Параграф22 Weekly

§22 Анализи

КАК ПОТЪВАТ СРЕДСТВА ПО ФАР

При посещението на шефа на (ОЛАФ) Франц-Херман Брюнер стана ясно, че една от множеството молби, които нашите управляващи са отправили към Европейската служба за борба с измамите е била да ни се окаже помощ за съставяне на черни списъци на лица и фирми, злоупотребили с пари по еврофондовете. Ако вече е започнало изготвянето на такива, ето един случай, който може да заеме достойно място в тях.
Става дума за хиляди евро, спечелени по предприсъединителната програма ФАР - Трансгранично сътрудничество, които е трябвало да облагородят Осоговската планина, но не са отишли по предназначение. Комай не съществува бенефициент на тази мярка, който няма да връща пари на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), коментират общинари от страната, които до миналата година се тупаха по гърдите заради спечелените пари по проекти на ЕС. Връщането на парите става след писма от зам. министърът на регионалното министерство Савин Ковачев, който учтиво, но безкомпромисно си взема обратно нереализиранити по предназначение средства. Такъв е случаят с кюстендилската областна администрацията, която трябва да се бръкне и да върне на МРРБ неколкостотин хиляди евро по три проекта.

Парите за екотуризъм потъват в черна дупка

Последно преведохме 40 428.54 евро, заради неизпълнен проект по ФАР с наименование Насърчаване и съдействие за устойчиво развитие на еко и културния туризъм в трансграничен регион - Кюстендил - Щип, обясниха за Параграф 22 от финансово-счетоводния отдел на кметството.
Кметът в града на черешите Петър Паунов твърди, че това е кражба, която е станала по време на предишния мандат. Въпреки че оспорвахме писмата на министерството, аз съм сигурен, че това за което Европа е платила на практика го няма, обясни той. Проектът, който е на обща стойност 115 018,13 евро има три компонента. Първият от тях предвижда рехабилитация на туристическия маршрут между крепостта Хисарлъка и Осоговската планина до връх Руен. Цената на въпросната рехабилитация е определена на 28 335,52 евро. С просто око не се забелязва обаче да е рехабилитирано каквото и да било. Да не говорим, че местните жители така и не могат да обяснят какво толкова има да се рехабилитира на билото на планината, след като маршрутът е съществува в естествени условия от стотици години.
Втората задача на екопроекта се състои в поставяне на инфраструктурни компоненти, на нови екопътеки пътеки в Осогово, което на по-прост език ще рече поставяне на кошчета за боклук, монтиране на пейки, беседки, чешмички и заслони за туристите по планинските чукари. Предвидено е също обозначаването с блажна боя на няколко нови еко пътеки, поставяне на указателни табели, а също и подмяната на изгнили стъпала на дървени стълби сред гората. Целият масраф по това направление е отбелязан в проекта със сумата от 31 200.63 евро. Горепосочените екстри обаче екстри обаче така и не са се появили до ден днешен, с изключение на един от предвидените общо три заслона, който струва не повече от 2-3 хиляди лева. Очевидно европейският данъкоплатец, който ни е пратил пари, за да има къде да поседне на сянка при преход в планината, е останал излъган в надеждите си. Добре е все пак, че тук там заслони, правени с дарения и с доброволен труд на покойния архитект инж. Григор Владимиров - Гришата и група негови приятели планинари, посветили години от живота си в превръщането на Осогово в приятно място за туристите. Според злите езици на проверяващите от министерството на регионалното развитие именно тези съоръжения са показвани като направени по проекта.
Парадоксалната кражба
Най - парадоксална обаче е кражбата по третото перо във въпросния проект носеща гръмкото заглавие Рехабилитация на Информационно-туристически център Осогово струващ на Европа 92 513.15 евро. Ако някой ми покаже, къде и кога в Осоговската планина е имало такъв център, ще му сваля шапка, обясни най - запаления турист и планинар в Общинския съвет на Кюстендил инж. Севделин Атанасов. Такова нещо никога не е правено, само са си взели парите, обяснява още той.
Според проекта за информационно - туристически център била определена старата двуетажна сграда на планинските спасители, която от години е необитаема. Сградата и сега може да бъде видяна в близост до връх Трите буки, обяснява инженер Атанасов. Разликата отпреди година и сега е, че преди в нея нощуваха крави, а сега има коне. Иначе и преди, и днис така наречения Информационен център е постройка без прозорци, врати и покрив.
Неприятните изненади за кюстендилският кмет Паунов дошли бързо след като заел ръководната длъжност и от пощата започнали да пристигат честитките от МРРБ, с които се обяснявало подробно колко пари и в какъв срок трябва да се върнат. Първата честитка е за скромната сума от 40 428.54 евро като в него освен пропуските е описан и конфликт на интереси между фирмата изпълнител по проекта Руен холдинг и техническия надзор. В него експертите на министерството подробно описват още липсата на 2 чешми, два наблюдателни пункта, 20 рекламно информационни табели, изграждане на ново стълбище и още куп дребни пропуски, установени по време на проверката направена на 27 и 28 февруари тази година.
Ще заведем дела, но кога ще приключат и кога ще си вземем парите от фирма Руен холдинг никой не може да каже, обясни кюстендилския кмет. Още повече, че Руен холдинг са били изпълнители, а не ръководители на проекта.
Той обещава да се бори за всяко пропиляно евро, но това е дълъг, труден и бавен процес, изходът от който е неизвестен. Може би обстоятелството, че преди да стане кмет Паунов е бил един от най-авторитетните адвокати на областния град ще му помогне в предстоящите съдебни битки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във