, в къща в с. Жиленци е разбита домашната работилница за амфетамин. Селото се намира само на два километра от областния център, на шосето, водещо до ГКПП - Гюешево. По време на акцията полицаите откриват 19.8 килограма амфетамин, готов за таблетиране, голямо количество прекурсори за производство на синтетична дрога, везни, лампи за сушене и лабораторни съдове. На място е задържан и собственикът на работилницата Георги Николов.
Според полицейските данни и по пазарни цени на българската съдебна система стойността на открития амфетамин е около 800 000 лева. Информацията на ОДП-Кюстендил по случая обаче уточнява, че от дрогата могат да се произведат общо 120 000 таблетки. В Близкия изток едно хапче върви по 15 долара на дребно, така че от удара в с. Жиленци българската и международната мафия са загубили чисти... 1.8 млн. долара, сметнаха от полицията и прокуратурата след операцията.
Два дена след полицейският удар, на 11 август 2007 г., кюстендилските съдии постановиха мярка за неотклонение задържане под стража за столичанина Георги Николов. За чест на магистратите от Кюстендил те не се повлияха от това, че изправеният пред тях наркобос има чисто съдебно досие, в което фигурира само едно престъпление по Закона за движението по пътищата.
Тук е мястото да припомним кой всъщност е Жоро Дебелия. Параграф 22 осветли личността му още при новината за задържането му. Според наши източници 42-годишният Георги Еленков Николов е бил човек от средния ешелон на организираната престъпност, чист резервен играч. В бизнеса влиза, след като по-високопоставените играчи го вадят от резервната скамейка и го вкарват на терена - в случая с фабричката в с. Жиленци.
Освен чист играч много подходящо е избрано и самото място, където е разположена лабораторията - в пристройка, залепена до фамилната къща на един от най-известните в комунистическото минало родове в Кюстендилско - Клечкови. Според неофициална информация Жоро Дебелия и една от издънките на рода - 56-годишният Александър, дългогодишен шеф на ВиК- Кюстендил, са били много добри познати и често ги виждали заедно из селото. По-малкият брат Бойко Клечков пък в миналото бил редови митничар на ГКПП- Гюешево и за кратко време шеф на кюстендилската митница...
От полицията твърдят, че до удара се стигнало след оперативно наблюдение на цеха. Странно защо обаче по време на наблюдението, което полицията е водела над Жоро Дебелия, не са били засечени контакти с неговите контрагенти. От друга страна, многозначително е и обстоятелството, че производството на Дебелия е било на такова ниво, сякаш цял живот е правил амфетамин - факт, който някак си не се връзва с предположението, че идеята да забърка дрогата си е чисто негова и съвсем прясна.
И така, след внимателно наблюдение ГДБОП и ОДП-Кюстендил удрят лабораторията, без да са проследили накъде в края на краищата отива готовата продукция. Жоро Дебелия е закопчан, срещу него е образувано дознание за престъпление по чл.354а, ал.1, изр.1 пр.1 от Наказателния кодекс: Който без надлежно разрешително придобие или държи високорискови наркотични вещества или техни аналози, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години и глоба от две хиляди до десет хиляди лева.
След това обвинение на обикновения данъкоплатец, вярващ в съдебната ни система, не може и да му мине през главата, че заловеният мафиот няма да си получи заслуженото. Кой знае защо идеята, че Жоро Дебелия не заслужава дебелия край на тоягата, обаче се ражда не някъде другаде, а в коридорите на Кюстендилската прокуратура.
Само няколко месеца след удара, на 19 декември 2007 г., наблюдаващият прокурор по случая Невена Стоева, която е и заместник- шеф на Кюстендилската окръжна прокуратура, внася за одобрение в администрацията на окръжния съд в областния град... споразумение по наказателно дело 685/2007 година.
Според него уличеният в производство на наркотици Георги Еленков Николов, с постоянен адрес на ул. Справедливост в столицата, декларира, че е запознат с последствията от подписването на споразумението, доброволно е сложил парафа си под него и се отказва от разглеждането на делото по общия ред. Дотук, извън чисто моралната страна на въпроса, няма нищо нередно.
По-нататък обаче прелюбопитният документ предизвиква редица въпроси. Например там пише следното: Георги Николов се признава за виновен за това, че на 09.08.2007 година в помещение на първия етаж на къща, намираща се в село Жиленци, на ул. Гюешевско шосе №28, без надлежно разрешително е преработвал и държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества, а именно: - 346.33 гр. амфетамин с процентно съдържание на активни компоненти 1% на стойност 10 389,90 лв. и 77.73 гр. амфетамин с процентно съдържание на активен компонент 7% на стойност 2 331.19 лв., както и 205.03 гр. амфетамин с процентно съдържание 0.6% на стойност 6139 лв., или общо 629.36 гр. амфетамин на стойност 18 880.09 лева. За извършването на това престъпление Георги Еленков Николов се наказва с лишаване от свобода за срок от три години (3 г.), изпълнението на което на основание на чл. 66, ал. 1 от НК се отлага за изпитателен срок от пет години. Николов ще трябва да заплати и глоба в размер на 5 хил. лева. Наркотичното вещество се отнема в полза на държавата. Подсъдимият ще трябва да заплати и сумата от 803.32 лв. разноски по делото.
Един придирчив учител по математика би отбелязал, че е сгрешен сборът на общото количество амфетамин, и той не е 629.36, както е записано в документа, а 629.09 грама.
Обикновеният данъкоплатец, вярващ в съдебната система, обаче ще изпищи от ужас, сравнявайки онова количество, за което официално обявиха от МВР след акцията в Жиленци, и количеството, уточнено в споразумението, с което Жоро Дебелия мина с условна присъда. Даже и за неособено наблюдателните е очебийно, че от август до декември заловеният амфетамин се е стопил от 19.8 кг до нищожните 629.09 гр., и то от най-ниско качество! Да не говорим за изчезването на прекурсорите и другите вещества, описани като фактология при разбиването на лабораторията...
Какво е наложило Кюстендилската окръжна прокуратура да предложи споразумение при наличието на стопроцентово доказателство, каквото е откритият в лабораторията амфетамин - не е ясно. Както вече неведнъж отбелязваме, обикновено това се прави, когато доказателствата по случая, най-меко казано, издишат или са взети незаконосъобразно.
Втората хипотеза около мистериозното споразумение между Жоро Дебелия и прокуратурата е, че той е направил пълни самопризнания и е изпял пред полицията и държавното обвинение имената на своите покровители и съучастници. В такъв случай обаче е необяснима тишината, обзела вътрешното министерство, което едва ли би пропуснало шанса си да се похвали пред обществото и европейските си партньори с успешна операция срещу производството на синтетична дрога.
Каквито и да са мотивите за споразумението и мълчанието на полицията около случая с Жоро Дебелия и цеха му, съмнението за нещо нередно остава. Около условната присъда на Дебелия се носи миризма на гнило, като се имат предвид и няколко простички факта - предложението за споразумение е било внесено малко преди държавата да излезе в очакваните коледни празници в края на 2007 година. По същото време съдилищата в държавата попаднаха в безвремието на инвентаризацията и едва след средата на януари 2008 г. започнаха работата си. Изключение не направи и кюстендилският окръжен съд.
Според информация на Параграф 22 сделката между прокуратурата и Дебелия е била разгледана тихомълком на 10 януари т.г. и веднага е влязла в сила, без да може да се обжалва. По нея не е имало протест нито от адвокатите на наркобарона от Жиленци, нито от окръжната прокуратура, която е внесла документа.
Каква е била цената на сделката и свободата на гражданина Георги Еленков Николов не е известно. Дали изпарилият се амфетамин ще влезе в някоя по-голяма оперативна комбинация, каквито напоследък правят МВР и прокуратурата, тепърва ще видим. Каквото и да става утре обаче тук и сега, животът за пореден път ни илюстрира смисъла на мъдростта, че познанието ражда тъга...

