Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Какво е мара втасала в МВР

Нали никой не си представя, че в България изведнъж ще се спре да се ползва наркотик? Аз лично не си го представям - докато има търсене, ще има и предлагане.
Това изпълнено с горчивина възклицание се изтръгна от гърдите на заместник-главния прокурор Бойко Найденов преди месец по време на пресконференция в Главна дирекция Борба с организираната престъпност (ГДБОП). Поводът за нея беше отчета на антимафиотите за дейността им през миналата 2009 година.
А песимизмът на Найденов идва от печалния извод, че там, където е текла дрога, пак ще тече - независимо дали по т.нар. Балкански, Северен или който и да е път на наркотика.
Ако се вярва на статистиката на експертите от Държавния департамент на САЩ, у нас бройката на онези, които редовно топват пръстче в реката на протичащата през страната ни дрога, е относително стабилна и не търпи особена промяна през годините. Щатските наркоексперти сочат в последния си доклад от тази година, че употребата на хероин в нашия вилает е останала непроменена през годината, като употребяващите този наркотик през 2009 г. са били между 20 000 и 30 000 души. Тези хора си искат дозите, без да им пука откъде иде дрогата и кой я вкарва в страната, потвърждавайки напълно горчивите прозрения на заместник главния прокурор по време на отчета на ГДБОП.
Според заместника на Борис Велчев в държавата се наблюдава отчетлива промяна. Вие сами забелязвате промяната, която стана в последните една-две години, обърна се обвинител №2 към журналистите. За пръв път в България бяха задържани, повдигнати обвинения и осъдени лица, свързани с наркоразпространението. Тези, които в момента ще се опитат да установят някакъв вид монопол, да генерират средства и върхови позиции, няма да имат техните връзки в държавата, нямат тези позиции в полиция, прокуратура, кметове. Всички тези фигури, които присъстваха по страниците на вестниците и създадоха един огромен капитал, 90% от тях вече са задържани. И тези, които сега ще се опитат да заемат техните места, нямат тази връзки с партии и с полиция по места. Те тепърва ще се опитат да го направят и тук е ролята на държавата - да не го позволи, посочи Найденов. От думите му излиза, че
главите на наркобосовете
у нас са едва ли не отрязани, а нови лидери не се задават на хоризонта.
Тук ставаме свидетели на едно несъответствие, което в театъра обикновено води до драматични, а понякога и до трагични последици: как при ярко очертаващата се промяна с осъдени наркоразпространители бройката на употребяващите хероин у нас остава константна, като нивото на река Дунав в сантиметри през лятото?
Драмите обаче са за сцената, а не за реалния живот у нас, където храбри антимафиоти и прокурори режат една по една главите на огнената нарколамя. Отчитайки дейността на поверената му дирекция, шефът на ГДБОП Станимир Флоров се оплаква едва ли не от липса на работа. Причината, според него, е една и тя е - че в момента има сериозен драстичен спад в употребата на хероин. В момента връх навсякъде са канабисът и синтетичните наркотици, посочи Флоров. И за да не остане някакво съмнение, че ние си садим канабиса и варим синтетиката, отбеляза: За съжаление те идват от Европа.
Според шефа на антимафиотите в момента на наркопазара у нас цари пълен хаос, всеки работи за себе си, което може да породи в бъдеще евентуални конфликти, физически убийства и саморазправи. Конфликтите възникват въз основа на генерираните финансови средства, но количествата не са толкова големи, тъй като България не е толкова голям консуматор, смята Флоров.
Ако щатските експерти се ръководеха отчета на ГДБОП, те щяха да се изненадат от драматичното несъответствие, за което стана дума. Изглежда, обаче те си имат други начини за определяне на потреблението на хероин у нас, без да се съобразяват с бравурните изводи на този или онзи МВР-началник.
И в същото време биха се озадачили от статистиката на антимафиотите, отразяваща борбата с наркотрафика. Не говорим за географското положение на страната ни. Макар че, според шефа на ГДБОП Флоров, Балканският път не е основният път за трафика на дрога към Европа. Основният път е северният път - там се залавят количества в рамките на 10 -15 тона. Това е еднократно залавяне, посочва Флоров.
