Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Как скандалите издигат магистратите

У нас компроматите, които периодично излизат в медиите срещу един или друг магистрат, не само че не уронват неговия престиж, а парадоксално стават нещо като трамплин в кариерното му израстване. Звучи невероятно, но само на пръв поглед. Последният подобен случай в подкрепа на подобна взаимовръзка е сагата с бившия заместник-шеф на специализираната прокуратура Галя Гугушева.


През декември миналата година тя бе предложена за конституционен съдия, но се отказа от тази примамлива перспектива след сигнал за пране на пари, в който се сочеха подозрителни парични движения между нея, сина й Стефан Гугушев и майка й Тотка Ахчийска. По-късно във връзка със сигналите срещу нея Гугушева бе проверявана от четири места - Инспектората на ВКП, Етичната Комисия на съдебния съвет, Инспектората на ВСС и Националната агенция по приходите. Отникъде


не бяха открити нарушения

nbsp;


Междувременно - докато я проверяваха, Гугушева се кандидатира и участва в конкурса за обявени през април четири свободни места във Върховната касационна прокуратура (ВКП).


Това се вижда от класирането за местата във ВКП за проведения на 10 и 11 юли конкурс, публикувано наскоро на сайта на Висшия съдебен съвет. Гугушева е изкарала оценка 5.94 и заема четвърто място в класацията. Същия резултат има и Десислава Кайнакчиева от Софийската градска прокуратура, но Гугушева е с предимство, тъй като има близо два пъти по-голям стаж като магистрат. Предстои ВСС в скоро време да обяви хората, издържали конкурса. Съдебният орган може и да отхвърли Гугушева, тъй като не е длъжен да се съобрази педантично с резултата от конкурса. Срещу обявеното класиране във ВСС са постъпили много възражения, че кандидатите не са били равнопоставени, тъй като изпитите са провеждани в два последователни дни и кандидатите от втория ден - сред които и Гугушева - са имали възможност да се подготвят за въпросите, които и в двата дни са били едни и същи.


Самата Гугушева също участва в изпитна комисия. На 9 май чрез жребий тя попаднала в група, която препитва кандидатите за повишение в спецпрокуратурата и никой от ВСС не е възразил срещу избора й. Очаква се по-нататъшното бъдеще на Гугушева да се реши след края на съдебната ваканция.


Кадровият скок

nbsp;


на бившия началник на Галя Гугушева в спецпрокуратурата и сегашен заместник-главен прокурор Борислав Сарафов също буди известно недоумение. Самият Сарафов не се поколеба да уволни своята заместничка заради подадените срещу нея сигнали далеч преди проверките, които я изкараха набедена. Но проверка, назначена наскоро от Сотир Цацаров, показа, че всъщност при управлението на Апелативната спецпрокуратура от Борислав Сарафов в комбина с колегата му Светлозар Костов (който и сега командва първоинстанционната спецпрокуратура) техните подопечни спецмагистрати не са докарали до съд нито едно от над 40-те големи мегадела за финансови машинации....


Ако данните от ревизията върху работата на спецструктурите на държавното обвинение бяха известни на Сотир Цацаров, когато той решаваше кого да назначи за свой заместник, главният прокурор вероятно щеше още да се поогледа, преди да привлече в екипа си апелативния спецпрокурор. Но, от друга страна, при вота за главен прокурор, в който Сарафов участва, той представи доста смислена концепция и това предопредели избора на Цацаров да го вземе за свой заместник.


Не е тайна, че и Светлозар Костов се издигна по професионалната спирала веднага след провала си по делото срещу кънкьора Максим Стависки. Той уби човек в катастрофа, но получи за това само условно наказание. Преди това да се случи, Костов се беше похвалил, че е вързал кънките на световния шампион и дори илюстрира грубиянската метафора, като се снима с чифт от спортните атрибути в ръка, и снимката излезе в местен вестник.