Евгения Гърковска

КАРЕ
ФАКТИ ЗА РАЗМИСЪЛ
Залавянето на Жоро Дебелия в началото на август миналата година не е първият удар по наркопроизводството в Кюстендилско, както вече се отчете полицията:
При двудневна операция, проведена на 29 и 30 май в кюстендилските села Катрище и Коняво, антимафиоти от ОДП-Кюстендил са иззели около 20 кг амфетамин, туби със 100 литра течни реактиви. Според МВР с тази операция организаторите са върнати назад в бизнеса им с около 1 800 000 евро. Разследването по случая е стигнало до под кривата круша, тъй като по време на разбиването на нарколабораториите в селата Катрище и Коняво в двете къщи не е имало никого, а и в тях никой не живее постоянно. След удара работата по установяването на организатора на дейността продължава, уточнява сайтът на МВР.
Няколко месеца по-късно, на 18 август 2007 г., в столицата при полицейска операция е заловен 30-годишният жител на близкото до Кюстендил село Лозно Даниел Чивийски. Ченгетата засичат Даниел на пазара в столичния кв. Красно село при сделка с наркотици. Той е заловен след преследване по устието на р. Владайска. В кашон, изхвърлен от него, са открити 150 000 таблетки амфетамин с тегло около 20 килограма. Цената им на дилърския пазар у нас е около 900 000 лв., а в страните от Арабския свят стойността им се качва в пъти. Трийсет годишният Чивийски прекара известно време в ареста, но преди края на лятото чернокосият красавец, омаял не една и две кюстендилки, отново започна да се подвизава в дискотеките и нощните заведения на областния център. Сякаш в потвърждение на съмненията, че за кокошка няма прошка, за милиони няма закони.

Facebook logo
Бъдете с нас и във