Параграф22 Weekly

Участникът:

Как се провалихме?

Димитър Луджев пред в. БАНКЕРЪ”

Димитър Луджев е роден на 27 март 1950 г. в Бургас. Завършва висшето си образование във Висшия икономически институт Карл Маркс в София (сега УНСС). Има множество научни публикации, сред които се откроява монографията му Град на две епохи. История на обществените групи в българските градове в средата на ХХ век. Работи в Института по история на БАН.


След създаването на СДС през декември 1989 г. става член на координационния му съвет. Отговаря за Контактната група от името на СДС по време на кръглата маса.


Депутат е във Великото народно събрание от листата на СДС. Политически съветник е на президента Жельо Желев. Вицепремиер от СДС в коалиционното правителство на Димитър Попов. Отговаря за икономическите реформи и сигурността. Председател е на Тристранния съвет за сътрудничество със синдикатите и съюзите на работодателите. Министър на отбраната в кабинета на СДС, чийто министър-председател е Филип Димитров.


Луджев е депутат в 38-ото народно събрание с листата на ОНС като съпредседател на Либералния съюз Нов избор.


nbsp;


Казвам на Димитър Луджев темата на интервюто, а той разказва за един негов разговор отпреди година. С легендарния полски реформатор Лешек Балцерович и с млад икономист, поддръжник на ГЕРБ, който рекъл, че за 20 години преход след 1989 г. у нас нищо не е направено за демократизацията и модернизацията на страната, че отново ни управляват и ограбват познатите комунистически фамилии и фамозната Държавна сигурност в съдружие с Доган. И че само ГЕРБ може да прекрати това посткомунистическо развитие и да осъществи най-после отлаганите и необходими реформи. Мълча, въпросът ми е очевиден. Луджев продължава:

- ... Това, което става в момента, е в пълно противоречие с идеите на революцията от края на 1989 година. Във времето, което изтече оттогава, толкова много неща се забравиха, изкривиха и бяха умишлено размътени, че когато кажеш, че в онова време у нас е имало революция, ти отговарят, че това е било комунистически преврат и манипулация'85


... Точно затова се обърнах към вас - да ни разкажете за един от инструментите на революцията и прехода у нас - Кръглата маса?

'85Тогава падна комунистическата система. Започна фундаментална смяна на устройството на държавата и начина на живот. Именно чрез мирна революция с мирни средства. По мирен път искахме пазарна икономика, за да живеем по-добре, гражданско общество, за да живеем по-свободни. И по европейски, цивилизовано. Това ни бяха идеалите... И затова как мога да приема сега едно общество, в което демокрацията е поставена под въпрос. Дори нещо повече - имаме имитация на демокрация. Основните политически формации не са демократични. Управляващата партия ГЕРБ не е демократична, а е някакво авторитарно образувание. Нейните политически поддръжници от типа на Атакаса някакви популистки, а не демократични структури, а управляващи са хората от подземието. Когато някакви полицейско-мутренски групировки, създадени с ограбените от хората пари, упражняват корпоративен диктат... Когато има атака на правовата държава, как мога да бъда спокоен, когато медиите са поставени под похлупак, а България загива. Когато хората живеят зле..


Е, тогава за какво се договаряхте на кръглата маса?

- Кръглата маса беше един от инструментите на мирната революция в Източна Европа. Полша беше първата, последваха я Чехословакия, Унгария. Изглежда, че хората и това са забравили. Когато преходът е мирен, той не може да бъде договорен...


Все пак...

- Кръглата маса беше политическата форма на българската революция, защото щурмът от есента на 1989 година не успя. Щурмът на улиците, на демонстрациите не успя, защото беше твърде слаб. Защото българската опозиция не беше структурирана. Защото БКП беше много по-силна, по-гъвкава и удържа на първоначалния щурм. Единствената възможност да се продължи революцията стана кръглата маса, за да се избегне кървавият сблъсък... А условия за това имаше през цялото време - през октомври, ноември, по време на обсадата на Народното събрание на 14 декември, при националистическите протести през януари на 1990-а. Дори и на самите избори за Велико Народно събрание (ВНС) имаше стачки, протести. Условия - колкото искаш. В БКП имаше огромна група от хора, добре въоръжени, истински комунисти, които заявяваха: Тази власт с кръв сме я взели и с кръв ще я дадем. В това отношение техните реформатори Луканов, Младенов, Лилов успяха да канализират нещата към кръглата маса, към договарянето... Договорихме се за премахването на партийните организации по месторабота и в учебните заведения, въвеждане на многопартийна система, за свободни избори, за свобода на печата и вероизповеданията. Това стана на първия цикъл. На втория - се договорихме за свикването на Велико народно събрание и по какъв избирателен закон да бъде избрано то, за избора на държавен глава. Стъпка по стъпка разграждахме тоталитарната система. И ако не прекъсвахме на три пъти Кръглата маса, едва ли щяха да отстъпят толкова много. Помогна ни и големият международен натиск...


За политиците масата не бе кръгла, имаше две страни - управляващи и опозиция, която настояваше да се водят политически преговори, а не лафмухабет за демокрацията?

nbsp;


b0- Кръглата маса конституира новата система - без икономическата. Имаше един документ, който не беше приет, но беше договорен между делегациите - за преход към пазарна икономика. Той обаче остана само като принципна база и задачите на бъдещите правителства за смяна на икономическата система... Вярно е, че комунистите спечелиха изборите за ВНС, Как ги спечелиха - не коментирам. Това обаче се оказа пирова победа. По-голяма част от населението повярва на БКП, на обещанията за по-мек преход. СДС пък направи много грешки. Но... със спечелването на изборите те влязоха в много по-тежка криза. Спечелиха - и какво? Масови улични протести, студентски стачки, Младенов си подаде оставката. Луканов направи правителство, а ние избрахме Желю Желев за президент. Пак се договаряхме. Мирната революция е такава, нещата не стават с брадви.


