Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Как се акушира пироман

Полицията търси маниак, за когото психолозите заявяват, че не съществува

Едно от завещанията на древните елини е диалектиката - изкуството на разговора. През вековете терминът променя значението си, но той си остава основно понятие във философията.


От древните източници научаваме, че диалектиката е форма на излагане на философски разсъждения във вид на диалог между двама души, които защитават противоположни възгледи и тези.


Изворът, от който пият всички бъдещи диалектици , е Платон и неговите сократически диалози. В тях Сократ е водещото действащо лице, което разпитва своите събеседници за житейските им позиции и постепенно разкрива вътрешната им противоречивост.


От времето на Платон води началото си познатият днес афоризъм, че истината се ражда в спора, в диалога. А трудната работа по разкриването й следовниците му определят като акуширане, тъй като целта на диалектиката в първоначалния й вид е да се извади на бял свят истинното познание за обекта на дискусията.


Напоследък ставаме свидетели на истински порив към акуширане на истината, демонстриран от неосъзнати последователи на Сократ, разположили се в сутрешните телевизионни блокове. Ентусиазмът им разпали искра от огъня, който превърна 30-тина автомобила в столицата в купчини вторични суровини през последните дни.


Нов удар на серийния пироман в София обявиха във вторник (13 декември) водещите сократовци в една от най-гледаните телевизии. Така беше анонсирана новината за поредните 5 автомобила, унищожени от неизвестен извършител. В момента най-правилното определение за този човек е маниак, обяви телевизионна репортерка. Според нея извършителят на палежите на коли в София правел това, което журналистите казвали, че не е направил. Журналисти писаха, че може би става въпрос за интереси на собствениците на платените паркинги - на следващия ден неизвестният запали три коли до платен паркинг в Младост, обясни репортерката.


Тя дори разказа, че е била помолена да излъже, за да активизира подпалвача. Предизвикателството се състояло в твърдението, че на него му харесва да пали в Младост, затова никога няма да отиде в Люлин. Веднага след това пламнаха автомобили и в Люлин, поясни репортерката.


Молбата по всяка вероятност е дошла от полицията, която досега също се изявява повече като участник в сократовски диалог, нежели като деен преследвач на подпалвачи. Представители на столичната пожарна коментираха, че този път почеркът в палежите се повтарял с някои от предишните инциденти, но не и с тези в квартал Младост, където всички подпалвания са външни, каквото и да означава това.


Директорът на столичната полиция старши комисар Валери Йорданов заяви, че полицията работи по случая и прикани гражданите на София, които са били очевидци на палежите, да съдействат. Според него към момента не може да се каже дали извършителят е един, или са няколко, както и дали има връзка между палежите.


Полицай 'b9 1 обаче не пропусна да спомене, че дестабилизиране на обстановката в София и отклоняването на вниманието от други престъпления също могат да са обяснение за палежите.


В началото на месеца подчиненият му инспектор Станислав Станков от отдел Криминален в СДВР също даде своя принос в акуширането на истината. По време на пресконференция той възкликна: Не е изключено да има палежи и тази нощ. Дано не се случва.


Инспекторът се оказа прав, дори и от гледна точка на диалектиката. Но си имаше извинение, тъй като още в самото начало полицията прие лансираната от пресата версия за вилнеещия в столицата пироман.


Ако повярваме на Колумбовският възторг на репортерката, описваща как е подлъгала неизвестният подпалвач, оттук нататък полицията е безкрайно улеснена в двубоя си с маниака. Достатъчно е да чуе от телевизионния екран, че няма да посмее да подпали дежурните патрулки в двора на СДВР и се втурне... А оттам може би няма как да избяга.


Защо не им е хрумнало досега не е ясно. Може би защото пироман в случая няма. В прав текст това заяви шефът на Съюза на психолозите Пламен Андреев. Пироманите не бягат от пожара, много често тези хора биват открити на мястото на инцидента, тъй като за тях е изключително важно да наблюдават пожара, неговото развитие и да имат това усещане за контрол върху преживяването, което им носи едно заместващо символично удовлетворяване на други техни импулсивни желания, обясни Андреев.


