Параграф22 Daily

§22 Анализи

Как се гаси скандал, който не ще и не ще да угасне?....

S 250 c8d7b043 00b6 466c 8232 2b79b3dcbbab

Вместо да затихне като "всяко чудо - за три дни", напрежението около "произвеждането" на бившия шеф на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) в дипломат, сякаш се разгаря все повече. И така вече трета седмица.

Да припомним: на 31 юли Пламен Георгиев, който месеци наред беше в отпуск заради скандалите с терасата му,  внезапно подаде оставка и тя бе гласувана от Народното събрание още същия ден. На 5 август прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет си заряза отпуската и се събра извънредно, за да го възстанови на работа като прокурор в Специализираната прокуратура - със задна дата, от 1 август, за да "не му се губи стаж". Само два дни по-късно обаче, на 7 август, Министерският съвет внезапно реши да произведе Георгиев в дипломат и гласува назначението му за консул във Валенсия. Решението остана тайна, но само за няколко дни - документът все пак се появи.

Оттогава до ден днешен върви непрекъснато публично "тричане" на властта заради това назначение, летят протестни писма от професионалните дипломати, вървят подписки сред българите във Валенсия, чуват се заплахи за  митинги пред консулството... 

Насред цялата тази дандания премиерът Борисов сякаш изчезна за близо седмица. Но когато се появи да реже лентички в провинцията,  първият въпрос, който му бе зададен, беше свързан точно с назначението на Пламен Георгиев. А решението на Борисов да го игнорира, му направи още по-лоша шега: видеозаписът как се прави на глух пред журналистическите въпроси за бившия шеф на КПКОНПИ бързо се превърна в хит в социалните мрежи. Така най-накрая се стигна до първото, единствено и все пак твърде неубедителното обяснение, че Георгиев заслужавал назначението си във Валенсия, защото имал "няколко образования, с хиляди награди, с милиарди задържани и конфискувани средства, с няколко езика.

Почти веднага последва нова реакция на Българското дипломатическо дружество (БДД) и призив да се отмени назначението на Георгиев:  "Това е поредното доказателство, че в нашата държава голяма част от управляващите работят това, за което не са учили и което не знаят", заявиха дипломатите и попитаха защо държавата се опитва всячески да им покаже, че нито професионалното образование, нито опитът им имат някакво значение: "Явно, че ако си един обикновен дипломат в МВнР няма значение дали имаш дипломатически опит или не, дали знаеш или не знаеш езика на държавата, в която отиваш, дали работиш или не работиш, просто трябва „някой” да те хареса, за да те назначат за генерален консул...."

И като за капак дойде ...  сертификатът по испански на Георгиев, с който уж трябваше да се докаже, че той владее добре езика - не с с ниво А2, както собственоръчно е написал в документите, подадени в парламента по време на избора му за шеф на КПКОНПИ, а с по-високо ниво: В1. Само че се оказа, че самият документ има грешки и изглежда като превеждан с Гугъл преводач. Поне така заяви един уважаван лингвист - специалист по испански език, какъвто е преподавателката от Софийския университет Боряна Кючукова-Петринска пред сайта "Фрог Нюз" в сряда (28 август): "Като човек, занимаващ се професионално с испанско езикознание, ви уверявам, че сертификатът на Пламен Георгиев, издаден от фирма "Никанор", е пълен с елементарни лексикални, граматични и правописни грешки. Текстът не може да е изготвен от испанист. Най-вероятно е превод чрез Google Translator, който специално за двойката езици български и испански е на неприемливо ниско ниво". Кючукова подчерта също и че "единственият признат международно документ, издаван на хора, които не са филолози испанисти, за владеене на испански език -  поне в рамките на ЕС - е дипломата DELE (Диплома за Испански като Чужд Език), издаван единствено от Института Сервантес, Испания. За българските граждани, които искат да получат диплома DELE, се организират изпити от Института Сервантес в София, като писмената част се изпраща за проверка в Испания, а на устната част изпитват испанисти, минали специален курс на обучение в Института Сервантес относно организация на изпита, начина на изпитване, критерии за оценяване и пр., и получили съответния сертификат".

Така стигаме до връзката "Никанор" ООД с КПКОНПИ, която също натрупа голяма популярност през седмицата покрай казуса "Георгиев".

Разбра се, че фирмата "Никанор" ООД е спечелила обществена поръчка за чуждоезиково обучение на служители от КПКОНПИ, финансирана с повече от 234 000 лева по Норвежкия финансов механизъм. Поръчката е за  "предоставяне на услуги по чуждоезиково обучение за нуждите на проект "Усъвършенстване на система за установяване на активи в България" и обхваща пет обособени позиции за обучение (присъствено и дистанционно) по пет чужди езика, един от които е испански. Процедурата е започнала на 1 октомври 2015 година, изпълнението на договорите приключва през март 2017 година. Специално за курса по испански пише, че договорът е  приключен на 14 март 2017 година.

В документите за "Възложител" се подписва шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев. Който обаче се оказва в двойно качество: едновременно е и "курсист" -  ходи на курсове по испански, за което на 2 март 2017 година му е издаден въпросният сертификат за обучение, извършено по същата тази поръчка. Дали Георгиев е трябвало да подаде някаква декларация за това и дали има някакво нарушение въобще, трябва да каже ....  КПКОНПИ, защото проверките за конфликт на интереси се правят от нея. Ако реши да проверява, разбира се...

Самият Георгиев мълчи. От 1 август той е възстановен в предишната си длъжност на прокурор и след 4 месеца отпуск, в който излезе още като председател на КПКОНПИ, за да изчака да приключат проверките на НАП за имуществото му. И сега би трябвало да е на работа. Само че дали е така - никой не знае.

Изглежда малко вероятно до средата на септември да се стигне до някаква яснота как ще приключи казусът "Пламен Георгиев" и дали бившият шеф на КПКОНПИ  изобщо ще тръгне за Валенсия. На този етап дори не се знае дали той вече е направил постъпки, за да бъде освободен от прокурорската си длъжност. А без да бъде освободен като прокурор, Георгиев няма как да замине като консул.

Не е ясно и дали премиерът Борисов ще удържи на обществения натиск и няма да размисли, ако той продължи. Вижда се, че Борисов все по-трудно понася ударите по егото си, които продължават вече трета седмица покрай това "дипломатическо" назначение. Може би си има някаква твърде сериозна причина за тази необичайна за него примиреност, но тя със сигурност няма да трае вечно. Още повече, че практиката на "пресконференции без журналисти" не срещна одобрение, криенето от репортерите по време на предизборна кампания просто няма как да стане, а ако шумотевицата около Георгиев спешно не "угасне", тя ще трупа все повече и повече негативи на гърба на управляващите.

Само че, (ще перефразираме класика малко по пожарникарски):  как се гаси туй, което не ще и не ще да угасне?...

Facebook logo
Бъдете с нас и във