За това си поведение бургаският прокурор беше наказан от кадровия орган - Висшия съдебен съвет само със забележка. Очевидно тази санкция, да не говорим за обществения резонанс на този гаф, не бяха причина за израстването на магистрата. Всъщност след тази излагация него го командироваха в София по делото Октопод, което наблюдава и в момента и от три години процесът тъпче на едно място. На всичко отгоре прокурорът майтапчия стана шеф на първоинстанционната прокуратура - антимафия...


Друг


фрапиращ пример

nbsp;


от съвсем близкото минало, в който важен представител на държавното обвинение се дъни, но това не спъва неговото кариерно развитие, е случаят с Роман Василев. Сегашният заместник градски прокурор на София беше на същия този пост, когато през 2010 г. се изцепи пред милион тв зрители, като нарече бившия министър Николай Цонев абсолютен престъпник. Сега набеденият бивш подсъдим вече е оправдан по всички дела и съди държавата в Страсбург. Адвокатът на дявола, за какъвто се представяше в интервюта Василев, изобщо не пострада заради своето поведение и бе наказан само със забележка от ВСС. Година по-късно, даже без малко, да го наградят за присъдата (но само на първа инстанция) срещу бившия шеф на Мария Мургина. Но добре е, че това не се случи, понеже Мургина я оправдаха на апелативно ниво и щеше да стане доста смешно.


И в съда също има традиция най-одумваните магистрати да ги издигат в йерархията. Притча во язицех стана случаят с настоящия шеф на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева. Тя беше проверявана за огромно забавяне от нейна страна на делото Софийски имоти, по което имаше съмнения за конфликт на интереси.


Този казус излезе на бял свят около избора на председател на СГС. Медиите гръмнаха, че Янева е сключвала от името на баща си две сделки по покупка на имоти от Софийски имоти, а години по-късно е поела


дело за безстопанственост

nbsp;


срещу ръководството на дружеството. Янева се бави цяла година с насрочването и произнасянето по внесения обвинителен акт и накрая прекрати делото. Софийският апелативен съд (САС) отмени нейното решение и върна делото, но тя си направи отвод заради възникналия вече публичен скандал. Но Комисията за конфликта на интереси и ВСС не намериха фактите за достатъчно изразителни и Янева се измъкна суха от скандала. От комисията обявиха, че предполагаемата облага с придобиването на имот се е случила преди влизането в сила на Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси и така съдията бе напълно оневинена по този казус.


Преди скандала със Софийски имоти бе извършена ревизия в наказателното отделение на СГС, която показа, че като съдия Янева е забавила мотивите към купища дела. Но и това обстоятелство не попречи, а по-скоро помогна на приятелката на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов да оглави едно от най важните съдилища в страната, каквото е Софийският градски съд. Това назначение доведе до брожение сред магистратите и до оставките на двама членове на тогавашния ВСС, но тези вълнения не промениха статуквото.


Миналия месец Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург допусна за разглеждане


жалбата на съдия Величка Цанова

nbsp;


която бе една от конкурентките на Янева за началническия съдийски пост преди три години. Цанова твърди, че не получила справедлив процес в България. Навремето тя оспори редовността на избора на Янева. Но Върховният административен съд отхвърли нейните претенции относно нередностите в избора за шеф на Софийския градски съд.


В молбата си до европейските магистрати Величка Цанова протестира срещу засегнатото й основно право на справедлив процес, което е свързано с тревожната тенденция на накърняване на независимостта на съдебната власт в Република България чрез непрозрачни и непредсказуеми назначения на съдии и председатели на съдилища....


Скандалите около друг съдия от същата магистратура - Петя Крънчева, която също е сред водещите магистрати в негативната класация по бавене на делата и мотивите към тях, също не й попречиха да се развие в кариерата и в резултата на недостатъците в работата си тя стана заместник шеф на Софийския градски съд. Нещо повече, прословутото бавене с години на знаковите дела не попречи в нейните ръце все още да отиват не едно и две дела от обществена значимост.


В заключение може да кажем, че тази тенденция - да се издигат в служебната йерархия сгафили магистрати, показва доколко се е променила цялата ни съдебна система и колко кухо на този фон все още звучат фразите за независимостта на съда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във