Досега полицията не се е похвалила, че е задържала извършителите. Преди десетина дни МВР обяви, че има двама задържани заподозрени. Впоследствие се оказа, че и двамата имат железни алибита - закъсали шофьори, промъкващи в мрака на Младост с туби бензин към пресъхналите резервоари на колите си.


Ако няма маниак, за какъвто трескаво говори цитираната телевизионна репортерка , но какъвто няма според психолога, остават две други хипотези. Едната - че палежите са част от психологическия натиск върху собствениците на автомобили, които не са направили застраховки Каско . Другата - че не са си оставили колите на платен охраняем паркинг. Полицията охотно изостави тези версии и пусна в оборот тезата за подпалвача маниак. От своя страна тя пък беше вдигната като бойно знаме от телевизионните сократовци, които от екрана загрижено обясняват, че въпросът е много сериозен.


Доверчивият зрител, който е паркирал пред блока си 8-годишния си Голф 2, вижда загрижеността на водещите, а пироманът е нощният му кошмар. И на следващата сутрин, след поредния репортаж, човекът отива в клона на най-близката застрахователна компания и вади 500 лв., за да получи заветното Каско , което ще му осигури спокоен сън.


И двете версии, свързани със застраховките и платените паркинги, всъщност са римейк на познати ни от прехода явления, задължително включващи дебеловрати мутри с бухалки в ръце. Те предлагаха застрахователни лепенки, а за онези, които не ги искаха, им оставяха варианта с платения и охраняем паркинг, чиято годишна стойност беше равна на застрахователната полица.


И в началото на прехода, както и сега, българинът е в тежка финансова криза и брои стотинките си. От миналата година насам кризата се е отразила и върху пазара на застраховките Каско . Всички компании, предлагащи такава услуга, признават, че от лятото на 2010 г. се забелязва спад на сключените застраховки Каско - като първоначално те се изравниха по брой с тези за Гражданска отговорност, а през 2011 г. стремително тръгват надолу.


Публична тайна е, че тези полици се сключват обикновено за купените с кредит или на лизинг нови автомобили, тъй като кредитните институции и лизинговите компании изискват такава застраховка. Продажбите на нови коли след началото на кризата у нас обаче намаляват, съответно намаляват и сключените полици. Хората предпочитат да си купят автомобил на старо и да го платят със спестяванията си, вместо да теглят кредит за чисто нова кола, чиято пазарна стойност ще падне веднага след излизането й от магазина. А малцина правят Каско на закупените коли втора ръка.


Според експерти автомобилното застраховане у нас е напът да стане губещо - веднъж заради намаляване на сключените полици, втори път заради спада в печалбите на застрахователите, съчетан с вдигането на процента на щетимост. Изчисленията сочат, че квотата на щетимост при тези полици стига до около 60% от тарифните числа в застраховките, което изяжда печалбата от такава полица.


Според последните разчети на Комисията за финансов надзор (КФН) продажбите на полици за застраховка Автокаско през тази година намаляват. Основни причини за това са свитото потребление, дълговата криза, резкият спад на покупките на нови коли, стагнацията в банковото кредитиране. Всичко това налага собствениците на 7-8-годишни коли да спират сключването на доброволната застраховка, въпреки че цените й са с около 30% по-ниски в сравнение с миналата година. Ето защо продажбите на полици Каско бележат спад от над 42 млн. лв. за периода януари- август 2011 г. , в сравнение със същия период миналата година.


Логично е застрахователите да търсят изход на всяка цена от създалата се ситуация. Особено онези, които не са скъсали пъпната връв със силовите си предходници. За тях е съвсем нормално, когато са поставени в ситуация на силна конкуренция, да посегнат към модерните трансформации на бухалката. Резултатът ще е един и същ.


Проблемът обаче явно остава скрит някъде отвъд хоризонта на компетентност на разследващите от МВР. И тогава се появява кошмарната фигура на пиромана, изродена услужливо от акушерите на истината. Е, на това му викаме диалектика...

Facebook logo
Бъдете с нас и във