Колкото до Балканския път и произтичащите събития от факта, че се намираме на него, Флоров се позова на историческата роля на основателя на българската държава, посочвайки едновременно и заслугите на днешните му потомци.
Преди време на предишния началник на отдел Наркотици му беше поставена задача от един главен секретар да прекъсне действията на Балканския път, а той в отговор каза, че не е хан Аспарух и е прав, защото само хан Аспарух можеше да направи нещо, за да не се намираме на този път на наркотика. Виждате, че със съвместните действия и съвместните усилия, които правим заедно с прокуратура, заедно с Агенция Митници резултатите в края на годината са сериозни заловени количества наркотични вещества. И спирайки ги на наша територия, те не стигат до територията на Европейския съюз. Когато направите справка на заловените количества в Германия, Италия, Франция, ще видите, че заловените количества са много малко. Това е благодарение на усилията, които се полагат от Митниците от правоприлагащи и правоохранителни органи на България, посочи Флоров.
Нека видим
какво са свършили храбрите потомци Аспарухови
от ГДБОП, за да компенсират някои несгоди, причинени от предпечата им. Най-големият им удар е залавянето на 8-те тона оцетен анхидрид в края на април 2010-а, от който експертите от МВР сметнаха, че могат да бъдат произведени над 3 т хероин. Химикалът бе открит при операция на ГДБОП и американската агенция за наркотици ДЕА в село Гурмазово, община Божурище, Софийско. Задържани бяха и собствениците на имота, където са били складирани тубите с химикала - баща и син Велгил и Серафим Стоименови. Още при разкриването на находката беше оповестено, че оцетният анхидрид е бил предназначен за износ в чужбина. От един тон могат да бъдат произведени 400 кг хероин, а на пазара един килограм струва около 15 000 долара. Според сметките на МВР цялото количество хероин, което може да бъде произведено от откритата суровина, е с цена над 50 млн. лева.
До големия удар в Гурмазово обаче секторът за борба с наркотрафика в ГДБОП като че ли е спал. Антимафиотите отчитат, че като транзитна страна в трафика на наркотици през България преминава едно от основните трасета на Балканския път за трафик на хероин към страните от Европа и синтетични наркотици и прекурсори към страните от Близкия и Средния изток. В доклада за миналата година е отбелязано, че самостоятелно и съвместно с Агенция Митници са иззети общо: 285.255 кг; 116 дози и 30 топчета хероин; 1.139 кг кокаин; 41.106 кг марихуана; 0.340 кг хашиш; 46.187 кг амфетамин - субстанция; 206.624 кг и 265 таблети амфетамин; 6 635 таблети екстази; 301 ампули морфин; 9 266.214 кг суха и 614.934 кг зелена маса канабис. Пресечени са 16 трансгранични канала за трафик на наркотици - 11 за хероин, четири - за кокаин и един за амфетамин на таблети. Разкрити са три нелегални лаборатории. Установени са шест оранжерии за отглеждане на канабис. Задържани са 537 лица - за разпространение или трафик.
В сравнение с предишната 2008 г. обаче се забелязва почти
двоен спад
на задържаните количества хероин.
Тогава по българските граници са задържани около 700 кг хероин при операции на ГДБОП и Агенция Митници. Както и да смятаме, тенденцията на спад в разкриването на транзитно преминаваща или предназначена за местна употреба дрога е ясно очертана.
Заслужава да се отбележи, че при представянето на отчета на ГДБОП през март вътрешният министър Цветан Цветанов даде рамо на антимафиотите и подчерта, че ръководството на МВР подкрепя и ще продължи да дава оперативна свобода и възможности на служителите от ГДБОП. Очертаните от него приоритети на дирекцията обаче сякаш оправдават и в бъдеще време очаквания спад на активността в борбата с наркотрафика. Цветанов категорично обяви, че бъдещите основни задачи на ГДБОП са в областта на икономическата престъпност и корупцията в държавата, злоупотребите с еврофондове и с обществени поръчки. Днес наблюдаваме невъзможност и липса на достатъчно финанси в приходната част на бюджета, но в един голям процент това е и поради недобре свършена работа за противодействие на корупцията в държавния апарат. Това, което ние сме предприели в последните няколко месеца, дава съответните резултати, но за това, което се е наслагвало с годините, естествено е, че трябва малко време, за да противодействаме конкретно с резултати, по-добри, отколкото днес отчитаме, заяви Цветанов.