С масови улични демонстрации съборихме правителството на Луканов... Стъпка по стъпка изтласквахме комунистите от властта - президент, правителство, местни управи... И накрая създадохме правителството Попов'85

Коалиционно...

- Вярно, коалиционно, но доминирано от СДС. И това, което показа, че е правителство на мирната революция, са икономическите реформи, които започнаха през 1990-1991 година. Основата на промяната беше разрушаването на базата, на икономическите структури, да удариш номенклатурата. Създадохме условия за развитието на демократични сили, на средна класа, на свободни пазарни сили'85


От позицията на изминалите 20 години - да приемем, че е така. Откъде обаче започна израждането?

nbsp;


Генезисът на израждането, на неговите цели е заровен пак там. През 1990-1991 година'85

В Кръглата маса?

- Не, за нея всичко е описано и записано. Разказвам за това и във втората ми книга История на революциите в България... Всичко стана впоследствие през 1991-1992 година. България се насочи, а и умишлено я насочваха към един път, довел ни до задънена улица.


Кои са тези хора и накъде потеглихме тогава?

- Много се приказваше за сбъркания либерален модел и либералните реформи през годините. А и сега продължават да пишат за сляпото подражание от тогавашните министри на СДС на вашингтонския консенсус. И никой не си задава простия въпрос - защо тези реформи успяха във всички източноевропейски страни, а не успяха в България?


Както се казва, има много начини човек да бъде прав

- По простата причина, че там бяха доведени докрай, а тук бяха спрени от правителството на СДС. И още не са завършени. Става дума за либералните реформи - модернизиране на публичния сектор, на икономиката и т.н. Актуалният проблем пред нашето общество е те да бъдат завършени по един много прозрачен начин... Комунистическата партия беше много силна със своите инструменти и методи за манипулация. Това разби СДС през 1991 година. Много от гладуващите срещу новата конституция депутати от ВНС и големи антикомунисти се оказаха агенти на ДС.


Коя беше реформаторската група в СДС?

- Президентът Желев, Иван Костов, Иван Пушкаров и моя милост. Като вицепремиер отговарях и контролирах реформите в сигурността, отбраната, вътрешните работи'85Имаше и реформаторска група, която беше в Народното събрание. Срещу тях застанаха левичарската група на Петър Дертлиев и Милан Дренчев - утописти и популисти. И от другата страна - групата на Стефан Савов, Йордан Василев и Едвин Сугарев, които се провъзгласиха за ярки антикомунисти. От тях се пръкна и групата на гладуващите - с хора като Венци Димитров, Георги Марков, Мишо Неделчев, Александър Йорданов (макар че Неделчев не гладуваше). Оттам се роди и групата на кинжалите, която се оформи около Филип Димитров. Роди се СДС движение, която през 1991 г. получи синята бюлетина. Оттук идва и въпросът кой и защо прокара цветния избирателен закон...(по този закон гласувахме с цветните бюлетини - синя, червена, оранжева и зелена, с които гласувахме на парламентарните избори през 1990, 1991, 1994 и 1997 година.)


Когато през септември 1991 г. на пленум на БСП Александър Лилов казва, че ще подкрепят гласуването с цветни бюлетини, Росен Карадимов пита дали това не означава подкрепа за екстремистките сили. Лилов му отговаря - ти като не разбираш, да мълчиш. Комунистическата върхушка имаше полза екстремистите да овладеят синята бюлетина и по този начин да се компрометират идеите и реформите. Така и стана. Отначало от властта бях изхвърлен аз, а след това и други - и икономисти, и управленци. И така беше прокаран пътя на червените обратно във властта.


А в дясното - само тленни останки? И реверсивният ход на България към това, срещу което започна на 10 ноември 1989-а?

- Да'85Продължих обаче с това, което започнах като вицепремиер. С разследването на ДС на външнотърговските дружества, на фирмите папки на ДС с над 2.5 млрд. долара, изнесени от България. Опитах се да сложа под контрол фирмите и най-страшното за тях - информационните масиви и мрежата, образувана около тях. И това'85един техен виден деятел ми каза: Няма да ти позволим - ти посягаш към парите и към информацията, които са основните оръжия на нашата партия. Ще Ви смачкаме! И организираха целия си агентурен състав около президента Желев и около Филип Димитров. Последваха куп диверсии и активни мероприятия и по този начин удариха и отстраниха реформаторските групи, които реално сменяха системата'85Десетки хора... целият експертен съвет в президентството и правителството в партиите, бяха прогонени. Позволихме на антикомунистите от СДС -движение да оглавят СДС като политически механизъм'85 Първата работа на министъра на вътрешните работи Йордан Соколов и Иван Костов, вече един от тях, беше да спрат разследването на външнотърговските дружества и на фирмите на ДС. От тях се пръкнаха днешните богаташи на България, или поне 90% от тях. В приватизацията на Жан Виденов и после на Костов участвуват 226 офшорни фирми. Откъде са тия пари. Това е най-големият грях на т.нар. демократи - всичко отиде отново в ръцете на стари комунистически среди - номенклатури и ченгета, които днес ни управляват. Голямата драма на България е, че вместо реформи и приватизация към честните и кадърните беше извършено точно обратното. Богатството беше прехвърлено на грабители. По този начин се формира държавна конструкция, пълна с зависими хора и неработеща икономика'85


Разговора води Ангел Шойлев

Facebook logo
Бъдете с нас и във