Параграф22 Weekly

§22 Анализи

КАК СЕ ХАРЧАТ BG-ДЕЦАТА - НА КИЛО ИЛИ ПО ПРИНЦИП

КОЛЕГИТЕ ОТ БИ БИ СИ НИ ПОСТАВИХА НОВА ЗАДАЧА
Едно от първите обещания, които новият министър на правосъдието Миглена Тачева даде, след като преди три седмици (на 18 юли) положи клетва пред депутатите от 40-ото Народно събрание, гласи: В най-скоро време ще сложим ред в хаоса с международните осиновявания.
По принцип г-жа Тачева наследи от предшественика си Георги Петканов поне стотина тежки проблеми, нуждаещи се от спешно решаване. Като се започне от физическото състояние на затворите и следствените арести, мине се през тоталното опорочаване на идеята за Търговския регистър и неадекватната дейност на Агенцията по вписванията и се стигне до скандалите с адвокатурата - около смехотворните процедури за правна помощ и тоталната невъзможност на правосъдното министерство да управлява ефективно имуществото на съдебната система.
Освен това министър Тачева е длъжна да се пребори (между другото също много спешно) и с цяла планина от подзаконови нормативни актове - инструкции, правилници, наредби и т. н., които са писани и приемани на парче в продължение на десетилетие и половина. И то с такъв хаотичен ентусиазъм, че днес една част от тези документи взаимно се изключват, друга част противоречат на действащите закони, а има и такива, които директно ревизират дори... конституцията.
За зло или за добро обаче, само една седмица след официалното си встъпване в длъжност, на г-жа Тачева й се наложи да зареже другата си работа и да затъне до уши в проблема с незаконния износ на осиновени (т.е. продадени) бебета и деца от България към Западна Европа.
Конкретният повод е известен: на 26 юли вечерта (миналата сряда) британската телевизия Би Би Си излъчи репортаж, от който се вижда, че във Варненска област съществува нелегален пазар на бебета и деца. От материала на колегите става ясно, че в морската ни столица те се срещнали с мъж, който се представил като Хари и предложил на тв-екипа бебета за по 60 000 евро всяко. Изводът им е, че в България има организирана престъпна група, която продава деца за по 60 000 евро, а репортажът е изработен чрез т. нар. смесена техника: разговорите с кандидат-продавача са заснети със скрита камера, а срещите с родителите, готови да изтъргуват децата си - с нормална.
Оттук нататък обаче започват недоразуменията.
Според публикации в българските медии (от 27 и 28 юли), официалната легенда на журналистите от Би Би Си е следната. Те поискали бебето за англичанин, който се занимавал със сенчест бизнес и досието му не позволявало да си осинови дете по законен начин. Освен това те останали във Варна повече от месец и до такава степен влезли под кожата на въпросния Хари, че в един момент той ги усетил като свои кръвни братя и им разказал някои основни моменти от трудовата си биография: как от години се занимавал с трафик на проститутки за Испания, Холандия и Ирландия; как лично е транспортирал до Германия и Норвегия бебета, купени в България; как за него не било никакъв проблем да достави стоката (срещу допълнително възнаграждение, разбира се) дори в центъра на Лондон. От Би Би Си разбрали дори, че преди време лицето Хари е лежал в германски затвор за трафик на проститутки и използване на фалшиви документи за самоличност.
Полицейската версия
Според данните, изнесени от заместник-директора на Национална служба Полиция и директор на Областната дирекция на полицията във Варна - комисар Веселин Петров, на специална пресконференция (организирана още на 27 юли) историята се е развила по съвършено различен начин и е преразказана от журналистите съвсем манипулативно.
Един от тримата британски журналисти се е представил пред нашенеца като богат бизнесмен, женен за индийка. От десет години те искали да си имат собствено дете, но всичките им усилия се увенчали с неуспех и затова решили да си осиновят. Освен това британският баровец имал намерението да изгради в страната верига от луксозни автокъщи, така че всеки, който му помогнел по-бързо да си осинови българче, имал реални шансове да стане изпълнителен директор на тази верига.
Участниците в репортажа са журналист от Би Би Си, посредникът и доведени от него на среща българи. Същите се срещат няколко пъти на различни места и уговорят евентуалната сделка - продължава разказа на комисар Веселин Петров. - Истината е, че журналистът, който се е представил за бездетен баща, умишлено е извършил серия от действия, с които е доказал, че наистина много иска да осинови дете. Той е посетил Дома за изоставени деца (във варненския кв. Виница - бел. ред.), купил играчки и сладкиши. При всички срещи с българина е обяснявал, че животът и бизнесът му зависят от това, дали ще има дете и че е готов да осигури прекрасен живот не само на детето си, но и на родителите, които ще му го дадат за осиновяване. Така той е успял да внуши, че е добронамерен и очаква всичко да е законно..., обяви още шефът на ОДП-Варна по време на пресконференцията.