Интереса клати феса, казва в подобни случаи народът. Приоритетът да се пълни празната хазна наистина е важен. Но още по-важна е задачата за опазването на здравето на децата - бъдещето на държавата - от наркозависимостите. А за тази цел е необходимо проактивно действие на МВР срещу организираната престъпност, занимаваща се с трафик и разпространение на дрога - от веригата: производител-трафикант-разпространител, до дребните дилъри на дрога пред училищата. Колкото до хазната - по закон са определени инситуциите и начините за пълненето й. А всеотдайното ангажиране на МВР в тази дейност успешно илюстрира народния израз: Всичко е Мара втасала...

Как с помощта на оцетен анхидрит се прави хероин?
Най-напред от семената на опиевия мак се извлича опиум. Опиевият мак пък се отглежда предимно в страните от Средния и Далечния изток - Афганистан, Иран, Пакистан, Лаос, Мианмар, Тайланд и др.
От опиума се извлича морфин, а от него след химична реакция с оцетен анхидрит (след загряване) се получава хероин. Хероинът е запазена марка на компанията Байер за диацетилморфин и е представен за използване през 1898 г. за потискането на кашлица и засилване на противоболковата му активност.
По същата схема - ацетилиране на салициловата киселина, само година по-късно същата компания създава и аспирина. Съдбата на двете субстанции обаче е била коренно различна.
Поради бърза дистрибуция в първите години след появяването на пазара хероинът е бил напът да измести морфина в лечението на болката. Когато става ясно, че подобно на морфина води до психическа и физическа зависимост, след дълга серия от нормативни актове хероинът е бил забранен от закона. Черният пазар обаче с пълна пара бълва хероин.
Пречистването на получения, след загряването с анхидрит, суров хероин до хидрохлоридна сол дава водоразтворима солна маса под формата на бял или жълтеникаво-кафеникав прах. Уличният хероин е твърде нечист и рядко съдържа повече от 10% чиста дрога. Към него често са добавени други, по-достъпни наркотици (фенобарбитал, диазепам и пр.), които да го направят ако не по-приятен, поне по-силен. Освен това уличният хероин е пълен с всевъзможни инертни вещества от пудра захар до талк, които го правят изключително разрушителен за вените на наркоманите. Началната доза чист хероин започва от 2 до 10 мг, което е приблизителното съдържание на една пазарна доза.
В Европа хероинът се среща под две форми: обичайно предлаганият кафяв хероин (неговата химична основна форма) и по-рядко срещаният и обикновено по-скъп бял хероин (с вид на сол), който обикновено е с произход от Югоизточна Азия. Освен това някои опиати се произвеждат в ЕС, но производството им е предимно маломащабно. Става дума за домашно приготвени продукти от опиумен мак (напр. слама от опиумен мак, концентрат от натрошени стебла или главички на опиумен мак) в няколко от източноевропейските страни от ЕС - например в Литва, където пазарът на стъбла и концентрат от опиумен мак като че ли се стабилизира, и в Полша, където производството на полски хероин вероятно намалява.

Химикалът се използва и за взривове
Оцетният анхидрид има и друго приложение освен направата на хероин, което също е противозаконно. В ИНТЕРНЕТ всеки може да си намери рецепта за самоделно взривно вещество, забъркано в домашни условия. Ето какво измъкнахме от глобалната мрежа за гърмящия ацетонов дипероксид. Той се получава по метода на Дилтей - при силно охлаждане и непрекъснато разбъркване на смес от 25 грама 30% водороден пероксид и 20 грама сярна киселина 96% и 50 грама оцетен анхидрид се прибавя на капки смес от 20 грама ацетон и 20 грама ледена оцетна киселина, като не се допуска повишаване на температурата над 15 градуса Целзий. Получават се 10 грама ацетонов дипероксид. Това е бял кристален прах, топящ се при 132 градуса Целзий, неразтворим във вода, малко разтворим в органични разтворители, който силно се взривява при удар и нагряване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във