Освен това комисар Веселин Петров подкрепи думите си и с доста обилен разказ, посветен на главния герой в репортажа на Би Би Си - Хасан Ахмед Хасан (Хари), който е бил задържан само два часа след излъчването на скандалното разследване на 26 юли:
От девет години Хасан или Хари е със статут на постоянно пребиваващ чужденец в Ирландия, където със съпругата му работят и имат официално разрешение за това. Самият той кара автомобил с британска регистрация, но няма данни да е имал проблеми с британските власти. След като по крайно некоректен начин уважаемите от нас журналисти на Би Би Си ни предоставиха невярна информация за номера на колата и по няколко имена на участниците в разследването им, ние успяхме да издирим всички заснети, за да задържим Хасан Ахмед и да снемем обяснения не само от него, но и от останалите герои на репортажа им, подчерта комисар Веселин Петров.
А накрая, докато всички присъстващи репортери се чудеха как точно трябва да тълкуват думите му, заместник-шефът на националната полиция и шеф на варненската такава хвърли представителите на медиите в тежко недоумение, приключвайки експозето си по изумителен начин: Това, което е интересно и трябва да знаете, е, че въпреки високите суми, които са предлагани, нито един от родителите не се е съблазнил да ги приеме и да продаде детето си. И още - ако британските журналисти не са представили драматично проблема - че от 10 години един от тях няма деца - Хасан Ахмед никога не би пристъпил към посредничество за осиновяване.
Разплитането на конспирацията
По какъв начин варненската полиция е разплела британската конспирация, идентифицирала е Хасан/Хари и го е задържала само за 120 астрономически минути след излъчването на скандалния репортаж не е кой знае каква загадка: на 26 юли по обед от Лондон в ОДП-Варна е пристигнала обемиста електронна поща, съдържаща писмено уведомление за предстоящото излъчване, кадри от разследването и пълен опис на лицата, с които журналистите са се срещали.
Истинско недоумение обаче буди светлинната скорост, с която варненските криминалисти са установили три много много важни обстоятелства: че на Хасан/Хари и през ум не му е минавало да се занимава с трафик на бебета и деца; че нито един родител не се е поблазнил да размени отрочето си срещу дебела пачка с евро; че британските журналисти, през целия си едномесечен престой във Варна, са преследвали само една цел: да произведат сензационен репортаж, с който да омаскарят за пореден път България.
А, да, и още две неща са установили хората на комисар Веселин Петров в краткия отрязък от време между излъчването на репортажа и пресконференцията на началника им. Първо, че журналистите от Би Би Си са се объркали много здраво, защото са разиграли постановката си върху сюжетната линия богат британец иска законно да си осинови българче, но желанието му е това да стане бързо, а пък в репортажа си те през цялото време говорели за организирана престъпна група и за покупка на бебета. И второ, че по време на разследването не са открити никакви данни за съществуването на мафиотска структура, която купува евтино бебета от бедни семейства и ги продава за по 60 000 евро на най-различни богати чужденци. Нито в регионален, нито в национален мащаб.
Тук едва ли е необходимо да обясняваме на комисар Веселин Петров, че между търговията с бебета и деца и законното осиновяване на бебета и деца в нарушение на установените процедури и плащане под масата няма никаква разлика. Нещо повече. Във втория случай престъплението е поне с двайсет пъти по-голяма обществена опасност, защото едно е освирепели от глад и безизходица роми да харижат за жълти стотинки едно от десетте си деца на първия срещнат чужденец. А съвсем друго е в сделката да са замесени цял куп служители, получаващи заплати от Министерството на труда и социалните грижи, Министерството на правосъдието, Министерството на здравеопазването, Държавната агенция за закрила на детето и съответните областни и общински структури.
Схемата: търсене-предлагане
Колкото до въпроса дали в България съществуват организирани престъпни групи, продаващи бебета и малолетни българчета на богати чужденци, отговорът е ясен и... еднозначен: щом официалното търсене е 200 пъти по-голямо от официалното предлагане, черният пазар съществува и големите пари отиват в джобовете на мафиотите. Било защото само те имат възможност авансово да финансират подобни сделки. Било защото само организираната престъпност е в състояние едновременно да корумпира толкова държавни чиновници, колкото е необходимо за... легалната доставка на едно българче в Италия, Великобритания или САЩ. Било защото не друг, а точно мафиотите открай време контролират каналите за незаконен трафик на... каквото си поискат: алкохол, цигари, дрога, проститутки, злато и т. н.

Facebook logo
Бъдете с нас и във